Policija

— 1045 —

Оригинални записник о положеној заклетви управна власт мора доставити Министру Унутрашњих Дела, који ће „одмах издати сведочанство о прирођењу.

У том сведочанству имају се назначити сва лица, која су тим прирођењем стекла држављанство Краљевине.

в) Дејство.

8 18. Прирођење не дејствује унатраг. Тек када прирођени положи заклетву по претходном параграфу, он по«стаје држављанин Краљевине, те са даном заклетве добија сва грађанска и политичка права, у колико посебни закони не ограничавају прирођенима та права.

5 19. Прирођење дејствује и у прилог деце млађе од 21 године и у прилог жене, изузев случаја, да се ова држављанства Краљевине одрече у намери да очува држављанство, које је и пред удајом себи изјавом придржала, ако то предвиђају закони њене отаџбине.

"5 20. Ако лице, коме је решењем признато прирођење, у току од шест месеци од дана саопштења, не положи прописану заклетву, на основу тога решења не може стећи држављанство ове Краљевине.

ИТ ГЛАВА. Губитак држављанства.

521. Држављанство Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца губи се: 1. отпустом (5 27); отсутношћу (5 28); удајом (8 29); позакоњењем (5 30); · одрицањем (8 31); · одузимањем (5 32 и 33).

Фол = со ко

1. Отпуст из држављанства,

а) Услови. х 5 22. Сваком је држављанину слободно иступити из држављанства, пошто испуни своје обавезе према држави. (Члан 20. Устава).