Policijski glasnik

СТРАНА 140

ПОЛИЦШСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 17 и 18

али, тако вешто, да се не могу да ухвате те да за то иокусе законом прописане казне. Међутим, таква — сумњива лица — суд општински, ни у ком сдучају не може сам стављати под по.шцијски надзор. •к * * Други један пиоар онштиноки, послао иам је овакво питање : ссСуд општине Н. осудио је по тужби Н. Н. из Н. туженог Н. Н. из Н. на деоет дана затвора са радом, што је тужиочеву сламу однео — на недозвољени начин, т. ј. украо, и да нлати по процени украђену оламу 20 дин. као и оотаде трошкове да сноси. Крађа је извршена на прост начин из отворене авлије тужиочеве. По жалби ооуђенога, власт среза Н. ноништила је поменуту пресуду оа разлога, да овај суд није био надлежан за оуђење, одакле је тужени, но онај онштиноки оуд одакле је тужилац и где је и крађа извршена, без да ту овоју одлуку оснива на какав законски пропио. Иотина, тужилац је из друге општине, а тамо је и крађа извршена, а тужени је из ове општине, и суд је нашао да је надлежан овај оуд гди тужени живи а не онај одакле је тужилац, и за то је предмет и преоудио." Овај пиоар моли нас, да му по овој отвари дамо потребно објаснење. Наш одговор : За извиђање и суђење иотупних кривица 113 III. чаоти казненог законика, поступак је но.шцијска уредба. (Види примедбу код § 1. полицијоке уредбе). У тој уредби па ни у казненом законику нигде ниЈе предвиђено: који је општински суд надлежан да извиђа и суди оне иступне кривице, које житељи једне огпптине учине становницима друге општине; али по нашем мишљењу, које налази осдонца у тежњи, да ое овака кривица што тачније и што брже иољеди и пресуди, — нарочито у приликама где је потребан и извиђај на самоме месту извршенога дела, као што је овде случај, најцелиоходније би било, да такве кривице из. виђа и суди онај општиноки суд где је дело извршено, пошто је он надлежан и за претходну иотрагу ради утврђења: да ли је казнимо дело доиста учињено. Само у таквим случајевима, општиноки оуд кад изриче казну над кривцем који није из његове општиие, треба да има пред собом и уверење од оног општинског суда, одакле је кривац, о његовом владању, пошто владање кривца и у иступним и у преступним делима утиче како на умањавање,- тако и на пооштравање казне, која се над њим изриче.

П 0 Т Е Р Е

НоКу између 30. цр. и 1. ов. м. непознати лопови разбили оу врата на кући Гаје Максимовића, из Бегаљице, и из једие собе однели му три поњаве, 1 1 комада сукања девојачких, 9 комада кецеља и једну торбу бељеног платна. Моле се све полицпске власти да живо нотраже лопове и покрађу, и нађене спроведу начел. окр. београдског о позивом на Бр. 3.123, или Управи града Београда Бр. 1 2.5 3 9. Ноћу између 30. пр. и 1. ов. м., непознати лопови, украли оу из авлије Живојина Палића, из Врчина, два коња. Један је стар 6 година, длаке зекасте висок 141 см. под знаком н-, други је, стар 8 год., длаке алатасте, цветаст —■ лиоаст, виоок 145 см., под жигом зс- Моле се све влаоти да живо потраже лопове и покрађу, и нађене спроведу начелнику окр. Београдског, о позивом на Бр. 3.108, или Управи града Београда Бр. 123 58. Ноћу, између 18 и 19 ир. месеца обијена је и похарана црква у селу Памуковици, ореза тамнавоког, округа ваљевоког и из иоте однето: 25 динара у готовом новцу и неколико марама од којих су две браун, за тим један мали нож белих корица и један дрвени дивит. Лице на које ое сумња да је ову крађу извршило, високог је стаса, црномањастог, у црном штоФаном оделу и са чизмама на ногама. Начелник ореза тамнавског актом Вр. 5.27 4 моди све нолициске власти за тражење лопова и покрађе. Никола Павловнк — Јеличи!,, из Заклопаче ор. грочанског окр. београдоког, осуђеник београдског казненог завода (32 40) 1. ов. м. нобегао је са рада из Тончидера. Он је био осуђен на 12 година робије због опасне крађе извршене Ђорђу Бећаревићу из истог места.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Внћентија Љубичића, из Биоске ср. ужичког, округа ужичког, регрут, коме се незна стално место становања, тражи начелник ореза ужичког актом Бр. 3636. Њему је 22 године, раота је средњег, дежмекаст, округлих образа, у лицу смеђ, бркова малих смеђих. Нађеног треба упутити начел. ср. ужичког, с позивом на горњи број акта или Управи града Београда на Бр. 12.258.

крађе. Он је у беготву, па о тога власт среза тамнавоког моли све подициске влаоти да га у овојим домашајима живо потраже и пронађеног њој стражарно спроведу. Витомир има 45 год., виооког је раста, округлих образа, косе, обрва, бркова и очију црних, чела обична, у оделу је оукненом. Акт управе гр. Београда Бр. 1 1.805. Миладин ЖивковиЦ земљоделац, из Белотића, ореза посаво-тамнавског, решењем првоотепеног суда шабачког Бр. 7.260 стављен је под суд и у притвор, али је приликом спровода побегао иопред опроводника. Њему је 27 год., косе је смеђе, очију плавих, носа правилна, у струку је танковијаст. Моле се све полициске влаоти, да Миладина живо потраже и нађеног спроведу прв. шабачком суду, с позивом на Бр. 7.260 или Управи града Београда № 12.201.

Нека полициоке и општинске влаоти обрате пажњу на одбеглог Николу и нађеног нека снроведу отражарно Управи београдског казненог завода. При закључку листа извештени смо да је ухваћен. Витомир КотуровиЦ из Уба среза тамнавског, решењем среског начелника стављен је под кривичну иотрагу и у притвор због опаоне

К 0 Ј Е 0 В 0?

У пештаноком полицијоком затвору налази ое једно лице, које је казало да ое зове Јосиф Гринвалд, дајерођено августа месеца 1 884. год. у једном минхенском предграђу, да је вере мојсијеве, да је у Минхену до 1899. године, учио гимназију Лудвикову и да је Фебруара месеца ове године допутовао жељезницом из Веограда у Иешту. Исправе му је вели неко у путу украо. Јосиф је стаса омаленог слабог, дица округла, очију оивих, обрва црних, коое смеђе, носа кратког и угнутог, без зуба са обе стране, нема

ни бркова ни браде. У оделу је : коцкаоти отворено-сури каиут, са два реда сурих коштаних дугмета, мрко-суре панталоне, сури шешир и црне цинеле кожне са дугметима. Особепи знаци : малодушан је, иде нагнуто. Све до сада учињеном истрагом за идентичноот његову остало је без успеха о тога се пештанока полиција преко а.-угарског конзулата обратила на нас да се овим путем покуша његов проналазак, тим пре што је ово лице из Београда тамо отпутовало. С тога ое моде вдасти и приватна лица да нам јаве ако би ма што о њему знади да кажу.

Садржај : I. Службени део. — II, Стручпи и научни део: 1) Просјаштво; 2) Телесне и смртне казне. — III. Криминалистичке студије: 1) Берлинске јазбине порока; 2) Нова врста уцењивања. —• IV. Поучно забавни део : 1) Пооде смрти оолобођен; 2) Берберин: 3) Записници из мртвог дома. — У. Поуке и обавештења. — VI. Службене објаве: Тражи се. — Потере. — Ко је ово.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА У/1. БР- 14