Policijski glasnik

БРОЈ 43 ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

лико је ту њихова грамжљивост имала удела, и сами поданици нису били без тога. Изгледа да је у нрироди да се продаје, и да је инстикт најмљивања дубоко ушао у природу човекову. Генијални Енглез Јордон то је добро опазио, и науми да се стави у слулсбу Њеног Величанства Краљице од Бритапије. По свЉа француским, холандским, немачким, белгијским и швајцарским листовима изиђоше огласи, како енглеска влада тралш људе за Трансвал; они морају бити здрави и добро јахати. Плдта ће им бити 180 динара месечно. На име тога, требаЛо је послати 5 динара Господину Гордону, Ас1. 8ћерћегс1, 23, Сагпаћу 81гее1, Ке§еп1; в1;гее1;,,у Лопдону. И првих дана после огласа почеше долазити маса писама, дневно неколико стотина, из Париза, Амстердама, Берлина, Базела, Анвера и Хага. Г. Јордон је свакога дана долазио у број 23 Сагпаћу 81гее1 Ту није било ничега ни налик на неку канцеларију за врбовање, „него само једна проста и скромна бакалница, на чијем је излогу писало : »Писма се овде иредају.® Г. Јордон је мирно примао пошту, а поштоноше су се дивиле толикој преписци. На тај начин он је иримио више од 5000 динара. Наравно дгГжрТве нису ништа чуле од Г. Јордону, који се од једном изгубио, не чекајући да му се плати за његов патријотски подвиг и за честиту и некорис^ољубиву службу земљи. Истрагом се дознало да је то било неко врло сумњиво лице, по свој прилици странац. Али он је добро познавао срце људеко.

ИЗ ОУДСКЕ МЕДИЦИНЕ (НАСТАВАК) 17. Пример Сумња у самоубиство. Ране на аречаги и слезини. Ево опет једног примера, који је вредан пажње због своје реткости. Један четрдесет и осмогодишњи човек нађен је јануара месеца у води обучен, мртав. И горњи и доњи капут били су закопчани до грла, а и хаљине и кошуља неповређени. Нико није ни сумњао, да нема пред собом утопљеника, па се за то и може лако појмити запрепашћење полицијских чиновника, кад су при свлачењу лешине нашли на њој — рану од метка! На секцији се утврдило, да је метак ушао у груди, да је пробушио пречагу и слезину, и да се задржао у рскавици код кичме. Плућа су била здрава и није било воде у њима. У ваздушним пролазима би.чо је нешто мало крваве пене; десна страна срца била је пуна крви, а лева празна. Језик је био стиснут међу зубима. У глави је била велика навала крви у венама, у стомаку је била извесна количина ирљаве, мутне воде, а иначе је било све нормално. Рано изјутра из оближње куће крај језера чуло се лајање паса. Од једног места, недалеко од воде, на ком је био јако угажен снег, могли су се лепо распознати трагови од ногу све до воде. Као што се види, квалиФиковање дела у овоме случају није било баш лако. При добром посматрању се иашло, да је рана од метка била летална, дакле да смрт није могла, тренутпо настати. Дакле, по томе се могло закључити, да је та особа могла учинити још неколико корачаји ка језеру, и ту наћи смрт, као што су то издавали многи знаци на лешини. Што се тиче квалификовања дела, овде би ее морало рећи, да је то било самоубиство, али само у том случају, ако се узме у обзир и та могућност, да је свест те особе остала чиста још за неко време, те да би се тиме објаенило закопчано одело. Како су капути и кошуља били потпуно неиовређени, значи, да је у случају убиства, убица морао имати пред собом голу жртву, и да је тек после облачи онако, како је л^ртва нађена, а то би било врло иеобјашњиво. Још је једна околност утврдила лекарско мишљење, да је то био случај дављења. У џепу лешине нађен је револвер. Могло би се, исгина, рећи, да је убица могао турити жртви револвер у џеп, али многи случајеви самоубиства по својој сличности са свим говоре у потврду иашега мишљења. Доцније се сазнало ко је била та непозната лсртва. То је био некакав страни трговац, те је тако наше лекарско мишљење било потпуно утвр^ено.

