Policijski glasnik

ВРОЈ 47. У БВОГРАДУ, НЕДЕЉА 2. ДЕЦЕМВРА 1901. ГОДИНА V ^оо ооо ооо ооо ооо с <оо с ооо «аос> ооо ооо ооо аоо аоо с / уд с /? о с уур аес с/уд ооо ооо оео ооо ооо с*оо ооо с -оо ооо ооо ооо оср с<оо с.оо с«оо с«ос> ($сп>15&5 &оо ооо с^о (уу соо с^о ооо соо < х ?о оо 1 ? ПОЛИЦИЈСКИ глдсник СТРНЧНИ ЛИСТ ЗА ПОЈШШР БЕЗБЕДНОСТИ И АДМИНИСТРАЦИЈУ ПОЛИЦИЈСКИХ И ОПШТИНСКИХ ВЛАСТИ С-СО ООО СЛО ооо С/>0 СОО ООО ООО ОбС. СУ90 С«бО ООО С/?0 С/>0 СвО С-ОО О&О о' ООО с^>0 С.СО СОО С<5Р ОРО С/УР СУбО ООО СОО (УУР СДО С<90 С,бО О ј ОО ОбО ООО ООО С/?Р ОРО ООО ООО СОО СОО соо ООО сууд С1ОО 0<9О С-ОО ОО^ УРЕХУЈЕ 0ДБ0Р МИНИСТАРСТВА УНУТРАШБИХ ДЕЛА сгзо 0<50 ОбО ООО ООО ООО соо ооо ооо ООО ООО СгОО осо 090 (»о ООО ССО ООО ООО С/>0 СДО СОО 060' ОГ/5 060 С/УО ООО ООО с/?р ООО ОСО СгОО ооо ОО? ОРО ООО ОбО с«оо ОбО соо соо ооо осо ооо с/>о ооо. с/>о с/>о ооо

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је, да се: Милан Ђорђевић, секретар прве класе министарства унутрашњих дела, на расположењу, на основу § 70. закона о чиновницима грађанског реда, стави у стање покоја, с пеизијом, која му припада по годинама службе. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела 19. новембра 1901. године ГШ 27.428. у Веограду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на нредлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је, дасе: Вићентије Бешевић, окружни начелник II класе, који је указом од 10. септембра 1900. постављен за председника општине нишке, а указом од 4. јула 1901. године разреатеи од ове дужности; Тимотије Миловановић, срески начелник прве класе, који је указом од 13. августа 1900. постављен за председника општине пожаревачке, а указом од 18. јуна 1901. године разрешен од ове дужности, и Милан Надашковић, срески начелник прве класе, који је указом од 13. августа 1900. год постављен за председника општине велико-градишке, а указом од 18. јуна 1901. године разрешен од ове дужности. на основу §. 70. закона о чиновницима грађанског реда, ставе у стање покоја, с пензијом, која им припада по годинама службе. Из канцеларије Министра Унутрашњих Дела 22. новембра 1901. године ПЈУ« 27.429. у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на нредлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 25. и 26. закона о устројству општина и општински власти, решено је: да се Арса Трифуновић, председник општине ужичке, уклони са тога положаја. Из канцеларије Министра Унутрашњих Дела 22. новембра 1901. године ПЈ\° 27.310. у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на иредлог Министра унутрашњих дела, а на основу чл. 24 и тачке 4. чл. 68. закона о устројству општина и општинских. власти, постављен је: за председника општине ужичке, Милан Станић, бивши уиравник ткачке радионице из Ужица, са платом од (2500) две хиљаде и пет стотина динара годишње. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела 22. новембра 1901. године ГШ 27.311. у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на нредлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Нашег Министарског Савега, решено је:

да се Предраг Обркнежевић, ванредни писар друге класе начелства округа подринског и вршилац дужности писара среза јадранског, истог округа, на основу §. 76. закона о чиновницима грађанског реда, отпусти из државне службе. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела 25. новембра 1901. године ПЈ\» 27.550. у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 12. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Савета од 6. новембра ове год., бр. 4537., које гласи: да се Јован Јежек, наредник војне музике III. пешадијског пука, родом из Бистре, у Ческој и поданик аустро-угарски по молби својој, прими у српско поданство са својом женом ЈозеФином и дететом Франциском, изузетно од § 44. грађанског закона, пошто је поднео уредан отпуст из свог досадањег поданства. Из канцеларије Министарсгва Унутрашњих Дела 19. новембра 1901. године П№ 26.989. у Београду.

Указом Његовог Величанства Краља Александра I, на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 12. закона о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење Савета од 6. новембра ове год., бр. 4494., које гласи: да се Божидар Ђурић, пешадијски поднаредник XII. пешадијског пука »Цара Лазара", родом из Призрена, у Старој Србији, и поданик турски, по молби својој, прими у српско поданство, изузетно од § 44. грађанског закона, као досадањи српски заштићеник. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела 19- новембра 1901. године П№ 26.991. у Београду.

СТРУЧНИ И НАУЧНИ ДЕ0 НЕКОЛИКО НАПОМЕНА 0 ОРГДНИЗДЦИЈИ ОШПТИН. ВЛА0ТИ С 0БЗИР0М НД НДЧЕЛ0 СЈШОУПРДВЕ 3 Показани однос разлике даје типично обележје надлежности и једне и друге власти, а одређује уједно и границе до којих се та надлежност може простирати. Самоуправна власт, по томе, може практиковати само онолику и онакву надлежност која обухвата подмиривање јавних потреба и интереса њене области, али уз негативна ограничења, која не допуштају да и у том обиму самоуправна власт може ма шта предузимати, што би се косило са јавним интересима целине, или би те интересе вређало. Критеријум за оцену такве супротности интереса или њихове повреде, састоји се у оној врсти надлежности државног права, које, — било по Формалном, било по материјалном праву, припада само државној власти, на пример : законодавни послови, постављање државних чиновника, примање у поданство и т. д. Обележје тога критеријума, по којем би се он лако уочити могао и који треба да служи као начелни упут, пада сеу издвајању, у сређивању надлежности самоуправне власти не учини погрешка, састоји се у оцени: да ли поједини