Policija

— 1646 _

5 23. Због неиспуњених обавеза не могу иступити из: држављанства Краљевине држављани:

1. лица која стоје под војном обавезом, у колико то спречавају прописи Закона о Устројству Војске и Морнарице; 2. лица под истрагом, односно оптужбом због кривичних дела;

3. лица, која нису издржала досуђену криминалну казну;

4. лица, која су у заостатку плаћањем новчане казне;

5. лица, која су у заостатку плаћањем државног или самоуправног пореза.

Исто тако не могу иступити из држављанства активњи државни службеници војног и грађанског реда; народни посланици, посланици, односно часници и службеници самоуправних тела.

5 24. Ни један држављанин Краљевине не сме се отпустити из држављанства на уштрб права и интереса јавних или приватних лица, са којима стоји у правним односима.

5 25. Држављанин, који је навршио 21 годину живота има право да добије отпуст из држављанства, ако поднесе доказе, да је или да ће бити примљен у страно држављанство и испуњава остале услове.

6) Поступак.

9 26. Лица, која желе иступити из држављанства Краљевине у циљу стицања страног држављанства, треба да траже отпуст из држављанства. Молба, снабдевена потребним доказима, подноси се надлежној првостепеној управној власти.

Првостепена управна власт молбу за отпуст из држављанства објавиће за време од 14 дана са позивом, да свако може отпусту приговорити ако докаже, да има недостатака из 55 23. и 24. овог закона, или да молилац иначе није испунио правне обавезе.

Ако је приговором доказано да је у питању лице:

а) које стоји под егзекуцијом;

6) које је тужено у грађанској парници; или

в) које се налази под стечајем, објава ће се продужити најдаље за годину дана.