-4» *

335

ОГЛАШЕН ЗА ХАЈДУКА Никода — Коле Васиљевић, из Танде, среза поречког, решењем иачелства округа крајинског од 20 тек. мес. Бр. 9353, оглашен је за хајдука. Према овоме од данас је свакоме слободно убити Николу.

УХВАЂЕНИ Управник београд, казненог завода, известио је наше Уредништво, да је 16 о. м. од стране начелника ср. јасеничког окр. подунавског, — ухваћен и бегунац — осуђеник Тодор Митровић, Циганин — коритар који је на захтев његов Управников — тражен преко „Пол. Гласника." И овај уснех, управник приписује да је постигнут тражењем осуђештка преко листа. —•—>♦!»*Т Р А Ж Е С Е Управа града Београда тражи ова лица*): (НАСТАВАК) Јована Брајевика, родом из Црне Горе; Благоја С. Алексика, родом из села Малинског у Црној Гори. Благоје има до 32 год., средњег је стаса, црномањаст је; зна занат столарски; Софију Петровик, був. собарица у Београду, родом из Брода у Славонији. СоФија има 28—30 год., Л.уку Лакети^а, келнера, родом из Земуна; Пека Милошева, бив. агента у Фујуми; Николу Ђор1 ,евика, бив. служитеља из Београда; Шука Јовановика, родом из Црне Горе.

П 0 Т Е Р А. Ђор1,е Радосављеви!!, скитачки Циганин, који је по потерници ранијој у „Полиц. Гласнику« а по распису начелника среза лулшичког ухваћен у Аранђеловцу (види бр. 41 на стр. 320.) — поново је побегао из притвора ср. лужничког ноћу изме!)у 12 и 13 ов. м. проваливши зид апсански. Начелиик истог среза актом од 13. ов. м. Бр. 5544. моли овим путем све власти у земљи да се Ђорђе озбиљно потражи и пронађени њему под јаком стражом спроведе. — Ђорђу је сада 50 година, раста средњег, висок 1 -66 м. лица дугачког, са проседом брадом, коју је сада можда у цељи прикривања обријао; нос му је нрњ у обе ноздрве, доња усница расечена, бркова је великих и проседих, косе црне, — проседе; од одела носи сукнене чакшире и гуњ, на глави шајкачу, на ногама опанкс. Ђорђе је врло оиасан и препредени коњокрадица; пресудом јагодинског првост. суда под Бр. 10265, осуђен је био 25 маја 1894. г. на четири године робије због крађе коња, па је нобегао био са рада из Љубичева где је робију издржавао, и све до сада налазио се у бегству; 29. јуна ове године украо је коња Николи Степаиовићу из Драјинца и због тога је био стављен под кривичну истрагу. Ако Ђор1)в буде ухваћен у близини Београда, треба га спровести преко Управе гр. Београда да се слика, јер је са робије побегао пре но што је уредништво сликало све осуђенике. Петар Новаковић, слуга, родом из Аустро-Угарске, решењем шабачког нрвостепеног суда од 5 тек. мес. Бр. 24602, стављен је под поротни суд и притвор због крађе стоке Добросаву Милосављевићу из Табановића. Петар који је у бегству има 33 год".. високог је стаса, образа дугих, бркова малих, црних; у лицу је плав, у оделу је сукненом. Наређује се тражење. Пронађеног треба стралсарно спровести помен. суду, или Управи гр. Београда с позивом на Бр.'25332. Мата Вуковић, Црногорац, који је отално лшвео у селу Бериљу, округа топличког, 18. тек. мес. убио је Станка Ми-

*) Вдаот, која ухвати ма које од ових дица нека о томе одмах извеоти Управу града Београда ради даљих наредаба.