Policija

— 852 —

Не би згорега било да сеи ва наше железничаре употребе исте мере. |

Једна савремена Лукреција Борџија. — Берлинска полиција запослена је ових дана истраживањем и разјашњењем једнога од најређих случајева који су се у криминалној историји догодили. Полицији се у Берлинскоме Полицијском Президијуму пријавила једна млада девојка, која је изјавила да је у току последњих година извршила не мање него 5 уби: става тровањем; 4 од ових тровања треба да су се догодила у Тиролу а пето убиство треба да је било прошле године у Груневалду.

Сместа предузета истрага, која је још у пуноме току, дала је досада следећу слику: тиче се 26-годишње девојке Ане

Клајн. Прошле суботе она је као болничарка у току ноћи у једноме наступу великога религијознога узбуђења једне верске секте признала својој другарици да је у Бадену, у Баварској, отровала жену свога пријатеља, затим једну пријатељицу, затим једно дете и своју старамајку, и да су сва ова лица помрла. У свима овим случајима она је у јело и пиће тајно сипала цијанкали. Пето убиство извршено је у Груневалду. Шетајући са једним својим пријатељем кроз шуму, сели су да се одморе, за које време је Ана Клајн успела да своме пријатељу неопажено у флашу са вином сипа цијанкали. Кад је млади човек нагао флашу он се са једним грозним узвиком срушио мртав.

Девојка је ухапшена а истрага се води.

ЛИСТАК

ШЕРЛОК ХОЛМС НА СЛАВИЈИ У БЕОГРАДУ

Паклена врућина морила је свет тога дана. У хладу је било 39 целзијусових а на сунце се није могло ни изићи, Све што је било слободно од рада, проводило је време разголићено по собама са спуштеним завесама или загњурено у млаке и прљаве таласе Саве и Дунава.

Па ипак, београдска омладина остала је верна своме великоме идеалу данашњице. Данас се имала да игра футбалска утакмица за првенство државе између Београдскога