Policijski glasnik

118

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАС1ШК

БРОЈ 15

окрип. на основу § 171. к. с. п. пустио на јемство у слободу, кад дело није аризнао ; и 2.) Да ли та његова ранија. радња, доцније, по свршеноме делу код суда, кад су кривци и осуђени, подлежи каквој одговорности или не ? Радо ћемо штампати мишљења наших правника по овоме, јер ће оно расветлити оно, чему се хоКе да да нарочити неки правац одговорности у радњи иследниковој.

ОБУКА ЖАНДАРМА

Да би се жандарми, као полицијски органи, што боље спремили у својој дужности, Управа града Београда, по одобрењу г. Министра унутр. дела, одредила је своје чланове г. г. Сретепа Н. Ђорђевића и Николу М. Трпезића, који су их већ отпочели обучавати. По програму, утвр^еном у чланској седници, под председннштвом г. Бадемлпћа управника, обука ова дели се на оишту и специјалну. Прва обухвата опште појмове у погледу администратпвне полиц. службе, а друга чисто спољну полицијску службу. Прву предаје г. Ђорђевић а другу г. Трпезић. Предавања су отпочела од 30. октобра тек. год. Држећи се тачно нашег програма, ми не можемо пропустити а да не похвалимо ову лепу и корисну новину у београдској полицији.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛ.БУМА

ЛУДВИК тот варалица.

предена варалица, да му се диве шшшшвкшшшкшшшшш

Млад је. Нема му више од 16 година, а већ је тако преи најстарији »мајстори« у томе з.анату. Варао је где је стигао. Због тих својих честих превара био је хапшен више пута. У Аустроугарским апсанама добио је име : Л'» 3'990. Тамо се зликовци зову по одре1)вном им броју. Лудвиков опис онај је: висок 102 см., лица бле/ј^^^^Шж §р да идугул>аста; косе кеШ1^И^/Ш^ЛшШШ1ШКШ стењасте боје; очи граорасте. и браде шпицасте. ШШжжшк | Због последњих извршеЦа них превара над млогим ■ т" "*" ЈШШШ лицима, тражи се и овим нутем. Држи се, да је овамо 7 ^ШШШш^Ш^ШШШШ код нас свратио, заНИН& , 4 то смо му слику и доШНшШИНН1НИИШШнк иели, да би га могао сваки видети. Сад нема броја, али му је слик а верна, те ће га по њој сваки врло лако познати и чувати га се.

ЛЕОИОЛД ВРАРТНЕР — САМ вара.шца. Родно се у Пешти. По народности Јеврејин. Стар 25 година. Кретање му је отмено. Нежењен. Танак, висок и но своме држању у опште врло импозантан. Да би јаснија слика била, доносимо овде у детаљима и његов опис. Лица дугуљаста ; косе црне; чела висока; очију граорастих; зуба здравих а браде овалне. Говори само немачки. Због једне извршене преваре тражи се, за то му је на овоме месту слика и истакнута. У затвору се звао: број 3806. Слика је Леополдова са свим верна, тако, да га по њој може свако иознати. С тога ирепоручујемо свакоме грађанину да га се добро чува' а полициским органима да на њега мотре.

ИАВЛЕ ОРЕЉ

лопов.

Видите само овога Павла. Да га сретнете где на улици, помислили би, да припада каквом аристократском друштву. Спољашност његова тако је отмена, да неби човек помислио, да се под њом скрива опасан лопов, о коме и европске полиције воде озбшвнога рачуна. Он је тако вешт и препреден, да би са часне трпезе, што оно веле, предигао богородичин покров. Родом је из Хрватске, где је поцрпео прво знање тога свот-а „заната«. Сад је тамо на пздржању казне за многе његове лоповлуке. Колико смо дознали, он ће скоро издржати досуђену му казну, и иошто му је Београд остао в на срцу«, може нас насигурно удостојити „својом високом посетом". У Београду је врло добро познат полицији и грађанству. Његово лоиовско име обесмртила је позната похара у златним адиђарима, коју је главом он извршио у јувелирској радњи г. Максе Антонијевића овд. Кад се накани да до.ђе овамо, он неће ударити право на Београд, него заобилазним путем нреко Шапца, Смедерева, Неготина, Киадова и т. д. То ће учинити за то, да му се планови не иокваре, ако уђе у Београд, као оно »Пезар у Рим". Ето, само смо му за то Слику и донели, да израније упознамо наше читаоце са овим лоповским екземпларом, и да нокажемо на њ прстом полицијским органима у унутрашности Србије, како би га но њој могли лако познати и спречили му његове лоповоке смерове и планове. Нека их не збуњује његова спољашност. Лопова за јаку на у — хапс.