Policija

— 1049 —

избегне војну службу или какву другу јавну службену дужност, која постоји у Краљевини;

3. ако се утврди, да се налази у служби шшпијунажг у прилог стране државе, или да такве тежње потпомаже, које су наперене против права и националних интереса државе.

У горњим случајевима о одузимању држављанства решава Министар Унутрашњих Дела по одлуци Министарског "Савета. Решење треба објавити у „Службеним Новинама“.

5 34. Министар Унутрашњих Дела моћи ће протегнути одузимање држављанства и на жену и малолетну децу бившег држављанина, ако и за њих постоје услови из 5 33. Док то не учини, ова лица не губе држављанство.

7. Дејство губитка држављанства.

8 35. Губитак држављанства не ослобађа дотично лице

од казнених последица за учињена кривична дела и не може

нанети штете стеченим правима јавних и приватних лица, са којима је оно било у правним односима.

5 36. Лице, које је изгубило држављанство по 5 33. губи сва своја права, која проистичу из јавно-правних односа према држави и у будуће не може стећи држављанство Краљевине прирођењем.

9 37. Губитак држављанства односи се на закониту жену и децу само у случају „ако су стекли ново држављан-

_ ство мужа, односно оца. У противном случају задржавају

држављанство Краљевине, док се стално не иселе са наше територије.

ЈУ. ГЛАВА. Поновно стицање држављанства.

9 38. Бавши држављани Краљевине „који желе поново стећи држављанство Краљевине, стичу га у опште на исти начин као и остали странци.

5 39. Лица, која су изгубила држављанство Краљевине тим, што су следила оцу у прирођењу страног држављанства, имају права, да та поново стекну путем изјаве учињене у року од годину дана по навршеној 21 години живота, ако се стално настане на територији Краљевине.