Policija

– не

1. страни држављани, који добију јавну службу професора на једном Универзитету Краљевине;

2. лица, чији пријем у држављанство изискују државни: интереси;

3. лица, која имају заслуга за Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

Ако ова лица не испуњавају услов постављен у тач: 7. 9 12. овога закона, добијају завичајност у општини настањења. 8 15. О стицању држављанства по 8 12. доноси решење по слободној оцени Министар Унутрашњих Дела.

Решење по 8 13. доноси надлежни Велики Жупан.

О прирођењу изузетним путем доноси решење Министар Унутрашњих Дела по одлуци Министарског (Савета.

8 16. Молбу за стицање држављанства треба поднети: првостепеној управној власти, у чијем се подручју налази општина, која је молиоцу зајемчила пријем у завичајну: свезу, односно, која долази у обзир у смислу последњег става 8 14. овог закона.

Првостепена управна власт предложиће документима: снабдевен предмет надлежном Великом Жупану, који може молбу одбацити „ако нису испуњени услови који се траже: по 8 12 тач. 1, 2, 5 и 6. односно, у случају изузетног прирођења по 58 14.

Против решења Великог Жупана допуштена је жалба на: Министра Унутрашњих Дела.

Ако пак Велики Жупан сматра да су горе поменути: услови испуњени, предложиће предмет са својим мишљењем: на решење Министру Унутрашњих Дела, ако га на основу 5 15 став други не решава у властитој. надлежности.

5 17. Лице, коме је решењем Министра признато држављанство прирођењем, положиће пред првостепеном управном: влашћу Краљевине заклетву која гласи:

БАЛОН КА а ступајући у држављанство Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца заклињем се свемогућим. Богом, да ћу владајућем Краљу овагда бити веран, да ћу се. Устава и осталих закона савесно придржвати, да ћу тачно испуњавати све грађанске дужности и верно служити интересима државе и народа Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Тако ми Бог помогао“!