Policijski glasnik

БРОЈ 43. , У БЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 31. ОКТОМБРА 1904. ГОДИНА VIII с/?о оро <^јг> ооо соо ооо оро оро оуз с/ур ооо оуа сггс ооо ооо обур сг ?о ооо ооо ооо ооо с^о а<у5 о уз 6бо'ооо соо осо о<?о оуз с/уз с ,со суур ооо (>5о'с/7о с/ге'ооо о ^озо ооо о<уд о&о соо ооо оур (>уа

ПОЛИЦИЈСКИ глдсник СТРУЧНИ ЛИСТ ЗА П0ЛИ1Ш БЕЗБЕДНОСТИ И АДМИНИСТРАЦИЈУ ПОЛИЦИЈСКИХ И ОПШТИНСКИХ ВЛАСТИ

гоо 050 с/5р оуз соо 090 суур с^с (»о сг^ с^о оро ооо с^о ооо ооо 060 с/уз суур ооо с./ур обо 0>0 обо сг?р ооо або рдо об>0 оуз обо оро сдо ос»0 огбо одо оро ооо ооо о&о обо-ооо с/90 ооо ооо (уур о<у: 7РЕ1УЈЕ ОДБОР МИНИОТАРСТВА УНУТРАШБИХ ДЕЛА • јж едо с-оо с/уа <^оо сдс с-оо ооо сдс оса ае« с*у~ аот ци ис мс ио цк аос мс ооо с.сз ил с ск мс |уу. мс ао: сдо оу мг, с ^ у ? сд^ с-^з сдо ид с<^ " 'алс >у. XX: »ПОЛИДИЈСКИ ГЛАСНИК« излази једаипут иедељно. По иотреби биће и ванредних бројева. Претпдата се шаље »Уредниттву Полицијског Гласника 15 или дотичним окружним и среским властима, или на пошти. Цена је листу: чиновницима, зваиичдицима, ошптинским писарима и осталим зраничницима у опште, годишње 12, полугодишње 6 динара. Гостионичарима и механџијама годишње 16, полугодишње 8 динара. Жандармима годишње 8, полугодишње 5 динара, ну ови се по овој цени могу претплатити само преко својих командира полицијских односно пограничних одреда. Надлештвима у опште 20 динара на годину. За ииостранство: годишње 24, полугодишње 15 динара. Поједини бројеви »Полицијског Гласника« не продају се. Рј'колиси не враћају се. г/јо о>о обо ооо оу. (уу оу осг>о оу оу ооо ооо с»о оуг с^гул оуг с/у 'о5оооо о>о о>о ->у5оу?

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а желећи дати доказа Његовог Краљевског благовољења, одликован је: Орденом Светог Саве петог степена: Д-р Васа Димитријевић, лекар из Београда. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 26 септембра 1904 г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу чл. 34. зак. о пословном реду у Државном Савету, одобрено је решење истог Савета од 12. октомбра ове године Бр. 8010, које гласи: да се Миле Бошковић, из Београда, родом из Колашина, у Црној Гори и поданик исте државе, по његовој молби прими у српско поданство изузетно од § 44. грађанског закона као дојакошњи српски заштићеник. Из канцеларије министарства унутрашњих дела, 19 октомбра, 1904. г. у Београду.

ЖАЛБЕ ДРЖАВНОМ САВЕТУ По закону о општинама, Државни Савет разматра одлуке за случајеве из чл. 107. 148, 152 и 170 поменутога закона. 0 подношају ових жалаба. чл. 171. вели ово: „све жалбе по овом закону, изјављују се у року од пет дана, од дана саопштења одлуке или наредбе, а противу радње општинског збора од дана кад је био збор. Дан саопштења или дан збора не рачуна се у рок. Ако иоследњи дан одређеног рока падне у празник, жалба се може поднети првог дана после празника. 11 0 самоме, пак, начину подношаја, чл. 172 гласи: »Жадба се иредаје оној власти , иротиву чије се одлуке изјављује. Противу одлука оиштинских и сеоских зборова,

