Policijski glasnik

344

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 44

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА. Хајдук Идија Јовичик. У мају месецу ове године, четири наоружана разбојника нападну на кућу Јеше Бранковића из Пакаља, ср. ваљевског, и опљачкају га тако, да су му све што је имао у вредности као готов новац у 900 динара, сахат, ланац, прстење итд. однели, а сем тога и злостављали су га и уценили са хиљаду динара, да им донесе и остави на означено место, одакле ће га они однети. На неколико дана доцније, исти разбојници нападну на Милицу удову Јакова Михаиловића из Стубла, стару и наглуву жену; са кундацима и усијаним веригама, изнудили су јој све што је имала, па јој покупе и неке облигације и спале у ватри. Власт среза ваљевског, отпоче трагање за овим зликовцима. Прво је бацила сумњу на Илију Јовичића побеглог војпика V батаљ. ст. кадра, а та се сумња утврдила тим више, што је Илија у то време виђан неколико пута у околини са још троицом четворицом наоружаних људи. Кад је утврђено да је Илија удружен са зликовцима починио зла дела позват је на предају, и кад то није хтео, он је под 16 августом ове год. оглашен за хајдука. Била је и потера наређивана за њим, али без успеха. Другог дана ваљевског Михољског вашара, дозна срески начелник г. Јаша Јелисавчић, да се Илија крије у шабачком Црниљеву, и оног часа нареди свом писару г. Милораду Томићу да се преобуче и да узме собом потребан број људи и једнога који Илију познаје, па да се крене за Црниљево у потеру и овај стиже тамо са људима око 10 часова пре подне. Илија сазнав за ово раније, побегне пут нодринске Лознице, али га сутра дан ухвате у једној колеби, и сад је у сигурном затвору. Заслуга за ово припада ваљевској полицији. Илија је подмукао. Решен једа никога од дружине и јатака не издаје ; непрестано смишља да се бегством спасе. Дрзак је, ћутљив; одговара увек спремно, јер га ни једно питање не изненађује. — Родом је из Стубла, у срезу ваљевском. Ако би ко што имао да каже за Илију, нека то у најкраћем року учини код начелника среза ваљевског.

УХВАЋЕН Никола Павловић, одбегли осуђеник, чију смо слику донели у ирошломе броју нашега листа на стр. 336., ухваћен је 26. тек. мес. по истој у Шапцу.

0 Б Ј А Б А Драгић Вилотић, из Лесковица, ср. и окр. ваљевског одметнуо се испод земаљских власти у намери да чини зла дела. Драгић је у друштву са разбојницима који се налазе у рукама власти, 21 маја ове год. извршио разбојништво над Јевремом Бранковићем из Пакаља. 4 августа тек год. извршио је понова разбојништво над истим Јевремом а ту исту ноћ и над Милицом удовом Јакова Михаиловића из Стубла; а ноћу између 8 и 9 тек. мес. извршио разбојништво над Николом Мирковићем, трг. из Грнчевића. Драгић је стар 35 год., стаса средњег, кртуљаст, косе црне, црномањаст, образа округлих, очију црних, носа малог, бркова великих црних, браде црне. Од одела на себи има сукнене чакшире и коиоран, на глави Фес, а на ногама опанке и кајише. На основу члана 2. Закона о хватању и утамањивању хајдука начелство позива овог поменутог Драгића Вилотића из Лесковица, да се у року од 15

дана када овај оглас буде изашао у »Српским Новинама«, пријави најближој државној власти. Ако то не учини биће по истеку овога рока оглашен за хајдука. Бр. 11401. Из начелства округа ваљевског, 23. октобра 1899 год., у Ваљеву. Према изнетој објави у »Српским Новинама« рок предаје истиче 10 новембра тек. год.

П 0 Т Е Р А. Павлу Антонићу, земљоделцу из села В. Бошњака, среза посаво-тамнавског, непознати лопов украо је ноћу између 24. и 25. пр. мес. једног коња, таљиге и ам. Украдени коњ длаке је мрко-доратасте, слеп је, са жигом »3. П. к ; таљиге су просте и необојене. Наређује се тражење. Пронађеног крадл,ивца са покрађом треба стражарио спровести начелству среза посаво-тамнавском с позивом на Бр. 9951., или Управи града Београда иа Бр. 26444. Михаило Павловић, бив. слуга код Љубомира Милановића, тежака из села Винораче, среза беличког, извршио је крађу разних ствари своме газди и побегао. Михаило је родом из Пањевца; има 35 год., средњег је стаса, у опште црномањаст. Наређује се тражење. Проиађеног треба стражарно сировести начелнику среза беличког с иозивом на Бр. 16460. или Управи гр. Београда на Бр. 26122. Петар Јевтик, бивши притвореник начелства округа крагујевачког, побегао је 24. тек. мес. из притвора. За одбеглим притвореником наређује се живо тражење. Пронађеног треба стражарно спровести помен. начелству с позивом на Бр. 16320., или Управи гр. Београда на Бр. 26358.

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖВА. Милош Станисављевић — Урошевић, родом из Панчева, 23 тек. мес. прогнат је на свагда у Аустро-Угарску од стране Управе града Београда, а по пресуди»кварта врачарског од 23 еептембра тек. год, Број 11050, Милош је један од најпрепреденијих варалица и лопова и као такав, године 1893 био је осуђен на десет година робије због више опасних крађа. Са осуде је пуштен крајем 1897 године, и од тог доба , па све док није допао затвора. извршио је масу превара по Србији, Аустро-Угарској и Бугарској. Од тих превара најинтетересантнија му је та, што је успео, да со почетком ове године издајући се за трговца, ожени са једном овдашњом доста имућном удовицом, којује, по што јој је придигао сав гогов новац и накит, одвео у Панчево и тамо је оставио, а он нобегао у Бугарску. Износећи слику овог варалице и лопова, циљ нам је, да тиме скренемо пажњу свима полиц., а нарочито пограничиим властима, на њега у случају његовог покушаја за прелаз у Србију.

ИСПРАВКА У броју 5. од ове год. ва отр. 3 9. изне.ш смо с.шке оптужеиих по кривици Радована Васића и осталих међу којима је и Живојин Ђ. Стојковић, ковач овд. за нрављеље дажнога новца. На молбу Живојинову доносимо иоправку у томе: да је он — Живојин — по овоме делу решењем суда првоотеп. за град Београд од 9. априла тек. год. Бр. 8 551., заједно са осталима пуштен испод суђењ а као певии, што овим исправљамо.

штампа краљ. срп. државна штампарија.

одговорни уредник н. димитријевит.