Policijski glasnik

96

ПОЛИЦШСКИ ГЛАСПИК,

Ш'0.1 1 -2

коју још брже и у дело приведе... Разним мајсторијама, као : улагивањем, гшакањем, кајањем што је лакомислено упао у ову арву своју погрешку, услужпошћу и иеобичном послушношћу ирема полицијским чиновнпцима, на и према пандурима, он је успео, да у притвору буде комотнији но други притвореници... Једне ноћи нестаде га. У једној авлији близу среске канцсларије сутра дан нађоше један завежљај и у њему одело Алексино. Из друге једне авлије у комшилуку иестало је са ужета где је сушен веш : две сукње, рекла, кецеља, један плет (огртач) и друге ситнице као чарапе и т. п. Алекси је тек 17—18 годипа, раста је средњег и витак, у лицу смеђ и бео ; сасвим је ћосав ; нос му је повијен, а говори танко као нека девојка. Како је Алекса ухваћен, читаоци могу виде.ти из приче у дапашњем броју под иасловом : »Нова мајсторија". Из података, добивених од г. Мих. Вујичића ср. писара нз Лознице, Алекса је пре две годиие у Нишу осуђивагЈ и због једног извршеног убијства. Од ове осуде нешто је издрлсао, а нешто му је иомиловањем опроштено. Податке за овај оиис и за причу »Нова мајсторија« добили смо од г. Ст. Р. Михаиловића, писара С]). рађевског и поменутог г. Вујичића. Другом ириликом донећемо већу и јасиију слику Алекснну, по којој ће га сваки моћи познати. •У X В А Ђ Е Н. Мидош Кујунџић , слуга ка®ански, чију смо потерницу донели у прошлом броју нашега листа, ухваћео. је 21. тек. мес. у Веограду и стражарно спроведен начелству окр. крагујевачкег.

Т Р А Ж Е 0 Е, Љубомира Петровића, слугу, родом из П. М. Луга, окривљсног за крађу, тражи нач. ср. врачарског актом Вр. 3439. Нроцађеног треба стражарно спровести иоменутом ср. начелиику или Управи гр. Београда с позивом на Бр. 7330. Димитрија Ђорђевића, кал<х>у лецедерског тражи ћуприски нрвост. суд ради извесног саопштења. Пронађеног треба упутити поменутом суду с позивом на Бр. 20366, или Управи гр. Београда на Вр. 7096.

П 0 Т Е Р А, Сретен Макић, земљоделац из Параћина, решењем ћуприског ирвост. суда стављен је под поротни суд и у притвор због опасне крађе, коју је извршио Милошу Ђокићу из Параћина ноћу између 23. и 24. јула пр. год. Сретен, који је сада у бегству, има 17—18 год., средњег је стаса, смеђ је у оппгге. Паређује се тражеље. Пронађеног треба стражарпо слровести поменутом суду, или Унр. гр. Београда с позивом на Бр. 7095. Јанко Тошик — Ники!., родом из Понора, решењем књажевачког нрвост. суда стављен је под суд, притвор и оков због убиства свога оца, матере, брата, две снахеи синовице. Јацко, који је сада у бегству, има 30 год., средњег је стаса, у лицу је илав, има илаву косу, жућкасте очи, повећи, кукает нос и мале плаве бркове. Наређује се живо тражење. Пронађеног треба стражарно сировести иомепутом суду с позивом на Број 178'Ј, или Управи гр. Београда па Бр. 6836. Вукомир Милић, земљоделац, родом из села Мађара, ср. прокупачког, који је био под истрагом и у притвору среском због разбојништва и крађе, ноћу између 16. и 17. тек. месеца побегао је из притвора. Он има 35 год., повисоког је стаса, црномањаст је , говори брзо и оплтро; у оделу је сукненом. Начелник среза прокупачког актом од 17. тек. мес. Бр. 2998, моли све полициске власти, да Вукомира живо потраже и у случају проналаска њему стражарно спроведу. Он се може спровести и Управи гр. Београда с позивом н -а Бј >.. 6837. Јован ТомиК, Циганин, родом из Н. Аџибеговца, ноћу, изме1>у 7 и 8 тек. месеца извршио је две опасне крађе у Д. Рачи па побегао. Он има 38 год. омален је, добро развијен, црноштампа краљ. срп. државна штампарија.

