Policijski glasnik

СТРАНА 96

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

ВРОЈ 12

Томи Стевановићу и Цаки Илићу , из Бадинаца ореза лесковачког, украђене оу две кобиле из гатале, и то ноћу између 18 и 19 нр. м-ца. Једна је матора 6 год., а друга 4 — 5 год., обе оу длаке ђогатаото-залене, и на себи носе жиг «К." Позивају се све иолициске власти, да крадљивца и покрађу најживље иограже и нађеног опроведу начел. окр. врањског, с позивом на Бр. 4207. УБр. 1 0938. Дазар Панић, звани Шваба, решењем начелника ореза мачваноког, од 2 0 оептембра пр. год. Бр. 1 40 49, стављен је под кривичну истрагу и у притвор због дела из § 22 1 крив. закона. Лазар је незнаио где отумарао, и није се могао до данас пронаћи. Он има 2 4 год., раста је средњег, малих плавих бркова, лица округлог у онште плав. Позивају ое ове полициоке влаоти, да Лазара живо потраже и нађеног снроведу начелнику ореза мачваноког с позивом на Бр. 535 4. Драгић Пантић, из Брасине, који је због опаоне крађе ооуђеп на 8 године робије, Ђорђе Вукосављевић, из Стрмова окр. ужичког, који је због убиства осуђен на 20 година робије, и Тодор Ивковић , из Рујевца, који је осуђен на годину дана затвора због тешке повреде тела, нобегли су ноћу између 24 и 25 пр. м-ца из притвора лозничког нрвостепеног оуда, Драгић је отар 26 год., раста је високог, плав, кратких плавих брчића, обријан, има велике смеђе веђе; ТЈорђе је стар 3 2 год., раста је високог, црномањаст, сувоњав, лица дугог, обријан, кратких црних бркова; Тодор има 40 год., виооког је раста, црномањаст, има велике пуне бркове. Позивају се све полициске власти, да нанред именоване најживље потраже и нађене спроведу начелнику среоком у Лозницу, с нозивом на Вр. 4776. УБр. 1 1098. Петру Клефишу, извознику, из Јагодине. ненознато лице, ноћу између 25 п 26 марта ов. год., украло је из затворене штале једну јуницу, стару 1 год., добро угојену, иа трбуху и позади беле боје, иначе има жуту телећу боју. Иозивају се све подициске влаоти, да крадљивца пограже, и нађеног опроведу начелнику ореском у Јагодину, о позивом иа Бр. 5611. УБр. 11125. Адександер Браун , практикант Макоа ВајнФелда трговца из Пеште, извршио је проневеру овоме гооподару у суми од 9000 марака и 16000 круна, и иобегао. Алекоандар је стар 19 год., мојсијеве вере, раота је виооког, сувоњав, лице му је дуго, бледо, очи и обрве плаве, ноо и уста обичиа, један му зуб Фали, малпх наусница, дуге браде , говори маџарски и немачки, кад је побегао имао је црни зимски канут, загворено суро, летње одело и загасите панталоне. Позивају се ове полициске власти, да Александра живо потраже и пађеног сироведу Управи града Београда с позивом па Бр. 1 1 350. Идији Марковићу , тежаку из Ландола, ноћу између 29 и 30 марта ов. год., украђена је кобила, стара 4 год., у једно уво раоечена и жигооана. Позивају се све полициоке влаоти, да крадљивца најживље потраже, и нађеног спроведу начел. окр. смедеревског, о позивом на Бр. 11361. Никода Петровић — Босаиац — одговара за оиаону крађу код начелника среског на Убу. Раота је високог, црномањаст, танак, широких

груди, отар је до 30 година. Позивају се све полициске власти, да Николу најживље потраже и нађеног опроведу начелнику ореоком на Уб, с позивом на Бр. 5111. УБр. 11869. Петру Јовановићу, из Вратне, иоћу између 4 и 5 ов. м-ца, украђене су две краве: једна је длаке сиве, матора 7 год., жиг је а/3; друга је илаво-жуте. матора 5 година, жиг је а/3, без других роваша. Нозивају ое ове полициоке власти да крадљивца најживље нотраже и нађеног спроведу началнику ореоком у Јабуковац, о иозивом па Бр. 29 48.

