Policija

— 1048 —

ако је стекло страно држављанство позакоњењем по прописима закона отаџбине свога оца.

Пропис овога параграфа не односи се на незакониту кћер удату за држављанина Краљевине.

5. Одрицање држављанства.

8 31. Држављани Краљевине по пореклу (рођењу или позакоњењу) имају право да изјаве, у року од 3 године по навршеној 21 години живота, да се одричу држављанства Краљевине, ако су рођени у иностранству и тамо стално настањени, а докажу да их страна држава, у којој су се родили, по својим законима сматра својим држављанима.

Потребне доказе са изјавом подносиће дотична лица преко надлежне првостепене управне власти Министру Унутрашњих Дела жоји ће својим решењем потврдити, да су од дана учињене изјаве престали бити држављанима Краљевине. Пропис овога параграфа не односи се на већ удату кћер.

6. Одузимање држављанства,

8 32. Губе држављанство они држављани, који су без дозволе власти ступили у војну или грађанску службу стране државе и у њој остали и поред позива Министра Унутрашњих Дела да је напусте.

Министар Унутрашњих Дела ће два пута објавити позив у „Службеним Новинама“, у размаку од два месеца. Ако се у року од идућа два месеца дотични не одазове, Министар Унутрашњих Дела ће донети решење о одузимању држављанства. Решење ће се објавити у „Службеним Новинама“.

Губитак држављанства не ослобађа дотично лице од последица неизвршења војне обавезе.

"5 33. Држављанин Краљевине, који је био пре прирођења припадник државе, са којом је наша држава у ратном стању, може изгубити држављансво у следећим случајевима:

1. ако се утврди, да је учинио дело на штету правног поретка и на штету унутрашње или спољне безбедности Краљевине; |

2. ако се утврди, да је напустио државу с намером, да