Policijski glasnik

672

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 47

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА Навло Петровић ■*— Петкић, разбојник и одбег.ш 20 годишњи ооуђеник управе београд. казненог завода, ухваћен је 22, тек. меоеца у заседи, а од стране жандарма топчидер. поли-

Т Р А Ж И С Е Раду Брстоношића, родом из Вел. Кикинде, старог 20 година, средњег стаса, црномањастог, тражи управа града Београда актом Бр. 32.223. Пронађеног треба спровести поменутој управи.

Дали смо признанице за наплату претплате од претплатника у Београду. Молимо наше овд. претплатнике да доносиоцу подоже дужну претплату. На признаницама је утиснут штемпл: ((Уредништво Полициског Гласника."

Садржај: I. Службени део . I) Укази. — II. Стручни и научни део: 1) Неколико напомена, о организацији општин. влаоти с обзиром на начело самоуправе; 2) Изналажење грагова и њихова идентиФикација ; 3) Жена под иотрагом. — III. Поучно забавн и део: 1) Непознате лешине, из Горонових мемоара; 2) Ко је убица, криминална прича од А. Белоа у нреводу Ј. Угричића. — IV. Поуке и обавештења. —- V. Службене објаве: 1) Из полицијеког албума. 2) Тражи ое; 3) Ко је ово; 4) Претплатницима.

2, што се по члану 15. закона о установл.ењу нових државних монопола од 3. августа 1893. год. продаја петролеума и жигица, тако исто сматра за сдободну радњу, јер за њу није потребна никаква нарочита дозвода од управе, као што је потребна за продају дувана, цигар-пагшра и алкохола. 3, што оу законски прописи унесени у поменуте законе, искључиво у томе циљу, да се што више олакша продаја поменутих монополисаних предмета; 4, што томе циљу служи и наредба управина од 11. децембра прошле године МБр. 4 5,82 6, издата стовариштима петродеума, да она сама непосредно продају потрошачима и ио један сандук или 3 0. к. гр. петролеума и, 5, што томе циљу најзад, служе и они појединци који разносећи петролеум по извесним местима и доносећи га на ноге препродавцима, несумњиво олакшавају продају тога предмета; а, олакшавајући његову продају, они стварају врло подесне погодбе аа већу потрошњу петролеума, за чим се мора тежити, ако се хоће да води строга рачуна о оним важним државним интересима који су поверени управи државних монопола.

ције. Том приликом код шега је нађена једна пушка репетирка, најновпјег система, за коју је доцнијом истрагом утврђено од куда му је иста, и из које беше испадио два метка на жандарма Мату Милутиновића. За време од кад је у беготву, Павле је изврпшо више разбојништва по окрузима: моравоком, пожаревачком и смедеревском због чега је, решењем начел. округа пожаревачког од 14. тек. месеца Бр. 16.929 а на основу чл. 2-ог зак. о хватању и утаманиваљу хајдука позват преко званичних новина

Усвајајући ово гледиште управино, а узимајући у обзир још и то: а, што наш законодавац, у §. 3 87 крив. закона нити ма у ком законском пропису, није одредио, који се вид трговања сматра за торбарење, нити је у опште дао деФиницију те је тиме дао право властима да оне оаме опредељују: који ое вид трговања сматра као торбарење па то и да сузбијају, пазећи при томе, да као торбарење не забрањују и оне радње, које служе наопшту кориот свију држављана итд. б, што управа државних монопола ни коме не одобрава сталну радњу оа робом монополском, пошто то и дотични закони не дозвољавају, разумевајући закон о монополу дувана); в, што ће се, према најновијим изменама у закону о монополу соли, и со продавати на мање количине из државног стоваришта и најзад г, што се у Београду према надлежном одобрењу већ продаје приватнима петролеум и на један сандук, — налазим се побуђен. Наредити овима полицијским властима: Да, у будуће, продају моноподских артикала и на мање количине, не сматрају као торбарење, и да према лицима која тај посао раде не поступају као према другим торбарима."

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

на предају. Колико је овај позив имао на њега дејство најбоље се види из тога, што је, одмах пооле његовог публиковања, доспео у Београд да се снабде што бољим оружјем. Ту своју дрскоот Павле је, најзад, платио елободом, за којом сада тужно нариче у затворима главно полиције. Да би се сазнало и извидедо све оне што је овај дрски разбојник за време од кад је у бегству починио ми му, по наређењу управе града Београда износимо слику и позивамо, кано влаоти тако и приватна лица која о њему ма шта буду знала, да то одмах доставе управи с позивом на акт Бр. 32.298. Павле има 28 год., средњег је стаса, црномањаст, образа округлих, у опште је смеђ, ћосав је. Од одела нооио је на себи гуњче и чакшире од црног оукна, на глави астрагнску шубару или шајкачу, на ногама шарене чарапе од вунице а са потпдетима.

ПРЕТПЛАТНИДИМА У БЕОГРАДУ

управа града Београда позива све полициске власти, као и приватна лица која о овоме лицу буду ма што знала, да то одмах доотаве њеном кривичном оделењу о позивом на акт Бр. 30.214.

Љубомира — Љубу Динића, који се издаје за неког прегледача свиња, окривљеног због крађе прстена једној овд. куварици, — тражи кварт палидулски управе града Београда актом Бр. 10.876. Пронађеног треба стражарно спровести поменутом кварту, или непосредно управи с позивом на акт Бр. 32.354. Василија ПроиЛа, бив. артидериског наредника, окривљеног због крађе, тражи начелство округа нишког актом Бр. 20.624. Пронађеног треба стражарно спровеоти поменутом начелству, или унрави града Београда с позивом на акт Бр. 32.484.

Да би се констатовала права идентичност лица чију слику износимо и за које се сумња да прикрива овоје право име и презиме, —

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ТЕЛЕФОН БР- 296.