Policijski glasnik

88

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

села и 2, што је у друштву са својим братом Јанком украо једног коња Петру Вујићу Циганину, који је био везан иред каоаном. Сад је опет на робији. (ОБр. 3699). Павле — Петар Томић из Оснице ср. норечког (бр. 5) за нрво дело Пауново што га је с њим извршио , осуђен је био на 3 год. Сад је опет осуђен и на робији носи ОБр. 3698.

Сава Живковић .из Јошанице ср. хомољског (бр. 6) осуђен је на 20 година робије зато: 1, што је ноћу између 14 и 15 јуна пр. год. на опасан начин развалио кућу Живадина Стевића и покрао му разне ствари ; 2, што је после Спасовдана исте год. обио једну стасину и опљачкао ; и 3, што је 1897 год. разбио једну кућу у селу па све ствари покрао што је нашао да му је вредно. У заводу је под ОБр. 3701. Пауну је 45, Павлу 46 а Сави 32 године. (Наставиће се).

ИЗ П0ЛИЦИЈ0К0Г АЛБУМА/ Михаидо Алексић звани „Копиљак" или, управо — Ко је ОВО? —■ Фебруара 25 тек. год. прогнат је из Београда у округ врањски један од најпрепреденијих и најлукавијих, па према томе и најопаснијих данашњих кесароша и варалица. То је овај, чију слику овде доносимо и који вели, да му је име » Михаило АлексиИ , (( а кога његови другови коцкари називају „Копиљак," ваљда стога, што ни они не знају: ко је он и од куда је. — У току последњих шест месеца, »Копиљак« је преко 30 пута падао у затвор Управе града Београда, и том приликом, свагда је мењао своје место рођења. Тако је изјављивао, да је родом из Врања, Македоније, Старе Србије, Смедерева, Обреновца, Крушевца, Лесковца итд. — Да би се једном утврдила идентичност овога коцкара, а можда и открили почињени злочини, као и, да би полициске власти у будуће могле обраћати много већу иажњу на њега, а грађани опет да би га се могли чувати, ми му износимо слику и молимо сваког оног, који о њему ма

итта зна, да нам то саопшти. — »Копиљак« има до 30 година, средњег је стаса, смеђ и сувоњав; радо се издаје за шећерџиско-ликерџиског калФу. П'0 Т Е Р А. Стеван — Сава Живковик и Сима Савик скитачки Цигани, решењем нишког првостепеног суда од 2 јануара 1897 године. Бр. 14 стављени су под суд и у притвор за крађу стоке, но они су још код иследне власти побегли из притвора и до данас нису пронађени. Стеван је средњег раста, црномањаст, повеће главе, округлих образа; очију, обрва и бркова црних; браду брија. Од одела имао је чакшире и гунче, а на глави шубару и на ногама опанке. Сима је омаленог раста, риђ, пун, дебелих усана, носио је округлу риђу браду. Одело као и у Стевана. Иследни судија 1 политичког суда, актом од 11. ов. м. Бр. 20168 моли све полициске власти да именоване бегунце — лопове потраже и њему стражарно спроведу. Вдадимир Рогић, бивши погранични стражар, решењем кварта савамалског Управе гр. Београда стављен је под кривичну истрагу и у притвор. Владимир је у бегству, па за то Управа гр. Београда актом Бр. 6018, моли све полициске власти да га живо потраже и у случају ироналаска њој стражарно спроведу.

Т Р А Ж Е 0 Е. Тасу Костића, писара из Смедерева, који је отуда некуд отумарао, тражи начелство округа подунавског актом Бр. 3804 да му се стражарно спроведе. Ово се доставља властима ради управљања. Милоша Кујунџнка, бив. момка ка®анског из Крагујевца тражи начелство крагујевачко актом Број 2540. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом начелству, или Управи града Београда с позивом на Бр. 6527.

ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Читаоцима. Г. Митајј Даниловић, чиновник овд. ноштанско-тедеграФског одељеља, још крајем априда прошле године, послао нам је неке своје радове, молећи нас, да их штамнамо у нашем листу. Како ми те љегове „одличне" радове_ ч нисмо штампали, јер нису били за наш лиог, он је на адресу нашег уредника унутио једну отворену дописну карту, *) са којом уцењује и сараднике нашега листа назива књижевним пандурима. Дакле, хгео је да буде еарадник листа, па кад то није могао, онда му ни лист ни уредник. не ваљају. Ми смо и на ово оћутали, јер нисмо имали шта да одговоримо... Сад, г. Даниловић, у једном од прошлих бројева „Дневнога Листа," — под потписом Аг — извршио је своју претњу и своје уцењивање извео до краја. Остављамо свима поштеним људима у земљн, остављамо претпостављеним старешинама овога државног службеника да оцене и да правим именом крсте овај љегов постунак. Толико. само у одбрану листа. За нанаде на уредника одговориће му он сам преко истог диста где је и денунциран.

Због нагомиланог материјала, изостала је из овог броја наша редовна рубрика (< Из иолицијског Речника." У идућем броју накнадићемо тај недост^атак.

Уредииштву је погребно једно лице за купљење претплата од Београду. За ово место треба ради гаранције положити кауцију но 200 динара.

*) Карта со налази у уредништву и отоји свакоме н'а расположељу да је прочита.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА.

ОДГОВОРНИ УРЕЛНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ.