Policijski glasnik

ВРОЈ 10 и Н

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСПИК

СТРАНА 11

рисне. После има и таквих двоцевки, код којих је једна цев за сачму, а друга за зрно. Оне се највише употребљавају онде, где има мешовита лова, т. ј. онде где ловац срета такву дивљач, коју ће убити сачмрм, као и такву, за коју је потребно зрно. Таквих пушака има и од три цеви: за сачму, велике куршуме и мале куршуме. За иследника су значаје две нове пушке, које имају само по једну цев, а које су тако удешене, да се у први мах не може видети да су пушке. То су пушке са штапом и пушке на расклаггавање. Обе те пушке пуне се и зрном (куршумом), али овде их спомињемо с тога, пошто се оне већином праве за сачму. Цев, која дакле представља прави штап, таквог је облика и тако оФарбана да она представља шпанску трску. Кундак је пушки сама дршка на штапу, а оруђа за припаљивање, ороз, обарач и т. д. скривени су у том самом кундаку. У понеких врста та се оруђа скидају и носе у шпаговима, али код већиие су они, као ш го рекосмо, скривени у самом штапу и то тако лепо и вешто, да их никако не виде очи оних лица, која у то нису посвећена. Међу тим иследник Ке на такво оружје скренути велику пажњу, и приликом преметачине куће, и приликом описивања шта је осумначени уза се имао. У ирвом случају, дакле приликом преметачине, иследник ће тачно разгледати да ли где год нема таквих иструмената, који представљају пушку: узеће у руку сваки штап, који стоји у углу а на који нико не би посумњао и видеће да ли је тежак. Само се по себи разуме да је тежи штап кад је у њему пушка но обичан штап истог изгледа. Приликом оиисивања шта је нека личност имала уза се, иследник ће захтевати да му се каже какав је изгледао штап осумњиченог лица и да ли је ко год опазио кад га је остављао. Тон, који произведе пушка са штапом чак и кад се лагано спусти на иод, тако је карактеристично различан од тона, који производи и најтежи штап, да то мора сваком пасти у очи. И оиет морамо нагласити, да на пушке у штаповима ваља обратити највећу пажњу Многи нема нојма, колики су злочини извршени тим подмуклим оружјем. Додајмо овој ђаволској справи још и бездимни барут, који слабо праска, па су последице недогледне. Исто тако су важне и у многом погледу још важније но пушке у штапу пушке на расклапање (Аћзсћгаућ^етеећге). Докле се код пушака у штаповима морамо дивити духовитости и вештини израде Фабриканта или пушкара, код ове пушке на расклапање запрепастићемо се кад видимо какво је све стрпљење имао онај који ју је радио и колико је био досетљив човек. То запрепашћење ће бити у толико веће кад дознамо да то није дело пушкара, већ иеког „фушера." Поједини делови те пушке тако су ситни, да се могу носити у малим џеповима. Управо цела пушка се носи у џеповима и вешт је човек може за трен ока склопити. Ту пушку пронашли су немачки лопови, да би некажњиво могли вршити лов на закупљену дивљач. Један немачки ловац рекао је једнрм пола узбиљи: „Одселе ће ловци носити своју пушку у џе-

