Policijski glasnik

БРОЈ 46

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

357

три год. и неколико месеца, а све остало оироштено му је, нешто путем највише милости, а нешто услед условног отпуста. Слушајте дал^е: Пресудом првостепеног суда за град Београд од 5 октобра тек. год. Бр. 16155, Панта је опет осуђен на 20 год. робије у тешком окову због крађе извршене Филипу Бугарчићу и Бошку Арсенијевећу, земљоделцима из села Јабучја, среза колубарског. Крађу је извршио ноћу, између 19—20 маја тек., а иокрадене ствари, но процени вештака нису вределе више од 58 динара. . Панта је са свим мирно саслушао судску пресуду. Изгледа шта више, да му је са свим све једно био у граду београдском или у слободи. Бунило^га је истина у почетку то, што је за малу ствар — 58 дин. осуђен на тако велику казну, али се доцне сетио да је то због ранијих осуда. — Околност ме уби, одговарао је обично онима, који га питаху. Панта је родом из села јСакуле, "среза колубарског, али је стално живео у селу Вреоцима истога среза, стаса је повисоког, косе и обрва смеђих, очију жутих, лица округла, чела малог; на левој обрви има белегу од убоја. Мидан Грујик звани „Црни". Пре неколико дана — 23. тек. мес. из јутра, једна отменија госпођа београдска - беше дошла на Вел. Трг да купи неке кућевне намирнице, Док је госпођа куповала што јој треба, један гамен иђаше стопу у стопу за њом, тако сви мишљаху, е је он слушче њено. Кад госпођа застаде код једног пиљара и мало се саже да пробере неку зелен, гамен који је праћаше, приђе јој са свим слободно и из шпага извуче јој новчаник. Приметив ово госнођа се одмах окрете и викну на њега, да јој врати новчаник, али јој он са свим дрско одговори, да јој га он није ни украо већ једно друго лице. Један жандарм који се у близини десио -и све видео, уштедео је госпођи даље непријатности због дрскости гаменове, докопав га за јаку и нашав новчаник код њега. Тај гамен није био нико други, до овај Милан, кога су његови другови прозвали »Црни®, ваљда, због тога што је црн као да је Циганче. Разуме се већ, да је Милан одмах одведен у кварт варошки, који га је, пресудом својом од 23. тек. мес. № 9282. осудио на десет дана затвора. Овај затвор Милан још издржава у Управи гр. Београда. Милан нема више од 17 год., родом је из Београда; зна нешто мало занат обућарски, од две године па на овамо не избија из затвора Уираве града Београда. До данас није судски осуђиван, али је био под истрагом неколико пута. Још нешто. Милан је рођени брат Николе Грујића, опасног лопова, чију смо слику изнели у 5. броју нашег листа од ове године. Према томе, нема никаква изгледа на ноправку,

с тога смо га уврстили у наш албум међ кесароше, слику му износимо у цељи, да свет причува своје џепове од њега.

П 0 Т Е Р А.

Божидару Бекрику, земљоделцу из Д. Ступња, среза расинског, ноћу између 20 и 21 тек. м. непознати лопов украо је једног коња. Украдени коњ има 12—13 год.; длаке је вране ; на врату има војни жиг „в с< положен, а сем овога и на плећкама жиг ); Г С< . Наређује се тражење. Пронађеног крадљивца са покрађом треба спровести начелнику ср. расинског с позивом на Бр. 19492, или Управи гр. Београда на Бр. 25349. Михаидо Маричик, бив. чувар топчидерске економије, пресудом првостепеног суда, за град Београд од 11 јуна тек. год. № 11904 осуђен је на 15 дана затвора за небрежљивост у дужности (§ 99 казненог закона). Не зна се где се Мпхаило сада налази па за то Управа гр. Београда актом № 13800, моли све полициске власти да Михаила пронађу и њој спроведу. Идија Рајкови^, бив. слуга, који се обично бавио службом у селима округа подунавског, 28. ов. м. извршио је крађу својој сестри Пијади жени ЈКиве Азуцког, Фијакеристе, са станом у улици в Аџи-Ђериној <( бр. 11. Украо јој 170 динара у готовом новцу и побегао. Илија има 30 год. повисоког раста, у опште смеђ, на себи носи кожух, али није искључена могућност, да је од покрадених новаца купио себи друго какво одело. За крадљивцем наређује се тражење. Пронађеног стражарно спровести Управи гр. Београда, с позивом наБр. 25379. Никола Лидоч, бив. гаваз турског консулата у ТурниСеверину, на опасан начин украо је консулу 247 дин. и један златан сахат, па побегао. Он има 19 год. средњег је раста, подужег носа, смеђе косе, говори: румунски, грчки и арнаутски. Ако ко ма шта о њему сазна, нека то достави Управи гр. Београда с позивом на Бр. 25002. Стојман Стошик, звани „Брљка", по занимању цигљар, бив. притвореник начелства окр. врањског, 18 тек. мес. побегао је из притвора поменутог начелства. Он има 30 год.; средњег је стаса, лица плавог, очију граорасти, косе смеђе, у оделу је сукненом. Начелство округа врањског актом од 21 тек. мес. № 7737, моли све иолициске власти, да Стојмана живо нотраже, и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Иронађени Стојман може се спровести и управи гр. Београда с позивом на Бр. 7737.

Т Р А Ж Е 0 Е. Милана Цветковића, бив. трговца тражи првостепени суд за град Београд актом № 18297. Пронађеног треба спровести поменутом суду, или Управи града Београда с позивом на Бр. 24258. Мирослава Милетића, раденика штампар., који је неко време живео у Шапцу, тражи Управа града Београда. Пронаћеног треба стражарно спровести истој управи с позивом на Бр. 24848. Рудолф Најц, друштвени директор из Кемптена, у Баварској јавља да му је ноћу између 17. и 18. овога месеца на тајанствен начин нестао његов шеснаестогодишњи син. Држи да је врло лако могућно да је дошао у Србију. Опис: средње величине, витак, румених образа, висока чела, кратко ошишане плаве косе, лице му овда онда нервозно подрхтава; на себи има зеленкасто одело, сивкаст врскапут с кадиФеним оковратником, црн шешир, кишобран, жуту дугачку краватну, уза се носи мали црни ручни куФер и код себе има отприлике 250 марака. Отац ће поднети све трошкове и ономе ко му сина нађе даће 37*50 динара у злату награде. У случају проналаска ваља телеграФски известити на ову адресу: )) Кис1о1!' Кеиг, УегетвсИгес1;ог, Кетр^еп (111 Вауегп). Јована, сина Богдана Нешића, земљоделца нз Д. Кашаља, среза азбуковачког, окр. подринског тражи управа града Београда актом № 25581. Јован има 16 год. стаса је повисоког, црномањст је, до 23 априла тек. год. служио је код Јована Умлауера, бакалина овд. Пронађеног Јована треба спровести Управи града Београда.