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА Лице, чију ФотограФију доносимо,, налази се сада у затвору код краљев. оудбеиог отола у Загребу, и одговара за дело крађе. Право му је име Мата Клеанч:ић, стар 23 године; родом из Пруднице, онштине запрешић, загребачке котарске области ; римокатолик, нежењен, скитница и крадљивац. Од стране цар.-краљ. окр. оуда у Рудолфовом у Крањској, ооуђиван двомесечном тешком тамницом због крађе (пре 7 година). Године 1899 осуђен такође због крађе на једну годину затвора, од стране кр. оудбеног отола у Загребу , и више пута кажњаван прогонством и затвором, од 8— 1 4 дана од стране кр. котароких оудова у Загребу; матерњи му је језик српско-хрватски, ненисмен је, без теле>сних недостатака. По издржању пооледње ооуде, и изласку из митровачког казненог завода, нре три године,

тумарао је по Сдавонији, Србији и Бугарској. бсз икаквих исправа. У иооледње време протурао се као Фрања Јадшић, пекарски помоћник, из Лудбрега, док најзад није ухваћен и затворен у Загребу. Том приликом код њега оу нађене ове отвари :

1 Л^један^златан сат^ремонтоар^— анкер оа два поклопца, и 12Грубииа. Има казаљке које

показују дане п меоеце. Старијег је облика и вреди 60 круна; 2,) један ланац у тежини 120 грама, необично дуг и дебео ; дужина износи 57 с. м. Вредност 190 круна. (Види ФотограФију). 3,) новчаник, од неранцасто-жуте коже, која је сада премазана тамно-омеђом бојом; дуг је 1Т'/„ о. м., широк 12 с. м.; затвор је никлен, изнад њега у кожу утиснут јајачник украс на Форму грба; у среди је мањи грб, а над њим петонрсна круна, а крај њега по један утиснути лав, — све го окружено елипсом. Новчаник је около окован, и у њему су две шире и две уже преграде; на постави изнутра у десном куту обележена је црним мастилом трговачка нумера, која се и на лупу не може разабрати; изгледа овако: 227 5/53 Ј/2 081/ 60 43/ Б кр. ТЈ Ш И N11. Сумња се, да је ове ове скуноцене отвари Мата нокрао, као што је и оам признао овојим друговима у казненом затвору. По његовом причању, код истих , он је оат и ланац украо у Дрнишу (или Нишуј пз једног хотела, а новчаник придигао је опет једном отменом путнику, по свој прилици неком доктору, и у њему је тада било 200 динара. За ову крађу био је оумњичен у Шапцу и Обреновцу, одакле је спроведен у Београд и предаг редарственом земунском повереништву. Сем тога, за време свог бављења у Београду, извршио је, како оам прича, две крађе. За време ручка, увукао ое у један стан, и ту обукао на себе зимски капут, зимско одело и разно рубље, а овоје старо тамо оставио. Саопштава се ово полициским власгима с тим, да све што год још знају о овом Кдеанчићу, и детаљније о наведеним крађама оаопште управи града Београда, и по могућотву оазнају за оопственика нокрађе. Бр. 319 4 од управе града Веограда, 20 марта 190 4 год. у Београду.

0ГЛАШЕН ЗА ХАЈДУКА Објавом начелства окр. пожаревачког, од 3 марта ове год., која је пооледњи пут оштамнана у бр. 5 3, Српских Новина, од 9 марта ове год., на основу чл. 2. закона о хватању и угамањивању хајдука, иозват је Симеон Мона — Гајић , гежак и бив. с.лужитељ, из Жагубице, да се у року од 15 даиа преда нај б.шжој влаоти. Но како ое ни до данас није хтео вратити, то је начелство округа пожаревачког, на основу чл. 3. истог закона, решило; да се Симеон — Мона — Гајић, оглаои за хајдука, о тим да је од данао олободно свакоме убити га. Симон има 3 6 год., раота је оредњег, прилично развијен, у опште црномањаот, браде омање црне, коју пе брија, бркова средњих црних, косе црне, чела виооког, говор му је мешан оа влашким.

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА ПутнИЧКИ|куфер, Због болести преводиоца свршиће се у идућем броју. СахаЛЧН, због нагомиланог материјала изостао је из овог броја.

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. 14-