Policija

— 861 —

вратити у готовом новцу, или ће се додељене суме на име

ове помоћи сматрати ликвидираним извршеном обуставом 06везница при исплати пресуда рачунајући по номиналној вредности обвезницу.

Главна Контрола по размотрењу овог питања на својој општој седници од 31. августа 1928. г. одлучила је:

Да се додељене суме на име помоћи по решењу Менистарског Савета УБр. 20680/20 имају сматрати ликвидиране, пошто су оне већ наплаћене на тај начин, што је при исплати пресуда извршена обустава у обвезницама рачунајући сваку обвезницу по номиналној вредности у 1000 динара, а с 06зиром на решење Министарског Савета Бр. 33444/23 као и на то, што ова помоћ нема карактер позајмице из чл. 12. закона о исплати ратне штете. |

Из Опште Седнице Главне Контроле од 31. августа 1928. год. Бр. 73814. /

РАСПИСИ МИН. УНУТРАШЊИХ ДЕЛА.

О ОПШТИНСКИМ КОШЕВИМА (од 14-УШ-1928. г. УБр. 34947) |

За време пролетошње кризе у исхрани нашег народа показало се као корисна та околност што су неке области стриктно примењивале законске одредбе о општинским кошевима, те кошевску храну благовремено прикупиле и у даном моменту разделиле народу, нетражећи од државе одређену им помоћ за исхрану. Тако је са знатним успехом поступила нела пожаревачка област.

Да би се у овој години показао што већи успех у томе правцу Господин Министар Пољопривреде и Вода издао је Великим Жупанима на територији Србије и Јужне Србије наредбу следеће садржине:

Прошла година, као што је познато, имала је услед јаких суша веома неповољно дејство на исход наше жетве код свих врста жита, а нарочито код кукуруза, услед чега је наш народ својим већим делом и сувише рано осетио оскудицу у храни.

Да се не би доживеле немиле појаве опште глади, др-