Policija

ВАВ

објашњено да председници општина могу једновремено вршити и благајничку дужност у општинама до 500 правних гласача.

По чл. 118 зак, о општинама право на специјалан хонорар за вршење благајничке дужности припада само општинским деловођама и писарима.

Ху Суду општине клењске (срез голубачки):

1. Извршна иступна пресуда мора се благовремено извршити без обзира на то што осуђени подноси лекарско уверење да му је потребно боловање. Пресуда се може извршити на два начина: а) или заменом досуђене казне затвора новцем у смислу 55 315 и 318 казн. зак. или 6) стављањем у затвор осуђеног лица сходно правилима Министра Унутр. Дела о притвореницима и осуђеницима код полиц. и општин. власти од 15 маја 1906 г. ПБр. 10639. По чл. 22 и 29 ових правила оболели притвореници или осуђеници упућују се у најближу болницу на лечење, ако лекар констатује да им је ово потребно. Време проведено у болници на лечењу рачуна се у издржавање казне (чл. 13 и 29 истих правила).

2. По чл, 105 тач. 22 финанс. зак. за 1928/29 г. и чл. 37, правилника Мин. Унутр. Дела о гостионицама, кафанама и осталим радњама са алкохолним пићем од 28 новембра 1927. УБр. 48300, стечена механска односно кафанска права могу се признати оним местима (плацевима) у Србији, Црној Гори и у крајевима присаједињеним нашој држави Нејским Уговором, на којима су постојале зграде у којима су обављане механске односно кафанске радње до конца 1922 г.

По мишљењу уредништва ови законски прописи односе се само на оне зграде у којима су, у означеном времену, обављане механско-кафанске радње на основу одобрења надлежних власти, датих по законским прописима који су у овом | времену важили, али не и на оне зграде у којима су ове радње бесправно обављане.

"За доношење одлука о стеченим месним механским или кафанским правима надлежни су велики жупани по чл. 37 под г. правилника Мин, Унутр. Дела. Опширније о овоме

видети у распису истог министра, — у свесци за август ове год. _ Св. ПВО