Policijski glasnik

СТРАНА 74

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 10 и 11

Пчелице и Ердеч, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од општине корићанске, у срезу гружанском, округа крагујевачког, па да првих пет села образују засебну општину под називом: општина драгобраћска, а последња три општину под називом: општина становљанска. да се села Шљивавац, Поскурица и Трмчиште, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од општине дивостинске, у срезу гружанском, округа крагујевачког, и да образују за себе општину под називом: општина поскуричка. да се села: Грабовци, Липница, Чесгин, Балосава и Врбет, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од општине честинске, у срезу гружанском, округа крагујевачког, и да прва два села образују за себе општину под називом: општина грабовачка, а друга три за себе општину под називом: онштина честинска,. да се села: Бумбарево Брдо и Претоке, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од ошнтине гунцатске, а село Радмиловић од онштине борачке, у срезу гружанском, округа крагујевачког, и образују за себе општину под називом : општина радмиловићска. да се село Добри-До, по изјављеној жељи својих становника, одвоји од општине градашничке, у срезу нигаавском, округа пиротског, и образује за себе општину под називом: опгнтина добро-долска. да се села: Јелашница, Стојковац и Рђавица, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од општине сувојничке, у срезу масуричком, округа врањског, и образују за себе општину под називом: општина јелашничка. да се села: Ђуринац и Проштинац, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од општине седларске, у срезу ресавском, округа моравског, и образују за себе општину под називом: општина проштиначка. да се село Бела-Вода, по изјављеној жељи својих становника, одвоји од општине кукљинске, у срезу расинском, округа крушевачког, и образује за себе оппггину нод називом: општина бело-водска. да се села: Супска, Влашка и Крушар, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од општнне супске, у срезу параћиноком, округа моравског, па да села Супска и Влашка образују за себе општину под називом: општина супска, а село Крушар за себе општину под називом: општина крушарска. да се село Метковић, по изјављеној жељи својих становника, одвоји од општине глушачке, у срезу мачванском, округа подринског, и образује за себе општину под називом: општина метковићска. да се села Гор. Мутница и Шалудовац, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од општине буљанске, у срезу параћинском, округа моравског, и да образују за себе општину под називом: општина горњо-мутнич ка. да се села : Парцане и Поповић, по изјављеној жељи својих становника, одвоје од општине раљске, у срезу космајском, округа београдског, и да село Парцане образује за себе општину под називом:

општина парцанска, а друго за себе општину под називом: оиштина поповићска. да се село Рашевица, ио изјављеној жељи својих становника, одвоји од општине поточке, у срезу темнићском, округа моравског, и образује за себе општину под називом : општина рашевичка. да се села : Буче, Јасиковица, Камењача, Почековина, Ст. Трстеник, Лопаш и Доњи Рибник, по изјављеној жељи својих становника., одвоје од општине почековачке, у срезу трстеничком, округа крушевачког, и да села: Буче, Јасиковица и Камењача, образују за себе општину под називом: општина јасиковачка; асела: Почековина, Ст. Трстеник, Лопаш и Доњи Рибник за себе општину под називом: општина почековачка. да се село Скорица, по изјављеној жељи својих становника, одвоји од општине грачинске, у срезу ражањском, округа крушевачког, и образује за себе општину под називом: општина скоричка. да се села: Петковица и Рибари, по изјављеној жељи евојих становника, одвоје од општине петковичке, у срезу мачванском, округа подринског, и да прво образује за себе општину под називом : општина петковичка, а друго за себе општину под називом : општина рибарска. да се села: Роћевац и Купиновац, по изјављеној жељи својих становнику, одвоје од општине суботичке, у срезу ресавском, округа моравског, и образују за себе оиштину под називом: општина купиновачка. Из канцеларије Министарства Унутрашњих Дела ГШ 5929 у Београду.

Р А С П И С Свима маче.лствима и Управи града Београда Скоро из евију крајева наше отаџбине стижу ми жалбе и доставе механџија и каФеџија, да у многим варопшма и варошицама крчме пиће и пиљари, и бакали, и магазаџије и ситничари, и пршутари и многи други, који иа то немају права по закону, а, да полицијске власти не предузимају никакве кораке, да се тој противзаконој и бесправној радњи ових продаваца на пут стане. Решен. да се одсудно спречи даље изигравање постојећих закона и уредаба од с/гране појединаца, у погледу бесправног крчмљења пића, — ја овим наређујем свима нолицијским властима : 1., да у року од иет дана ио иријему овога наређења изврше преглед како свију бакалница, које имају право на продају Финије врсте вина и ракије и Фабрицираних иића (рум, ликер итд.), тако и свију других јавних радњи, које су под сумњом да бесправно крчме пиће, па, где год наиђу, да,у таквим бакалницама и радњама, имаде и обичних вина и ракије, и других простих пића, да сопственицима тих радњи на потпис саопште, да иста пића одмах а најдаље у року од два дана из својих радњи уклоне; а који од њих ту наредбу не изврши, да се са њим поступи строго по закону ;

2., да после извршења овога све полицијске власти, са свима својим органима, обрате најозбиљнију пажњу, на све оне радове и сва она лица, која бесправно крчме разна пића, па да свако лице, које се у тој недозвољеној радњи ухвати, најстрожије по закону казне. Сваког свог органа, који би своју дужност у овоме погледу немарљиво и лабаво вргаио, старегаине дотичних надлештава подвргаваће строгој дисциплинској одговорности, у границама своје власти, и мени Ке о сваком таком случају подносити одмах извештај. Да би полицијске власти и њени органи наредбу ову извршили, и у будуће вршили на строгој законској основи, налазим за потребно објаснити, ко још и како може осим механџија и каФеџија крчмити пиће: У којим се местима може крчмити пиће, јасно је одређено у §. 1. уредбе о механама и каФанама; §§. 15. и 16. уредбе о механама и §. 8. и 9. уредбе о каФанама; и ко може у таквим местима крчмити пиће, одређено је у §. 17. уредбе о механама и §. 14. уредбе о каФанама,. Осим тога, по § 28. уредбе о каФанама, бакали у својим бакалницама могу продавати отмена вина и ракије и Фабрицирана пића (рум. ликер итд.), али само у запечаћеним Флагнама, на које је плаћена трошаринска такса, а само т-ако пиће они могу и крчмити у својим бакалницама, и то на мале чаше. Али, по том истом законском пропису, бакали не могу уз бакалницу имати и особену собу ради скупљања гостију, у циљу крчмљења пића. Исто тако, у бакалницама се никако не може и не сме продавати обично вино, пиво, бермет и т. подобна пића. Ко противно овоме ради, треба га подврћи казни коју предвиђа исти законски пропис. Према изложеном. дакле, могу крчмити пиће у опште, у својим радњама само: механџије, каФеџије, и лица, која, по одобрењу надлежне власти упражњавају привремену механску радњу. Магазаџије и винари не спадају у ред: ни механџија, ни каФеџија, ни бакала, па зато они не могу ни крчмити пиће на мање количине и у отвореним судовима, већ као трговци с пићем на велико, они могу ова иродавати само у већим, затвореним и жигосаним судовима, али никако на мање количине, исаод дванаест и ио литара и у отвореним судовима, као што је то до сада у многим местима рађено. Препоручујем начелству да овај раснис одмах саопшти свима подручним му властима и органима и нареди им, да се истога строго придржавају и по њему у свему поступају. ПБр. 5956. 12. марта 1903 год. у Београду. Министар цнутрашњих дела, В. М. ТодоровиЂ с. р.

V —.► ■««» «■