Policija

— 839 —

ХХН.

Суду општине красавске:

При решавању да ли неко има право на инвалиднину према непосредном порезу, мора се узети у обзир целокупан непосредни порез, па, дакле, и онај порез који се разрезује на приход од дућана, станова и т. д. Св. Бр. 143 5.

ХХШ. Мил. М. Михашловићу, деловођи општине башке:

За уверења о сиромашном стању основицу непосредног пореза прописао је закон о таксама, и све дотле док буде важио чл. 5 тач. 6. овог закона ова основица (10 односно 20 дин.) остаје иста, па било да се порез израчунава по старом или по новом пореском закону.

ХХМ. Суду општине ваљевске: Поступак општинских власти око проналаска рекрута прописан је чл. 55. зак. о устројству војске и морнарице и чл. 19. правила о рекрутовању и превођењу.

За позивање рекрута преко „Службених Новина“ надлежни су команданти војних округа према распису Мин. Војног и Морн. од 24 јуна 1922 год. Ф. Ђ. Бр. 22860, који гласи:

„Да команданти војних округа шаљу позиве и реверсе само за оне младиће на страни, за које имају тачне адресе...

Младиће, за које немају тачне адресе, позиваће преко њихових задругара или сродника из места рођења на начин прописат у чл. 19 правила о рекрутовању. Ко се не одазове позиву, позваће се преко „Службених Новина“ и „Сл. Војног Листа“. У том позиву биће означен рок до кога се имају јавити и напомена да ће се после тога рока сматрати за војне бегунце.“

Ова дужност команданата војних округа не искључује" право и дужност општинских судова да своје непознате рекруте позивају било преко „Службених Новина“ било преко дневних листова кад год за то имају буџетске могућности, јер наведене законске одредбе имају за пиљ да рекрутима ставе