Policijski glasnik

СТРАНА 24

ИОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 3

Како дуг није платио о року, то га је општина тужида оуду, и он је осуђен на нлаћање. Покушавано је, да ое ова нагмата изврши из покретности Паунове, али је то било безуспешно , јер он нема више покретности од онога, што му се по закону не може нродати. Од непокретног имања Паун има 1 1 дана орања, аш у кући има и зета, којега је довео после задужења, па се суд боји, да власт I не ће моћи да изврши нанлату. Сада општина мучи муку, како ће наплатити ову суму, коју је Паун као кмет узео из општинске касе, па кад га је власт нојурила, онда он дао облигацију да не одговара кривично. —■ На ово питање одговарамо : Кад оиштински суд има извршну пресуду судску, којом је Паун осуђен на плаћање, пека је поднесе полициској власти на извршење, па ће она извршити напл&ту, јер зет Паунов не ће бити никаква ометња законска, да се ова иаплата изврши из Павловог имања. IV По 192. грађ. суд. поступка, иснраве од вредности, које нису написане руком дужника, а нису ни потврђене влашћу, немају вреднооти. Према овоме и оне облигације, где је текст одштампап, па се само известан део попуни руком дужника, не могу имати законске вредности. Да би изиграли ово законско наређење, које је благодатно за оие, који су маш иисмени, јер им се не могу нодметати обвезе, које их унропашћују а да они то незнају, зеленаши сада прибегавају једном среству, да ове облигације никад не дођу пред суд у оригиналу. Тако, опи увек прилажу оверене преписе ових облигација, па суд ниЈе у положају ни да види: да ли је облигација одиста својеручно писаиа и иотписана, као гато се обично нагласи, те судови осуђују појединце и по овим облигацијама. Шта могу да раде дужници у овим случајевима, кад је суђење без оригиналне облигације '/» — На ово питање одговарамо: Суд не би примио као доказ о дугу ни једну облигацију, која није својеручно написана и потпиоана, или оверена влашћу, кад год њену вредноот порекне издавалац. II, како ое код непотврђених исправа не суди по кратком поступку, него се заказује дан суђења, то дужник увек има могућтгсти да тражи оригиналну обвезу, па и да порекне њену вредност ако она одиста не би садржавала оно, на шта је он приотао, него је штампапим текстом обухваћено више од онога, на што се он обвезао. Ту лежи заштита за дужника од сваког подметања, које би из оваквих обавеза могло произаћи. «Поред јасног распиоа Гл. Контроле, да ни један предоедник општинског оуда не може бити уједно и благајник општиноки, опет многи председници у овоме срезу не износе иа решење одбору и питање о избору благајника, него и даље они сами рукују касом.

Сме ли ово да буде и има ли зато какве законске одговорнооти?» На олично питање ми смо одговорили још у бр. 29. „Полиц. Гласника" од прошле године, да предоедник општиноки не може бити благајник и зашто, и оада упућујемо молиоца да тај одговор прочита.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Јоца Ракић, разбојник, лопов и кеоарош родом из Нанчева, црномањаст, оредњег раста, стар 3 5 година, одело увек мења, представља ое као учитељ, профеоор а и као агент путујући, — како му кад затреба. Због извршеног разбојништва стављен је био под суд и у притвор у Белој Цркви, но он улучи прилику и побегне. Лице над којим је овај зликовац извршио разбојншптво депоиовало је код белоцрквањског суда 500 круна, која сума да. ое преда ономе, који га буде ухватио.

Како је Ракић небројено пута био у Србији, држи се као сигурно да је амо и пребегао. Полициоким и општинским властима спада у дужност да га у своме кругу потраже па нађеног под јаком стражом сироведу Управи гр. Београда. Милош Љубинић , из Крнула, среза пооаво-тамна> Чог, и Арсеније Јовановић., из Синошевића, ореза поцероког, притвореници ореза азбуковачког, побегли су ноћу између I 8 и 19 ов. м-ца из притвора ореског. Милош има око 50 год., оредњег је раста, у лицу омеђ, роав, ћелав је; на себи има: гуњ и паиталоне од сигавог сукна, а на ногама опанке; Ароеније има око 3 0 година, средњег је расга, у опште смеђ, дугнх образа, има браду на шпиц, оувоњав, од одела има на оеби : капут и ианталоне од штоФа отворене боје, на глави шубару, на иогама опанке. Познвају се све полициоке власти, да их жив > потражс п иађене опроведу начелнику ересио.и у Б. Башту с позивом на Бр. 670. УБр. 2134.

Николи Петрашковић.у, тежаку, из Слатине, ноћу између 14 н 15 ов. м-ца, украдена је крава стара 4 год., длаке жуте, без роваши са жигом а 3/. Скреће се пажња свима полициоким влаотима на ову покрађу. У случају проналаска треба крадљивца и покрађу сировеоти начелнику среза брзопаланачког, с позивом на Бр. 447. УБр. 2111. Дмитар В. Марковић, из Семедражн, окривљен је код начел. среза качерског за дело из §. 204. кривичног закона. Он има 58 година, раста је средњег, сувоњав, бркова омањих, сед је, на десној руци нема домалог прста. Позивају се све полициоке власти, да Дмитра, који је у богству, живо потраже и нађеног спроведу начелнику среском у Г. Милановац, с позивом на Бр. 7 50. УБр. 2222.

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Васа Берђан, лопов и варалица, родом из (Т. Кубин) Ковина, у Мацарској, стар 48 — 50 година, висок, пун, просед, браду брија али је и пушта у разним Формама, која је проседа. Васа се највише и најрадије бавн пљачкањем путника по лађама и жол>езничким возовима. Од њега је отрадао приличан број нашнх марвених

трговаца. Често путује н кроз^Србију.јј Опсрације своје врши|обично опијумом, чиме ои овоју жртву обнезнани, опљачка је, па потом на ирву стаиицу иокочи. Скроће се пажња властима, којс би се случајно с њиме сусреле, да га одмах отражарно спроведу Управи гр. Београда ради нрогонства из земље. Путничком свету такође се скреће пажња да га се чува и власти најбдижој иријави.

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Један овдашњи лисг, а по њему и још нсколико њих изнели су, како је Одбор Народног Представништва избрпсао из државног буџета неке отручне листове па и «Г1олицијски Гласник*. Овим иоводом а и на многа питања од стране иаших оталних претидатника, сматрамо за дужноот изјавити, да је горња вест у колико со она односи на «Полицијски Гдаоник" — тенденциозно из.мигаљена.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР- 14,