Policijski glasnik

БРОЈ 3

СТРАНА 23

И душа Коентро, недавши му одговора. ушла би гордо у велику пекарницу од које је била газдарица. Дућанџике и вратари, који недавно облетаху око његових зелених и цветних кола, сад га су се клонили. Стигавши до обуКарнице код Анђела хранитеља, који је тачка где отночеше љегове судске авантуре, он стаде звати: — Госпо^а Бејар, душо Бејар, ви ми дугујете нетпаест суа од ономад. Али га душа Бејар, која сеђаше за својим кантоаром, не удостоји погледом. (свршиће се)

НАРОДНО ЛЕЧЕЊЕ И ЊЕГОВЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Како пролазе они, који место лекарске номоћи траже бапско лечење, и поверавају се, често пута, у врло озбиљним нриликама буди коме да их лече, најбоље показује овај случај. У селу Миљевићу, ср. голубачком, неки Миљко Митровић теж., младић испод 20 година, запроси девојку 14-ог децембра. прошле године, и том приликом у расположењу, а по обичају овд. сељана, огласи просидбу пуцњем из пушке. Ну на његову несрећу цев нрсне и повреди му длан и прсте на левој руци. У место да одмах затражи лекарске помоћи, Миљко по савету своје мајке Будимке, позове Бранка Обрадовића тежака онд. (као болничара у војсци) да га лечи. Бранко са још једним другом покваси тканице, и што. је јаче могао стегне леву руку Миљкову на више лакта, скоро испод самог рамена, да би Миљку зауставили крв.

Четири пуна дана била је веза на руци Миљковој тако, да су за то време живци потпуно угинули и крвоток савршено престао. Пуних месец дана брижљнко је кривено ово „лечење" разним »мелемима, * тако , да је лекар са полицијским чииовииком једва могао иродрети у стан болесников, када је власт за овај случај сазнала.

Хтело се и даље да остане ири народном лечењу! А кад је лекар одвио руку нашао је испод раменог зглоба грдну рану у највећој трулежи, а одмах испод ње па све до лактног зглоба предлакатну кост у потпуно голом — иагом стању без коже, мишића, нерава и крвнчх судова, а на ниже од лактног зглоба, па све до врхова прстију, дакле цела рука од зглоба лакатног па иа ниже била је у атрофичном, мумиФицираном, гангренозном — иструлелом брондираном, црном, смрдљивом, обамрлом и загнојеном стању, као што се то и иа слици може видети. Рука је овоме грешнику одмах осечена до испод самог рамена. Чудновато је, да је овај јадиик у оиште могао жив остати после толиког тровања крви. Љубомир ће остати без руке а његов лекар без дипломе искусиће последице законске. Треба ли „бољег" примера како пролазе они, који у место лекара у болести траже бабе и сеоске лекаре. "В. Ђ.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

Учињена су нам ова питања : I. Суд општине пребрешке, актом овојим од 4. дедембра пр. год. Бр, 88 0 пита: „У упуту за распоред пореза свпју облика, а у тачци II стоји, ди ће се по свршеном распореду иореза и приреза, из рубрике 21, где су уписани сви прирези укунно, издвојитн сваки нрирез посебице, према својој процентној стопи, како би се на дну распореда могла означити количина његова. О засебном распореду приреза (тако звани бр. 9), гамо се ништа не говори. Међутим, нека Пореока Одељења наређују, да се сви прирези: окружни, орески, општински, коморски, жандармски, железнички и т. д. разрежу прво по раопореду бр. 9. па тек онда уноое у раопоред бр. 6, а пека пак, одељења не траже овај раопоред, него проото наређују да се овн прирези унесу у рубрику бр. 21 распореда овију облпка. па да се после рачуном изналази њихова количина. Због оваквог двојаког поотупања, суд је у недоумци како ће да закључи распоред, па за то моли уредништво, да оно изволи дати овоје мишљење по овоме. 8 — На ово питање одговарамо: Приликом измене порескога књиговодства, желело ое, да ое омањи онај оилан број спиокова, који су ишли као саставни део распореда, а по којима су распоређивани разни прирези, па је наређено, да се ови прирези грунишу н уносе у рубрику 21. Да би се из распореда ипак могло видети, колико који прирез свега изноои, наређено је тачком II, да ое те оуме рачуном изнађу према својој процентној отопи, па на дну распореда оловима напипте овики облик посебице, на и прирезн.

На тај начин раопоред бр. 9, који је до скора постојао. укинут је, те се не ће ни правити од сада. Одељења, која траже да ое он инак ради, доказују, да пм је садашње књиговодотво непознато. II. Суд општине лазничке, у срезу хомољском, актом овојим од 18. децембра пр. год. Бр. 2279, пита: ( ,Ана удова II. Л. Ћорца, из Лазнице, тужила је овоме оуду Иваиа Л. Ћорца, тежака овд. што ју је овај псовао и грдио па и истукао, те јој нанео лаку телесну повреду. 0 повреди поднела је и лекарско увереље из које га се види, да је поверда лака, и да се може залечити за 10 дана. По овој тужби, а по прибављеним доказима, оуд је овај казнио Ивана оа 10 дана затвора и да плати трошкове. Иван је против судске пресуде изјавио жалбу, и среока влаот поништи преоуду општинског суда, налазећи : да Овде не стоји дело из §. 357. крив. закона, као гато је суд нашао, већ дело из 5. 173. поменутога закона. Моли се уреднигатво за објашњење: да ли је но овој ствари надлежан општински суд или полициска влаот?" — На ово питање одговарамо: Пошто је издвојио тегаке повреде од лаких, наш кривпчни закон учинио је извеону поделу и код ових пооледњих. Тако у §. 173. одредио је казну за оне лаке повреде, које дођу из оних личних оукоба двоице, који су се догодили случајно н без претходне снреме и намере, а у §. 17 5, опет, одредио је казну за. намерна злоотављања. У 5. пак, 357, тач. 2. овакако је замишљао оне сукобе, где се цела отвар свршава без повреде тела, као што су ћушке и томе слично, ма да би се из речи : <( ако су се двоица иобили, па се потреба видања породила 8 могло извести, да је и овде предвиђена могућност омањих телесних повреда. По оваквој нодели узима ое, да општинске и полиписке влаоти ниоу надлежне за оуђење кривица за повреду тела, кад год тужени ггоднеое лекароку оведоцбу о повреди, хотећи на тај начин да докаже, да му је нанесена лака повреда; да је, управо, кривица већа од опе, коју замишља §. 3 5 7. Такве ое тужбе дају полициској влаоти, и она их извиђа и спроводи Првостепеном Суду иа суђење. Према овој пракси, која је усвојена и од судова, власт среза хомољског правилно је урадила, што је понигатила пресуду, којом је Иван кажњен. Наравно, да Ани оотаје право, да подигне нову тужбу код полициске власти. III. Суд општине кочетинске, у срезу моравдеом (окр. пожеревачком) актом својим од 20. децембра пр. год. Бр. 2093, пита: дПаун Јовић, овдашњи, дуговао је овој отгштини, по три облигације, 50 4 динара оа 1 0°/ о интереса.