Policija

— 1035 —

ДА ЛИ ПОДЛЕЖИ ПЛАЋАЊУ ВОЗАРИНСКЕ ТАКСЕ РОБА. КОЈА СЕ ИЗВОЗЕ ИЗ ЗЕМЉЕ ПА ПОНОВО ВРАТИ»

Управа Поморства и Речног Саобраћаја учинила је питање:

„Да ли подлежи плаћању таксе из ТБр. 101. так. тар. роба која се из једног од наших пристаништа на Јадрану извезе у другу државу, па се из исте понова враћа у нашу државу у једно наше пристаниште на Скадарском Језеру, као роба не продата у иностранству“.

По овом питању Генерална Дирекција Пореза сходне чл. 43. зак. о таксама даје следеће објашњење:

Да се у напред изложеном случају не.може наплаћивати такса из ТБр. 101. так. тар. зак. о таксама — јер се ова такса наплаћује у унутрашњем саобраћају на речним бредовима (ма које врсте), — а не и у поморском саобраћају, — као што се то види из одредбе тач. 1. чл. 107. такс. правилника. (Обр. од 15. октобра 1928 г. Бр. 129.769).

ПОСТУПАК СА ПОРЕСКИМ ОБРАСЦИМА

Генерална Дирекција Пореза отпремила је железницом разне обрасце тисканице које су потребне и штампане обзиром на нови закон о непосредним порезима.

Ови обрасци послати су за Србију и Црну Гору на Окружне Финансијске Управе; за Хрватску и Славонију на Финансијска Равнатељства; за Босну и Херцеговину на Финансијске Дирекције; за Далмацију на котарска пореска Равнатељства; за Војводину на Обласну Финансијску Дирекцију у Новом Саду; а за Срем на Окружну Финансијску Управу у Вуковару. ИЦ

Како у спроводном акту није назначено, како ће предње финансијске власти расположити са послатим обрасцима, то се овиме скреће пажња, да се према требовању обскрбе са формуларима свака нижа финансијска власт, а вишак образаца који преостане да виша финансијска власт задржи код себе.