жалба се предаје дотичном општинском суду или Државном Савету. к 0 тачци другој овога чланка већ смо говорили напред, зато сада прелазимо на т 3. која говори о жалбама против указа. По чл. 51. закона о пословном реду у Државном Савету, жалбе против указа, којим се вређају нрава приватнихи правних лица, подносе се у року од 30 дана, а предају непосредно Државном Савегу, или лично или поштом на повратни рецепис (чл. 48. и 49. пословника). За случајеве, које предвиђа тачка 4. овога чланка, жалбе се такође подносе у року од ЗС д ани, а предају непосредно Државном Савету, било личпо, било поштом на повратни рецепис. Сад долази на ред тачка 5. овогачланка, која предвиђа жалбе по специјалним законима, које ћемо сада да изнесемо, истичући из њих чланове, који предвиђају надлежност Држ. Савета као касационе власти, и износећи рок за жалбе и начин иодношаја. Дакле: 1, По чл. 120. закона о непосредном порезу, жалбе се могу подносити Савету у свима случајевима, кад је у питању разрез пореза или каква осуда за непријављено имовно стање; даље, кад је ма каква друга осуда или оптерећење, које излази из иримене закона о непосредном порезу, као што је, н. пр. осуда општинских часника за лабаво купљење пореза, осуда чиновника за нетачно вршење овога закона и т. д. сем случаја чл. 114. закона о порезу. Све жалбе по овоме закону, против решења Министара и Пореске Управе, подносе се у року од 30 дана и непосредно Државном Савету, лично или поштом на иовратни рецепис; 2, По закону о таксама, Државни Савет разматра све случајеве које предвиђају чл. 30 и 44. поменутога закона. И у једном и у другом случају рок је за жалбу 15 дана. Жалбе се предају у оба случаја непосредно Министру Финансија — лично или иоштом на повратни рецепис, а он после доставља Савету сва акта на даљи рад; 3, По закону о државној трошарини, чл. 13. и нравила за извршењс његово чл.

93., жалбе се предају непосредно Државном Савету, у смислу чл. 51. пословника, у року од 30 дана, и то лично или поштом на повратпи рецепис; 4, По закону царинском рокови су двојаки. Тако, за случајеве из чл. 58. истога закона, жалбе се подносе у року од 10 дана, а за све остале случајеве, који потичу из примене овога закона, жалбе се иодносе у року од 15. дана (чл 201. царинског закона). Све ове жалбе предају се непосредно Државном Савету, било лично, било поштом на повратни рецепис; 5, По закону о класној лутрији чл. 11. рок је 15 дана, и жалбе се предају непосредно Државном Савету; 6, По закону о пороти, у случајевима изречене казне над општинским часником, што избор поротника није извргнен на време (чл. 4. закона), жалбе се иодносе у року од три дана, а предају се оној власти. која је осуду и изрекла; 7, По закону о производњи, увозу и продаји барута, динамита и осталих распрскавајућих смеса, а имено по чл. 9. рок је за жалбу десет дана. Шалбе С9 подносе оној власти, која је осуду и изрекла и она их у року од пет дана спроводи Државном Савету; За овим долазе закопи : о монополу дувана, соли, уређењу Управе Фондова, задругама за узајамно помагање и још многи други, али а то ћемо продужити у чланку који за овим долази. ( свршиће ск) ГРАЂАНСКИ - 0УД0КИ П00ТУПАК протуманен начелним одлукама, одлукама опште седнице Касац. Суда и одељења и одлукама улравннх власти прнкупио и уредио Свет. Јањић Г^дава деветнаеста 0 уништењу јавне неуредне продаје (наставак) 2 1 $ 502. Да ли се може у оаште умешати у саор за аоништај јавне иродаје онај, који је оштеЦен, иоказује ова одлука.