Policijski glasnik

СТРАНА 392

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 50

глава, али је половина те земље што му оотаје ослобођена плаћања пореза од стране комисије, одређене за накнадну класификацију земљишта, јер је сама прљуша и рид, па суд не зна, да ли ое ово земљиште сме узимати у рачун или не, зато се моли уреднишгво за потребно обавештоње." — На ово иитање одговарамо : Закои тражи , да земљоделац мора имати кућу са плацем и пет дппа ораће земље. Каква ће бити та земља , закоп, наравно, пе одређује , нити је то, у осталом, могућно, јер пеко може имати у опште рђаву земл,у. Нрема томе и Павле може отуђити, у смислу т. 10. правила господппа Мипистра Правде од 4. Фебруара 1 87 4. год. Вр. 354, које хоће иарче евоје земл.е , кад му поред тога осгаје још пет дапа земље; а то што је извесно земљиште ослобођено плаћања пореза, пе мења ствар. VI. Оуд општине мирошевачке, актом својим од 10. иовембра ове године Бр. 1 9 50, пита. Вуџет ове општипе, за ову годину, послат је још 4. Фебруара ове године на одобрење, па ни данас није враћен, и ако је неколико пута тражен. Како је ваљало подмиривати општинске издатке, то је општински суд био у педоумици шта да ради — да ли да купи прирез, предвиђен буџетом или пе, па је, нагнан општинским потребама, морао иоступити по чл. 130. става IV. закона о општинама. Ово дана благајиик је приватно извештен, да је господин Министар решио буџет, али је неке познције са свим избрисао из буџета , а неко је редуцирао, ма да је онштински оуд већ чинио издатке и ио оним што оу са свим избрисане и по оним што су редуциране. Ако ово буде истина, онда наотаје питање: шта ће да се ради, кад су издатци већ учињепи а и прирез напдаћен скоро од две трећине грађана?® — На ово питање одговарамо : Ио последњем ставу чл. 130. закона о општинама, који је враћен у живот новим Устаном, те тако изменио извесне одредбе закона о среским, окружним и општинским буџегима, као ранијег закона, општински ће буџет важити онако, како га је општиноки одбор усвојио, ако г. Миниотар финавсија не донесе своју одлуку у року од два месеца. Како у овом случају он није донео одлуку и за много дуже време, то је суд правилно радио , што је купио порез у границама стопа иредвиђених поменутим чланом и вршио исплате по буџету. Ако би одиста биле редуциране које позиције а неке и оа свим избрисане, треба учинити нову представку г. Мпнистру и скренути му пажњу на чл. 130. иом. закона, па ће он изменити своју одлуку. СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Лазар Лазаревић , месарски радник, извршио је крађу одела Јовану Грујићу, трговачком

