Policijski glasnik

СТРАПА 34 ПОЛИЦИЛСКИ ГЛАСНИК БРОЈ 5

»Против-обијачка® заоовница

жавање у добром стању, да не би дејствовале лажно и особито да се поуздано зна да ће оне произвести потребно дејство кад то буде затребало.

Кремонске браве

он дејствује; челични делови су најачи и њихов се маневар врши са великом тачношћу. Ради веће сигурности, брава је на две комбинације, независне једне од друге; и једино газдин кључ може, у исто време, радити и с бравом и засовницом. Један од показаних модела има, сем браве, три засовнице; други има само две; разуме се да су, и у једном и у другом случају, разредивши на целој висини крила једну серију солидних затварача, врата потпуно обезбеђена од сваког покушаја обијања; треба очевидно изломити врата, па да се усие отворити их, ако се нема на расположењу потребан кључ господарев. Видели смо напред да, у више прилика, проста засовница сигурности; само ако је намештена доста далеко од браве, образује с овом често довољног заштитника. Сама засовпица може бити замењена једном допуном крајње простоте, која се дугује г. Вашеу и коју показује слпка 3.

Бланшеова брава иа нуцањ.

Сл. 3. —^ВашеоваЈпротив — обијачка засовница. Направу г. Вашеа чине две бронзане плочице од којих се једна ушраФљује на некретиом, друга на покретном крилу вратњем. На некретној плочици налази се клин, а на покретној превојница која ће се натаћи на прву кад се врата затворе, тако да постаје немогуће избити крило помоћу ћускије »монсењер® или уметути и најмању заглавку. Има уосталом довољно маха између клина и превојнице да се врата слободно крећу. Пајзад јексер који се меће да направи служи као чивија када су врата затворена, даје да се ова преобрази по потреби у праву засовницу. Два беочугаста јексера допуњују је служећи за утврђење ланца сигурности.

Сл. 2 — Дубовљева кремонска брава сигурности. Један врло прост систем, који се на овоме оснива, изумео је г. Емил Фаж. Овде кремоне, сличне полугама за затварање прозора, засуњују врата горе, доле и са стране, а иомоћу засовнице сигурности цела система дејствује. Други начии кремонског затвора претвара улазна врата наших станова у прававрата од касе. То је механизам који је изумео г. Т. Дубоа, представљеи на слици 2. Лако је разумети како

* * * Између многобројних система који се нредлажу противу нокушаја калауштва и обијања, ови које смо изнели учинили су нам се као најдостојнији између свију. Не могу се уосталом довољно нахвалити и пожелети проналасци ове врсте. Њих није могуће довољно препоручити свима који су изложени опасности похаре, којима ваља бити стално на опрези. Не може се овима довољно разложити да добро затварају врата својих станова — исто тако и врата на степеницама за послугу, што се често пропушта, као и врата на великим степеницама. Ова расправица неће бити без користи нагаим читаоцима, ако их буде убедила каква им опасност прети. Она је постигла свој циљ, ако их је уверила да моћ калаузара и обијача лежи поглавито у крајњем немару и непојмљивој необазривости и небрежљивости оних који, услед неке необјашњиве заблуде, тврдоглаво држе да су увек и чак у потпуној сигурности, унркос посведневних примера похара ових лупежа којима се забависмо. (Иревод с Француског.) Негпу Науагч!

љеним летњаком начинити да одјекује звоно или да опали топић например на врху зграде. Што се уопште може замерати овим известилачким справама, то је што оне изискују иосебап надзор и непрекидно одр-

Сл. 1. —

У више случајева, уосталом, неће бити потребно да се цела своја кућа или стан преобрази у прави градић; што не би било увек могуће, као са становима париским например. Тада ће добре и солидне браве са носебиим својствима бити довољне да изиграју покушаје обијања. Што се тога тиче, навешћемо врло оштроуман иачин који се састоји у закључавању станова помоћу брава које, сем обичних ригли, стављају у покрет „кремону к која затвара и горе и доле. На овај начин, покретно крило утврђено на средини риглама, горе засовницом која улази у ћерчиво, доле засовницом која се завлачи у патос, чиии немогућом употребу ћускије.