Policija

— 858 — |

НАЧЕЛНУ ОДЛУКУ:

ђ Да је суд по чл. 5. зак. о радњама слободан у оцени: поднетих доказа, на основу којих се тражи протоколисање фирме, па и поднетог „одобрења“ које издаје Тргов. Комора, као и у случају кад Комора није у року издала то „одобрење“ а о томе суд није известила.

2) Да је суд по истом законском наређењу слободан у оцени и Комориног акта, којим она одбија молиоца да му изда „одобрење“ из чл, 5. истог закона.

3) Да према чл. 5. зак. о радњама дотична Комора има права да у случајевима где је она одбила да да одобрење извесном лицу за отварање радње, а суд ипак и мимо тога оглас о протоколисању потврдио; — употреби правно средство против решења првостепеног суда, који ће, ако га буде било, акта послати вишем суду на расматрање и решење.

Ову одлуку завести у књигу начелних одлука; а о истој известити и Госп. Мин. Правде а обзнанити је и у службеним новинама; с тим да је она обавезна за одељења и општу седницу Касац. Суда.

Из Опште Седнице Касац. Суда од 23 јуна 1928 год. Бр. 7943.

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ ГЛАВНЕ КОНТРОЛЕ

ПОДВОЗНИ ТРОШКОВИ ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА

На питање једне Месне Контроле, да ли државном службенику, кад у службеном путовању употреби државни поштански аутомобил припада накнада из тач. 14. и 18. уредбе ДРБр. 96000/20 сходно објашњењу Мин. Финансија ДОБр.. 23683/28 — Главна Контрола на својој општој седници од 7. септембра 1928. г. одлучила је: |

Да државном службенику припада накнада за фијакер као и за унос и износ пртљага, предвиђена у шач. 14. и 18. Уредбе ДРБр. 9600020, кад за време службеног путовања употреби државни поштанска аушомобил као подвозно средство, пошто ови аутомобили шмају своју одређену станицу и свој ушврђен ред вожње.

Из Опште Седнице Главне Контроле од 7. септембра. 1928. г. Бр. 6853.