Policija

— 850 —

%

ро свију њихових и иностргних ватрогасаца којих је било на 2500 душа укупно са 300 машина најразноврснијих система. Десет одређених награда за међународно надметање добили су по реду: париска ватрогаска чета, пољска из Лођа, швајцарска из Лугана, италијанска из Белинцоне и све друге од пете до десете закључно опет француске чете.

· И на овоме конгресу, као и на

другим скорашњим, нарочито се манифестирала важност ове институције, која ће имати да игра важну улогу у случајевима будућих ратних компликација због рата у ваздуху, који ће, сумње нема, проузроковати силне и честе паљевине иза борбенога фронта. То је и разлог због чега ими морамо да помишљамо на побољшање и повећање ових одреда, чија је служба тако тесно везана са полицијском.

Американска комисија за студирање казнених завода. — Од пре краткога времена налази се једна званично упућена комисија из Севернс-Америчке Државе Пенсилваније са задатком; да за две године обилажења и проучавања устројстава казнених завода разних европских држава, — предложи по том

нове мере за побољшање њи: хових завода.

По ономе како се подпредседник њихове комисије изразио, они су до сада нашли најбоље уређење код аустријских и чехословачких завода. Специјално ће имати да се поуче у организацији запослења осуђеника, у уређењу библиотека и уређењу истражних затвора јер им све то далеко изостаје од европских уређења.

По његовоме убеђењу, европске би управе завода мо: гле да се науче од американских у хигијенским прописима и у искоришћавању музике у заводу, што се све тамо далеко боље и више упражњава, са особитим резултатима на препорађај душе осуђеника.

Код њих још има нешто што је код нас непознато, а то су затвори за сведоке.

У те затворе они држе сведоке којима се не може знати стални домицил и занимање све дотле, док се ствар не изведе пре суд, да и тамо потврде своје сведочанство, јер их искуство великоварошког живота учи, да се са највећим тешкоћама и жртвама налазе људи нижега сталежа, када их власт тражи, пошто код њих нема обавезе пријављивања.