мањаст, у оделу је штоФаном. Начелн.ик среза лепеничког актом Бр. 3725 од 22 тек. месеца моли све. полициске власти да Јована живо потраже и у случају пропаласка и.ему стражарно снроведу. Оп се може епровести и Унрави града Београда с позпвом на Бр. 7343. ♦♦ • КЊИЖЕВН00Т „Тасин Дневник" VII. свеска изашао је из Штампе са овом врло запимљивом садржином : 1. Авет; 2. Где је срећа; 3. Разбојници ; 4. На дежурству; 5. Јунак дечко ; 6. Из даљине и 7. Застава. — Цена 0.80 дип. Књиге се могу добити у администрацији „Полицијског Гласиика," и у дг.орској књижари г. Мите Стајића. Књижарима и продавцима уобичајени рабат 30°/ о за готов новац.

ДРУГИ ЛИ0Т0ВИ 0 „П0ЛИЦ. ГЛА0НИЕУ" „Звезда" књижевни лист, у бр. 36. од 25. ов. м. доиоси : „У једном од последњих бројева Ђ Дневног Диста к изашла је критика на овогодишњи л Полицијски Гласник," од непознатог иисца, који се потписује са А1ћ. И ако су многе примедбе и замерке у овој критици потпуно умесне, ми ииак налазимо да су са свим неонравдано упућене на ); 11олпциеки Гласник. 1( Имаде два листа овде у Београду, о којима је требало то рећ-ц и који су неоснорно штетпи не само но читалачки укус пего још и по јавпи морал ; а »Полицијски Гласник" је стручан лист намењен полицијским и судским оргапима и износењем друштвене трулежи врши нотребну услугу дотичиим лицима, је]> их унознаје са оним, што је потребно да знају да би ее- могли успегпно борити са злом, које имају да сузбијају. Узгред наномињемо и то, да је „Полицијски Гласник" од ночетка свога излажења увек одговарао постављеној задаћи и да је у сваком погледу врло добро уређиван." Ето тако вели Звезда, а тако мисле и други скромии људи. Али, тако не мисли наш уважени књижевник г. Мита Даниловић — поштар. ^ ■» ♦♦ ИЗЈАВЕ, П0РУКЕ И 0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА Због празиика Благовести, лист је за један даи закаонио, а и оотало је иесложено иродужење чданка «0 Траговима".

Још само неколико поверепнка нису посда.ш спиокове нротнлатника, п због њпх неколико не можемо да одштампамо адресе за претшатнике. Модимо пх да то иеоддожно пзврше у року од 7 — 8 дана, те једном и томе да буде крај.

Модимо иоверенике да нам поруче колико би који могао да раотурп VII. Тасин Дневник, то да им пошаљемо. Рабат је 30%. Ко узме 100 примерака за гргов иовац, даћемо и 40%.

ЛИЧНИ 0ДН0СИ П0ЛИЦ. ЧИНОВНИКА Г. Антоније Пантовић, начелник мипистарства унутр, дела, досадапппи добротвор Књшкевне Задруге и један од најзаслужпијпх прпјатеља њених, изабран јо за члана управе на место г. Др. М. Јовановића-Ватута, који је дао оотавку. Честитамо.

Г. Сава Јанковић., начелиик округа тимочког, који се неколико дана бавио у ирестонипи, отпутовао је ,јуче диевним возом иа своју дужноот.

НЕКР0Л0Г Радојко И. Поповкћ, дугогодишњи члан Управо вар. Београда, а у поодедње време благајиик овд. централне поште, умро је 17. ов. м. Покојиик је као подицијски чииовиик био веома предусретљив и врдо благе иарави. Вог да га ирости!... Породици покојника изјављујемо пагие иокрено оаучешће. одговорни уредник н. димитријевић.