Policija

— 840 —

до знања, било преко сродника било преко власти било преко

новина, да одређеног дана треба да се јаве рекрутној комисији. · Св, Бр. 1205. д.

ХХМ. Суду општине ратајске (срез пчињски):

По чл, 5 зак. о таксама обавезе жене за плаћање таксе одређује се према порезу живог или умрлог мужа, односно његове масе или задруге.

Ако жена, као удова, не живи на имању свога мужа због поведеног спора за удовичко уживање, онда је за њену обавезу плаћања таксе меродаван само порез, који припада на њено лично имање или приход, ако га има.

Ово последње важи само за случај кад удова напусти кућу свога умрлог мужа због вођења спора за удовичко уживање, али ако је она кућу свога мужа напустила из других разлога, па се доцније присетила да тражи и удовичко ужи-. вање, њој се не може признати ова бенефиција, већ јој се таксена обавеза има рачунати према имовини пок. мужа и, разуме се, и њеној личној — ако је има.

Само у овом смислу, т. ј. с обзиром на суму непосредпог пореза коју плаћа имовина пок. Васе, суд може издати молиљи тражено уверење, ако томе има места. Св. Бр. 3325.

ХХМ Бошку Аћшмовињу, писару општине ново-пазарске.

Чланом 87. закона о буџетским дванаестинама за месене април—јули 1925 год. нису повећане само казне већ и сви остали „новчани износи“ предвиђени законом о радњама. У ове „новчане износе“ спада и тарифа — скала — одређена чл. 158 овог закона, по којој се досуђена новчана казна, у случајевима немогућности њене наплате, замењује затвором, Из овога излази, да се приликом ове замене сваких 1560 дин, имају урачунати у дан затвора, што значи да казна, предвиђена чл. 154 тач. 1. истог закона не може ни у ком случају прећи преко 30 дана затвора.

Потребно је још знати, да одредбе општег казненог законика о максимуму и минимуму казни за иступна дела из