Policijski glasnik

358

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 46

Милована Ивашевића, бив. чувара осуђеника у Добричеву, родом из Петровца, тражи иожаревачки првост. суд ради извесног саопште"ња. Ако ко зна где се овај Милован сада налази, нека то достави најближој полициској или судској власти, а она опет нека то достави пожаревач. првост. суду с позивом на Бр. 14189.

У Ц Е Њ Е Н Драгутин Тамбуровић, оглашени хајдук, на основу чл. 4 зак. о хватању и утамањивању хајдука, уцењен је са 1000 дин. Ова сума, по извешћу нач. окр. крушевачког од 23 тек. мес. № 10500, издаће се ономе ко Тамбуровића прокаже власти да га она ухвати или убије, или он то сам учини. Драгутин је роцом из сеча Златарића, среза жупског, окр. крушевачког.

УХВАЂЕНИ Ђура Перић, земљоделац пз села Иридворице, среза јасеничког окр. подунавског, чију смо потеру изнели у 39. броју нашега листа, ухваћен је 29. тек. мес. у Београду и спроведен начелнику среском у Паланку. Ђура је стављен под истрагу за девет казнених дела, махом опасних крађа. Њега је познао и јавио власти један бивши полиц. званичник, који је из нашег листа видео, да се Ђура тражи. И они побегли осуђеници чије су слике изашле у потерници нашега листа у бр. 42 и 43, по извешћу управника београдског казненог завода. —- ухваћени су.

СТ0Г0ДИШЊИЦА Ј. Д. X. ТЕМЕ-А 12. ов. м., навршило се сто година како је рођен Јодокус Домаигус Хубертус Теме, један од најнлоднијих криминалистичких писаца, угледан правник и политичар Е (емачки, чија су дела од чести и на српски преведена. По свршеним правним наукама Теме је био судија у незнатној варошици Рагниту, у Источној Пруској, за тим државни тужилац у Стендалу; од 1839 до 1848 у Берлину председник криминалног суда а за тим проФесор права у Цириху. Његов отац био је судија, и брижљиво је васпитавао свога сина, коме је кум, прота у манастиру Клархолцу дао имена сва три светитеља заштитника поменутог манастира. Као посланик на Националном Већу он се борио за слободу у редовима ондашње опозиције, а заједно с познатим Лотаром Бухером припадао је оној групи, која је била против порезе. У тој борби буде оптужен због велеиздаје и привремено послат на робију. Кад је, одмах за тим, 1849 г. изабрат у једном срезу за посланика, морадоше га пустити из затвора. После више месеци био је и судом ослобођен, и пошто није хтео молити краља за државну службу, он напусти своју домовину. И ако је поново изабран за посланика, он се није хтео више бавити политиком, и пресели се у Швајцарску. Његови романи су поглавито криминалистички, пуни интереса и ванредно занимљиви. Публика их је читала с^највећим иптересовањем, управо страсно, те су му они пронели име и сачували га за јога дуго времена. Теме је писао лагшдарним стилом, избегавајући сваки реторски накит. Напослетку му је то постало манир. Један од његових романа, на пример, иочињао је овако: Била је ноћ. Мрак као тесто. Звоно поче избијати. Дванаест сати. Лагани, чврсти удари. УлИца је била усамљена. Све је спавало. Само је чесма жуборила, Или је то била кигпа. Не, чесма. Прође један Фијакер. Бр. 583. Затворен Фијакер. У том се чу пуцањ. Итд. итд. итд. Збирку Темеових криминалних прича превео је на српски нок. Аксентије Мијатовић, иод пасловом : Темеова криминална библиотека. — Звезда.

ЛИЧНИ 0ДН0СИ П0ЛИЦ. ЧИН0ВНИКА Г.,"Антоније Пантовић. начелник министарства унутр. дела, који је по повратку са осусгва подуже боловао, оздравио је и 26. ов. м. отпочео је додазиги на дужност, Г. Милан Ђорђевић., чдан управе града Београда, верио се 2 6. ов. м. са госпођнцом Јеменом, ћерком пок. Косте Ђукића, бив. трговца из Београда. Чесгитамо. Г. Војислав Павдичевић., начелник среза јасеничког (окр. нодун&вског) добио је једпогодишље осуство, за више образовање у нолиц. струци — у Паризу. Лена пажља од г. Министра, који се стара да по.шцијску струку унанреди са спремним полицијским чнновницима. . . » ♦ •» > . ИЗЈАВЕ, ПОРУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. С радотћу можемо јавити нашим читаоцима, да нам је г. Таса Ј. Миленковић предао за лист још једну од својих интересантних бележака. Чланак ћо излазити под насловом «Наша деца». У њему се износе страшни призори, који морају нокренути на озбиљно мишљење све оне који добро мисле о нашем подмлатку. Већ како г. Таса пише, то је познато. Његови књижевни радови читају се увек с особигим ннтересом и у нас и на страни, Чланци ће почети одмах идућим бројем. Наша рубрика „Из црне књиге једног подиц. чиновника" исцрпљена је са данашњом 23 причом «Песми крај». Г. Јовановић, нреводилац тих дивних ствари шго су занимале и вишу нашу читалачку публику, много је задужио наше уредништво својом нажњом према листу, и ми смо му свесрдно захвални.

Обраћамо пажњу пошт. читалаца, на наш ирви чланак : (( Г1редлог уредништва®. Нарочито молимо г. г. новинаре да га прочитају, на, према у чланку изјављеној молби, да га било у изводу или у целости у својим листовима изволе пренггампати.

Г. Коцићу писару начелства, Ниш. Молимо в&с иошљиге нам што пре оне ФотограФије са тачним оппсом. Ако друкчијо не може бити, уредништво ће признати издатак за сликање криваца. . . А шта је са осталим претплатницима ? ,

Уредништво „Иолицијског Глаеника" преселило се на „Велики Трг" до Уираве града Веограда у соиствену зграду, где је н „Ател.е Полиц. Гласиика." КЊИЖЕВНИ 0ГЛА0 НОВИЗАКОНИ са изменама и допунама могу се добити у мојој књижари

Д. II. Закон о шумама са измчнџма и доаунама . 1*Закон о лову —-20 Закон о штамаи —-50 Закон о измена.ма у за коиу о таксама —'50 Закон о Учитељској уиколи у Јагодини —'50 Закои о основним школама —-50 Закон о средњим школама —-60 Закон о устројству оаштина и оаштинских власти са свима његовим изменама и допунама и за кон о чувању аољског имања —-80 Закон о уре-ђењу Уараве Фондов а —'60

Закон о државним економима са законом о унаарвђењу воКарства и са законом о иољоаривредчим станицама —-60 Закон о потаомагању домаће радиности (индустрије) • • —'20 Закон о устројству војске (са свима изменама и допунама — - 50 КЊИЖАРА М ИТЕ СТАЈ ИЋА У БЕбГРАДУ

Три прошлогодишња комплета „Полицијског Глаеника" елегантно повезана има на продају по цени од 12 дпнара.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈД.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ..