Policija

— 851! —

Конгрес Правника. — Због техничких непредвиђених тешкоћа, Конгрес Правника, који је ове године ваљало да се одржи у Скопљу — одложен је за идуће пролеће.

Правнички конгреси и у другим земљама играју врло велику улогу у друштву.

На дан 12 септембра ове гддине отворен је 35-ти конгрес аустријских правника у Салцбургу. И на овоме конгресу је главни предмет расправљања био кривични закон и поступак.

Комисија за уређење управе. — Решењем Мин. Ун. Дела од · 22. августа 1928 г. ИБр. 1774 за председника ове комисије одређен је Др. Ошмар Ппркмајер, начелник Мин. Унутр. Дела, ја за чланове: гг. Др. Стеван Сагадин пи Иван Шкорја, државни саветници; Коста Јанковић, Коста Катић, Александар Ћузмановић и Др. Владимир _ Хавличек, начелници Мин. Унутр. дела; Драгутин Павловић, одсечки саветник у Загребу; Др. Никола Фугер, градски сенатор у Земуну и „Др. Милорад Влашкалин, инспектор Мин. Ун. Дела.

За чланове извршног одбора одређени су: гг. Др. Пиркмајер, К. Јанковић и Др. Влашкалин.

Судећи по личностима, које су ушле у састав ове Комисије,

од њеног рада могу се очекивати плодни и корисни резултати. Немачка железничка полиција и алкохол. — Поводом учесталих железничких несрећа у Немачкој, железничке власти донеле су наредбу којом позивају цео персонал да схвати велику важност свакога појединога железничкога службеника у одржавању железвичкога саобраћаја, његовог усавршавања а нарочито убрзавања кретања возова, повећања његове брзине. Како међутим управо ово повећавање брзине доводи до највише железничких катастрофа. Немци желе да се у сваком погледу осигурају и избегну катастрофе у будућности. Зато је наређено да железнички службеници не само што не смеју пити алкохол за време вршења дужности, него да се и у доба ван вршења дужности имају апсолутно одрећи употребе алкохола.

У договору са Дирекцијом Немачке Државне Полиције решено је, да се ова обавеза прошири и на Полицијске Железничке Чиновнике на тај начин, што ће њима бити забрањена употреба алкохола и што ће се на та места доводити полицијски чиновници који су анти. алкохоличари по убеђењу.

6%