Policijski glasnik

СТРАНА 202

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 26

Тодор Станковић, начелник друге класе округа нишког; Милан Васиљевић, начелник друге красе округа подринског; Димитрије Калајџић, начелник треће класе округа врањског; Димитрије Павловић, начелник треће класе округа пиротског; Љубомир Кордић, начелник треће класе округа рудничког; Илија Драгутиновић, начелник треће класе округа тимочког; Милан Ђорђевић, начелник треће класе округа чачанског; Димитрије Милић, начелник четврте класе округа ваљевског; и Јевђеније Марковић, начелник четврте класе округа моравског, — на основу §.70. закона о чиновницима грађанског реда ставе у стање покоја с пензијом, која им припада по годинама службе. Указом од 24. јуна 1903. год. решено је да се: Милош Ђорђевић, начелник треће класе округа пожаревачког ; Војислав Павлићевић, начелник четврте класе округа крушевачког; и Сотир Аранђеловић, начелник четврте класе округа топличког, — на основу § 76. закона о чиновницима грађанског реда, у интересу државне службе, из исте отпусте. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, П№ 14793 24. јуна, 1903. год. у Београду.

Министар унутрашњих дела на основу члана 24., тач. 20 закона о уређењу санитетске струке и наредбе Министра унутрашњих дела СВр. 2380/81. год., а према извештају државне хемијске лабораторије и мншљењу Главног Санитетског Савета, својим решењем од 2. маја тек. год. СБр. 2900, одобрио је г. Иетру Кушаковићу, апотекару из Врања, да може свој артикл „Срп. Каладонт« у тубама од 20 грама продавати у Србији по 0'50 дин. СВр. 2900. Из канцеларије санитетског одељења Министарства унутрашњих дела, 2/У—1903. год. у Београду.

Р А С П И С И Свима сифужним наче^дствима и Управи вароши Београда. Његово Величанство Краљ, на предлог мој, а по саслушању Министарског Савета, на основу члана 54., 100. и 101. Устава земаљског, и члана 1. и 2. закона о изборима Народних Посланика, благоволео је нревисоким указом Својим од данашњег, — решити : I. Да се на дан осмога септембра 1903 године изврше у целој земљи избори Народних Посланика за четворогодишњу скупштинску периоду

1903., 1904., 1905. и 1906. године, по прописима закона о изборима Народних Посланика. II. РедовнаНародна Скупштина за 1903. годину сазива се на дан првог октобра ове године, у Београду. Препоручујем начелству — управи, да овај превисоки указ одмах обнародује у своме подручју и саопшти га свима подручним му — јој — полицнјским и општинским властима, с препоруком, да се старају о његову изврптењу сходно прописима изборнога закона. У циљу што правилнијег извршења изборног закона од стране општинских власти, сматрам за потребно објаснити и скренути пажњу свима полицијским н општинским властима: 1. да је чланом 84. Устава од 5. јуна 1903 године, укинут последњи одељак из члана 85. Устава од 1888 године, који је говорио о бирачким картажа и о условљеном бирачком ираву са илаћеном иорезом, те према томе, и сви они прописи у изборном закону, који о томе говоре, сада немају важности; 2. да полицијске и општинске власти нарочиту пажњу обрате на чланове: 10., 1 1., 12., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27.. 28., 29., 30., 31. и 32. закона о изборима Народних Посланика, који говоре о бирачким списковима и о томе, ко има право да бира Народне Посланике; 3. бирачке спискове општински ће судови саставити по Формуларима штампаним у изборном закону и дотичном првостепеном суду послати на потврду, десетога, дана, рачунећи од данас (чл. 23. изборног закона); и, 4. И полицијским и општинским властима скреће се пажња и на чланове: 56., 57., 58, 59., 60. ; 81 и 82 изборног закона, који говоре о гласачким местима и о бирачким одборпма, а тако исто скреће им се пажња и на главу XIII изборнога закона, која говори о кривицама и казнама за повреду истога закона. ПБр. 14501. 24. јуна 1903. год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Стој. М. ПротиЂ с. р.

Свима 01фужним наче^дствима. Суд општине града Београда писмом од 21. јуна ове год., АБр. 5518,

тражио је објашњење: како се има сматрати особље железничке дирекције и они чиновници, који на једном месту служе, а у другој општини примају плату, и како ће се поступати при састављању бирачких спискова за избор народних посланика и општинских часника с овпм особљем железничким и другим чиновницима, који плаћају порез на каси железничке дирекције и другим касама, а службу врше на железничким пругама у другим општинама у унутрашњости, да ли да се уводе у бирачке спискове општине у којој су службом или у бирачке спискове општине, где порез плаћају. Како су по чл. 17. закона о општинама сви државни чиновници, свештеници, учитељи и неуказни службеници државни чланови оне општине, у којој служе, то се и железничко особље има сматрати за чланове оне општине где је са службом, без обзира на то, што они примају плату код железничке дирекције. Саошнтавајући ово начелништву, препоручујем му, да одмах нареди, да се сви железнички и други државни службеници уведу у бирачке спискове код оних општина, где служе, па ма где они примали плату, само ако имају и остале законске услове за бирачко право. ПБр. 14.217. 22. јуна 1903. год. у Београду. Министар унутрашњих дела, Стој. М, Проти-ћ с. р.

Свима наче^лствима. У вези ранијих мојих наређења да се државни полицијски органп старају да наређени избори општинских часника буду правилни и слободни, обраћам овога пута пажњу свима полицијским властима на пропис последњега става члана 44. закона о општинама, по коме гласачп имају право, по тројица од једном долазити у судницу где се гласање врши и уверавати се о бележењу гласова, наравно бев права да чине прнмедбе и сметају раду. Нека се окружни начелницн са свима подручним властима старају о строгом обезбеђењу и овога права контроле грађана и нека и у том погледу, као и у погледу опште правилности и законитости избора, врше