Policija

— 1050 —

Исто важи и за лица, предвиђена у 5 30., која су позакоњењем изгубила држављанство Краљевине.

Одредбе овога параграфа не односе се на већ удату кћер.

5 40. Бивша држављанка Краљевине, која је удајом за страног држављанина изгубила држављанство Краљевине, има право, на случај извршне пресуде (одлуке) о растави или разводу брака или на случај да остане удовица, поново стећи држављанство Краљевине, ако се стално настани на њеној територији и поднесе захтев.

Ово поновно стицање држављанства не протеже се на њену закониту децу рођену у браку са страним држављанином. 5 41. Лица, о којима је реч у 58 39. и 40. подносиће преко надлежне првостепене управне власти потребне доказе надлежном Великом Жупану, који ће у недостатку услова тражења, „односно изјаву одбацити, а иначе предложити Министру Унутрашњих Дела, који ће својим решењем потврдити, да је дотично лице од дана тражења поново стекло држављанство ове Краљевине.

Ова лица стичу заједно са држављанством завичајно право онде, где су га раније имала.

У. ГЛАВА. ОПШТЕ ОДРЕДБЕ.

1. Материјални прописи.

9 42. У колико није овим законом другаче предвиђено следују у погледу стицања и губитка држављанства: законито дете млађе од 21 годину свом оцу, или у недостатку оца, својој матери, а незаконито дете млађе од 21 године, својој незаконитој "матери.

Предње се не односи на већ удату кћер.

Посмртно законито дете следује држављанство оца.

5 43. Жена не следује држављанство мужа ако је у моменту промене држављанства брак био извршном пресудом (одлуком) растављен, разведен или поништен.

Правоваљало измирење између судски растављених супружника утиче на држављансво као удаја.

ј. 1 4а и ла а 4