повима од прслука." У криминалном музеју у Грацу има једна таква нушка на склапање, коју је измислио и начинио један сељак и која изазива због своје вештачке израде опште дивљење. Пошто се такве иушке састоје из небројено много делова и делића, потпуно је јасно оно тврђење после некога извршеног убиства, да се »у целој кући није могла наћи никаква пушка/ да »сведоци нису осумниченог видели да је прошао с пушком« и т. д. Само се по себи разуме да пушку није нико могао видеги, пошто је она била растурена по џеповима. Па онда и приликом преметачине неискусан иследник није могао пронаћи пушку, јер и ако је наилазио на поједине делове пушке, он им није придавао значаја. Ја се сећам једног случаја (крадљивци дивљачи! убили су једног ловца) кад је приликом преметачине једне куће као једини сумњив предмет нађен на лонцу у кухињској полици комад пушчане цеви, који је споља озго и изнутра оздо имао Фине завртње. Али и ако је нађена та сумњива цев и тиме пооштрена пажња, ипак се нису тада могли наћи други саставни делови пушке, ма да су били у кући, као што се у току истраге утврдило.. Сваки комад био је сакривен посебно на другом месту у самој кући. Злочинац је на име мислио, да споља неки ловац непрекидно мотри на његову кућу, те с тога се није усуђивао, да те делиће скрије негде на пољу. И код ове пушке све је било мајсторски израђено. 0 конструкцији ове пушке немогуће нам је ма шта рећи, јер то није једна или две ковструкције, него их има хиљадама. Свак то гради по својој памети. Једино што би препоручили иследницима ради мотрења, да ли где нема таквих пушака, то је да не потцењују ни најмањи кома-. дић израђена гвожђа. Кад се каже пушка, онда се замишља потпуна пушка, која виси о зиду, стоји у неком углу или је скривена на неком месту на које може стати целом својом дужином. Али пошто има и оваквих пушака, иследник мора обратити пажњу и на најмање ствари, у које би могли бити скривеии поједини делови те пушке, дакле на џепове у хаљинама, на најмање Фијоке, мора завирити испод икона, књига ит.д. Кад то све има на уму, и кад тако ради ретко ће кад моћи казати, да у истрагама по неком злочину није могао наћи согри« (1еНс1;1. 66) Припаљач. Под припал.ачем разуме се онај апарат, који учини те барут у цеви експлодује. Од проналаска пушке па све до дан данас људи су се довијали и довијају се непрекидно да упаљач и начин пуњења усаврше. Замислимо само у памети онај низ пушака од доба кад се прва пушка припаљивала фитиљом и угарком па до данашње модерне репетирке. То је читава засебна историја. Ми ћемо ради лакшег прегледа у погледу упаљача и начина пуњења иоделити пушку на спредњаче и острагуше.

а) Спредњаче Зову се оне пушке, које се пуне озго на уста и набијају у голу цев, а барут упаљује непосредно. С пушкама које се пале Фитиљем мучно да ће иследник икада имати посла, пошто су оне врло ретке, управо никако их више и нема. Кремењача до душе још има и њих је могао видети, царочито ио селима, сваки иследник. Кремењаче то су оне пушке у којима се барут припаљује варницама од кремена. При дну цеви, а с десне побочне стране имају оне једно гвоздено удубљење, звано прашник. У тај прашник се сипа мало барута, који је кроз рупицу на цеви у вези с барутом у пушки. (То сипање барута у ирашник зове се потпрашивање. — Потпрашити пушку). Прах у прашнику придржава један ћошкаст, искривљен заклопац, који се отвара и затвара и који је на »Федер 9 . Према том заклопцу је ороз, у коме је на подесан начин углављен један кремен. Кад се ороз окине, кремен удари о оштри угао заклопца, те тако и отвори заклопац и укреше варнице, које падну у барут у прашнику, а овај плане и састави кроз рупицу с оним у цеви. Ма да је у своје време проналазак кремењача био велики корак унапред, ипак је појмљиво, да је та пушка у толико задавала тешкоћа, пошто је често отказивала (не саставе варнице, те не плане барут у прашнику, или барут у прашнику плане, али не састави с оним у цеви), а кад су опет кише или снегови, пушка закисне, те ретко кад да састави. Деси ли се дакле иследнику, да неко дође с тврђењем, да је у неком случају пуцано из кремењаче, он ће морати да узме у обзир све ово што смо рекли о кремењачи. П. пр. он мора утврдити, да ли је у то време на месту догађаја падала киша, да ли је дотични (ако је био у близини онога што је пуцао) чуо можда кад је ороз ударио о заклопац (односно кремен у челик), пошто се то чује раније но пуцањ. На име докле барут, који запале варнице, састави с оним у цеви, прође много времена. То и јесте узрок што многи, који нису навикли да пуцају из кремењача, не погоде у нишан који се креће, већ увек подбаце; докле пушка састави, предмет, који се креће, већ је одмакао и зрио пада иза њега. И такав моменат мора се испитати. Ни код једне пушке није лакше одговорити на питање, да ли је из исте недавно пуцано као код кремењаче,' пошто се |на прашнику, у цевној рупици и њеној околини, јасно види свеж гар од барута, даље види се и по томе што су греботине на челичном заклопцу, што их је ироиавео кремен, још свеже, незарђане и што се на кремену виде још с.вежи трагови од одломљених комадића. Из кремењаче се може поуздано и на далеко пуцати, само ако су све друге прилике условљене. У место кремена почеше ; Људи у најскорије време да мећу разне хемијске смесе које се саме од удара ороза унале. Тим путем се дошло до капсли, и тако су после кремењаче ушле у моду капсларе, које су у тај мах сматране као савршенсгво од пушке.