Policijski glasnik

376

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 49

То је, знате, наша куварица..,. Чеотита девојка.... Маџарица је, истина, али никога нема да јој долази... Нити она хоће куда да изилази... Једино што воли —позориште... Пуштамо је чешће, те иде са Иком... Али, иначе никуд... Добра девојка... Тешко да би другу такву нашли... Али када је Икино здравље из дана у дан све више опадало, један пријатељ скрене пажњу наивним родитељима на неке околности.... Ствар буде проматрана и изађе на видело: да је Жужа навикла Ику на обљубу, да је та појава, изазвана у детета раније него што треба, подривала његово здравље; да је та радња ишла тако читаву годину дана, и да ни отац ни мајка нису то опазили... Случаји, као овај са Шужом, нису ретки у Београду. Ја имам забележених појава у разним облицима. Има злоупотребе и са мушком и са женском децом... Познат је један случај, где је један момак (родом из Угар' ске) силовао детенце од три године, синчића једног београдског трговца... Тако исто десило се је, да је други момак, опет странац, покушао силовати девојчицу од четири године, ћерчицу другог једног гра^анина... Један опет слуЈа извршио је силовање над девојчицом од осам година, ћерком једног механџије... Сви ови злочини вршени су у самој кући родитељској... То нека најбоље илуетрује крајњи немар и иепажњу несавесних родитеља... 12. Па осем ових, има и других ружних и убитачних појава по нашим кућама. Мислим на — онанију у деце... Она се, како сами лекари причају, тера у великој мери. С. В. МогадНа (у Турину) наводи, да је од 200 младића из виших и средњих кругова, којима није било више од 11 —18 год. нашао на 17°/ 0 онаниста; а на 100 девојака од 14—19 година било их је 21 које су онанисале... Каква би размера испала у нас, то би лекари могли казати, ако су се бележеп.ем ове појаве хтели забављати... Без спора, иојава је важна, да јој треба поклонити сву иажњу. Али ова обука у онанисању дошла је опет преко послуге... Има забележених шест таквих случајева. Покварене служавке, остављене без икаквог надзора, из зле навике и, можда, дуга времена, дражиле су децу и обучавале их онанији. ЈгСада су осетили драж, деца су после и сама то радила, а и другу децу томе учила... После тога, истим путем дошла нам је и — лесбијскл љубав..., којој се такође одају по неке наше девојке... као што није непознато, да у нас улази већ у моду и употреба вештачких удова за полно задовољење... Да будемо сасвим »образовани®, странци су нам дон.ели и обучили нас миогим и многим ружиим и опасним навикама... Али о томе ћу говорити засебно, у чланку о јавном моралу у ирестоници, где ће бити иомена о јавној и тајној проституцији, педерастији, садизму, масошизму, Фетишизму и другим опасним појавама покваренога Запада. (нАСТАВИЋЈг СЕ).

П0ЛИЦИЈСКИ РЕЧНИК. Општински послови. Пресуђења општинсг^их судова Пресуда за накнаду штете а., Тужба. Суду општине крушевачке 20 овога месеца одвео сам мога коња на потков, код Петра Ристића, овдашњег поткивача. Мајстор Пета«р при своме раду на поткову, довредио ми је коња, откинувши му клештима уво, услед чега ми је коњ оболео и за рад постао неспособан за пуних 10 дана, и ја сам за то време имао штете 150 динара, коју суму би са мојим Фијакером зарадио, рачунајући по 15 динара дневно.

Зато тужим томе суду Петра Ристића, и молим суд, да га на плаћање штете у 150 динара осуди, да ми накнади плаћену таксу и на име трошка по овоме спору 20 динара. За доказ, да ми је тужени при поткивању коња повредио позивам се на сведоке: Ђорђа АрсИћа, трг., Алексу Дабића, Фијакеристу, Луку Симића, поткивача, Божу Петровића, ковача, а подносим за доказ и под лекарско уверење. Вредност тражбине 150 динара. ' Основ тужбе накнада штете. Доказ сведоци. 31. септембра 1898 год. . Марко Лекић Крушевац. Фијакериста. [2 дип. такса\ \у такс. марк./ Марвено, лекарско уверење. На позив и захтев Марка Лекића, Фијакеристе овд., ирегледао сам данас, у 3 сата по подне, једног његовог коња длаке алатасте, без знакова, 8 година матор и нашао сам : Урањеност слаба, на левом уву нема његове горње трећине и горња ивица неравна. је, покривена стакласто-црнкастом масом и засушена. Коњ је на овоме уву доста јако.осетљив и тешко је с рукбм прићи не само до увета већ и до горњега дела главе. Сем ових овде побројаних анормалности налази се код овога коња и та мана, што има петлов ход, а нарочито јако развијен на левој нози. Чулавост на левом Јпву ностала је услед тога, да је уво у горњем своме делу било стегнуто .или каквом врпцом или тупим оруђем, на пример кљештима. Ово је дуже но што би требало трајало и услед тога поремећена је редовна радња крвотока у овоме делу .ува, па је наступила обамрлост — бронд и горњи део отпао. Према изгледу горње ивице ува и осетљивости, обамрли део морао је отпасти пре неколико дана, дакле, чулавост је скоро постала. , За преглед и ово уверење наплатио сам 4 динара. 28. септембра 1898. год. марв. лекар Крушевац. Сима Деспотовић б., Судска процедура. № 7453. Како тужилачка страна тражи оштету за 10 дана, то, а да би суд могао исту сазнати нужно је, да се ова претходно утврди вештачењем, с тога позвати обе парничне стране, те да сходно § 247. и 248. грађ. пост. изберу вештаке. Вештаке одмах заклети и упутити на вештачење, којим ће руководити кмет Н. Спасић и деловођа С. Перић. Тужилац да положи дијурну за вештаке у 15 динара. По извршеном вештачењу одредити рочигате на које позвати парничаре и сведоке, када ће се овај спор извидети и расправити. 1. октобра 1898. год. Председ. суда Крушевац. Т. Аћимовић. Рађено у суду општине крушевачке, 1. октобра 1898. год. Дозван данас тужилац Марко Лекић, Фијакерист овд., и тужени Петар Ристић, поткивач овд., и позвани према горњој наредби да изаберу вештаке, тужилац изабра Стојиљка г Борђевића, Фијакеристу, а тужеда Пауна Ђорђевића, поткивача. Марко Лекић Петар Ристић Одмах су дозвани изабрани вештаци Стојиљко Ђорђевић, Фијакерист и Паун Ђорђевић, поткивач, ца позвани да изаберу трећег вештака, они изабраше : Петра Тасића, ковача. Стојиљко Ђорђевић Паун Ђорђевић. Оверава: Судија Н. Сласић. в., Вештачење. Рађено у суду општине крушевачке, 2. октобра 1898. год. Белегнка вештачења по спору Марка Лекића, Фијакериста овд. противу Петра Ристића, поткивача овд.