Policija

— 829 —

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

| Суду општине бранковске (срез босиљградски):

По тач. 19. уредбе Мин. Вера о наградама које припадају парохијском свештенству православне цркве за извршене | свештенорадње, од 19 маја 1026 г. ВБр 6793 (Полиција за 1996 г. стр. 560), за изводе из протокола рођених, венчаних и умрлих, на захтев приватних лица, парохијским свештенинима припада по 15 дин. од сваког извода. Ова нгграда плаћа се независно од таксе за државу по ТБр. 330.

Ако ове изводе издају по тражењу власти, немају права на награду по чл. 5. закона 0 уређењу свештеничког стања, а за изводе, које подносе приликом образовања маса, припада им на име награде по 5 дин. од сваког извода — чл. 56. уредбе о убрзању рада.

Ако би поједини свештеници наплаћивали веће таксе од оних на које по закону имају право, треба поступити по распису Мин. Вера од 27 марта 1928 г. ВБр. 4461, који је објављен у „Полицији“ за април ове године.

ћ Суду општине суковске: По чл. 12. закона о непосредном порезу и општинска и сеоска утрина задужују се непосредним порезом. Ш Суду општине прво кушинске:

Лицу запосленом као дневничар, са наградом од 30—8» дин. дневно, не може се издати уверење о сиромаштву по

чл, 5 тач. 6 закона о таксама, јер годишњи непосредни порез на ову зараду износи више од 10 дин. Св. Бр. 266.

М Субу овштине мало кзворске:

По чл. 20 закона о накнади штете учињене злонамерном паљевином и намерним противзаконим поништајем ствари, општина плаћа накнаду или по судској пресуди или по поравнању са оштећеним. И у једном и у другом случају оп-