посреднику из Београда и побегао. Крадл.ивац има 27 — 28 год., средњег је стаса, црномањаст, бркова црних и густих. Пронађеног крадљивца треба спровести уирави града Београда с позивом на Бр. 356 1 3. А1>им ТраниЦ бив. келнер у Крушевцу, украо је своме другу, Драгутину Ристићу, један зимоки капут, жућкасте боје и један мали куфер са вешом, па побегао. Крадљивац има 21 год., раста је малог, у лицу плав, на глави је ћелав на 3 места. Начелник среза алексиначког депешом Бр. 26.03 4 моли за тражење овог крадљивца. Акт управе вароши Београда. Бр. 3 015 0. Станку Стевановику, из Брзохода, између 1 и 2. новембра ове год., непознати крпдљивци, из загвореног обора, украли су 15 оваца, од којих су 10 црне и 5 беле. Скреће се пажња свима подицијским властима на ову покрађу; у случају пропаласка крадљивце треба спровести начел. срез. у Жабаре, о позивом на Бр. 14654. УБр. 36007. Ђорђе С. РајиЦ тежак из Макаца, који је окривљен за опасну крађу, побегао је 2 2 новомбра ове год. из општинског нритвора. Оп има. 23 год., оредњег је раста, танак, сувоњав, ћосав је, кад говори врска, очију је оурнх, нооа крива, лица дугог, косе смеђе , у оделу је од сурог сукпа. Позивају се све полицијске власти, да "Борђа живо потраже и пађеног сиро/ веду начелнику среза рамског, с цозивом на Бр. 1 5295. УБр. 36023. Божидар Обрадовић, из Брестова, 18. новембра извршио је крађу своме газди Тодору Чомићу, трговпу из Крагујевца , и однео му оледеће ствари: 2 нова џака, 1 секиру, 1 конопац, 1 чаршав велики, 3 кашике паквопске, 2 виљушкв паквонске и 1 кецељу, све у вредности 27 динара. Ои има 15 до 18 год., стаса је обичног, косе црпе , образа округлих, чело обично, обрве и очи црне, нос правилан. Позивају се све полицијске власти, да Божидара живо потраже , и пађеног спроведу начелству окр. крагујевачког , с позивом на Бр. 18.87 4 УБр. 36.205. Петар Еоритар, из Аустро-Угарске, по занимању качар , извршио је 9. ов. м-ца крађу своме другу Ристи Симићу, однев му: једну мајсторску брадву у вредности 14 дин., 1 криву макљицу у вредности 7 дин., 1 праву макљицу у вредности 6 дин. па по извршеној крађи побегао. Он има 4 6 год. средњег је раота, плав сувоњав, кривог поса. Позивају се све полиц. власти, да Петра живо потраже и нађеног онроведу начел. среза драгачевског, с позивом на Бр. 12268. УБр. 3403 1. Илија Веселинови!!, из Обнице, ор. ваљевског, у друштву са Тодором Станојевићем, из Радљева, извршили су више опасних крађа. Тодор је одмах ухваћен, а Илија је побегао. Он има 3 0 год., раста је средњег, црномањаст, црних средњих бркова, брија се, у оделу је сукненом, на глави шајкачу а на ногама опанке. Позивају се све полициске власти, да Илију живо потраже и нађеног спроведу начелнику ореском , на Уб, о позивом на Бр. 16147. УБр. 35360. Јован РајковиЦ из Самариновца, среза неготинског и Милисав Т>ор1 ) еви1., из Јасенице, среза брзопаланачког, притвореници начелства округа крајинског, због опасне крађе, ноћу из-

међу 21. и 2 2. ов. м-ца, обили су апсану и побегли. Јован има 22 год., виоок је, црномањаста лица, бркова малих, црних очију , без браде; Милисав има 19 год., средњег је сгаса, плав, дугих образа, кратких плавих бркова, очију плавих. Позивају се ове полицијоке влаоти, да их живо потраже, и нађепо спроводу начелотву округа крајинског, о иозивом на Бр. 9387. УБр. 34 897. Арса И. РадивојевиК , из Бричевја, среза власотиначког, извршио је једну опасну крађу и вишо просгих крађа, па по извршеном делу побегао. Он има 2 8 год., раста ]е омаленџг, косе плаве, очију малих, плавих, носа малог, шиљатог, без браде и бркова, у оделу је сукненом. Иозивају се све полициске власти, да Арсу живо потраже и нађеног снроведу начелнику среза власотиначког, о позивом на Бр. 1 1.764. УБр. 35.874.

Т Р А Ж И с Е Чедомира Павикевпћа, из Горјана, калфу пекарског, тражи начел. окр. ваљевског, актом од 22. новембра ове год. Бр. 11.594, због извесне кривнце. Нађеног треба спровести начел. округа ва.т.евског, с позивом на Бр. 1 1.59 4. УБр. 36.4 1 1.

ИЗ П0ЛИЦИСК0Г АЛБУМА Живан Маринкови!., из Беликог Поповића, чију слику овде допоопмо, ухваћен је у поћпом лутању на вашару, и при претресу нађени су код њега калаузи и длето, те је вероватно, да је помоћу овог алота вршио по варошима крађе обијањем.

Он је већ два пута иступно кажњаван од кварта варошког и врачарског, због крађе живине, за то се скреће пазкња грађанству на њега, не би ли ко у њему могао иознати једно од оних лица, која се често увлаче у дворишта, под ма каквим изговором, оамо. да би могла крађу извршити. Ко би га познао, нека то јави Управи града Боограда или кварту врачарском.

ШТАМПА КРАД>. СРП- ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИТ. - ДОСИТИЈЕВА У/1- БР 14-