Policijski glasnik

СТРАНА 336

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 43

прави, при одобравању буџета, зато оада треба вратити буџет, па ће се ова грешк«, поправити, јер се ово не може изједпачити са пакпадним прегледом буџета, коме по закону о окружпим, среским и општинским буџетима, нема места. IV. Један полицијски чпновник пита: «У селима не, а.ш по варошима и варошицама врло се често догађа, да појединп сопственици кућа траже од полицијских вдасти, да кирајџију задрже од сеобе, докле не плати кирију, коју је дужан. Много пута кирајџија призна дуг, али вели нема, пара да платн, а мпого пута он иориче кирију. Неке власти све такве случајеве упућују судовима, према величини потраживања, а иеке пак, саме улазе у расправу. Моли се уредништво да изволи дати обавешгење што пре, нарочито сада пре 1. новембра, кад су сеобе на прагу: постоји ли какво год званично упуство за овакве случајеве, и ако не постоји, онда како треба да поступају полиц. власти у поменутим случајевима — На ово питање одговарамо : По споразуму, учињеном изиеђу г. Министра Правде и г. Министра Унутрашњих дела, овај последњи у погледу истакнутог питања, издао је овај распис: МИНИСТАРСТВО УНУТР. ДЕЛА П№ 2073. 24. Марта 1 866, год. У Београду. Свима Началствима и Управама Београда и Мајданпека Неке полициј^ке власти, достављајући Министру Унутрашњих Дела, како се догађа, да притежател,и кућа траже од њих, да се стане на пут исељавању кирајџија из њиних кућа, докле им кирију не плате, тражиле су упуство: како им се према смислу §. 686. грађанског законика, где је казано да унешене ствари од кирајџије у кућу јемствују господару за неплаћену кирију, ваља управљати, т. ј. да ли ће полицајне власти само заказатп кирајџији, да ствари не сме носити, докле се са господаром за кирију не измири, или ће ипаче и како у овоме поступити. Поводом овог Министар Унутрашњих Дела нашао је за потребно објаснити, да полицајне власти, према смислу §. 686. грађ. закона, кад притежате.м кућа траже од њих помоћ против кирајџија за кирију, могу толико у тој ствари наређиватп, што ће од ствари унешени у закупљено добро толико забранити, колико по процени може бити довољпо за осигурање ненлаћене кирије према наређењу §. 40 4. грађ. суд. поступка, али и то од оиих ствари, које се по §. 471. истог иоступка могу за извршење пресуд узети и у том, наравно, само случају, ако кирајџија не да нужно јемство, које је §, 390. грађ. поступка прописано. Саопштавајући ово Начел. — Управи •— Министар Унутрашњих Дела препоручује му, да оно у смислу овог објашњења поступи у случајима, кад му се господар куће обратн иротив свога кирајџије за неплаћену кирију, имајући у исто време и подручпе му власти уиутити, да се и оне по томе у истим приликаиа унрављају, Другазванична објашњења о овоме непостоје.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ ТРАЖИ СЕ Жилана Петровића, бегунца из Турске, окривљеног због крађе, тражи Управа града Београда актом Бр. 37097. Крадљивац има 14 до 15 год., омалеп је, плав, у дицу роав. Пронађеног треба сировести Управи. Лазара Обрадовића , кројачког калФу, окривљеног због крађе, тражи начелство окр. рудничког депешом Бр. 8131. Крадљивац има 17—19 год., стаса је омаленог, сувоњав је, црномањаст. У случају проиаласка треба га стражарно спровести поменутом начелству, или Управи града Београда с позивом на Бр. 37 458. Софију Бранковић, рођ. Радосављевић, родом из Панчева, окривљепу због тешке повреде, тражи Управа града Београда актом Бр. 38264. Пронађену треба опровести Управи. Нађене ствари. Код Матије Навловића, из Обрве, нађене су ове ствари од метала: 1 чирак од бакра, једна чинија, 1 аваи, 1 сан, 1 заклопац, 1 леген и 4 тепсије од бакра за које он каже, да нх је у јулу, ове године, нашао у кориту Мораве, а од којих је неке и отуђио, не јавивши власти, да тражи сопственика. Како је власти ово ореској сопственик ових ствари још непознат, то на основу §. 302. казн. поотупка, ово даје јавности, с тим, да се онај, који ове отвари сматра за овоје, у року од годипе даиа, јави ово ореској власти, са доказима о својини; у противном случају, побројане ће ое ствари јавно продати и са добијеним новцем поступити по озпаченом иропису закона. У иото време, на ово се скреће пажња свима овозомаљским властима; јер, сумњати је да су ове ствари где покрадене, или на други недозвољени начин узете, и моле се, да ако што буду сазнале, одмах јаве ово среској влаоти. П 0 Т Е Р Е Миленко Пузовић , покућар, извршио је у Београду више крађа и иобегао. Он има 2 4 год., стаса је високог, смеђ је у опште. Позивају се све иодицијске и општиноке власти, да Миленка у својим домашајнма потраже, и пронађеног Управи стражарно спроведу с позивом на Бр. 367 59. Јелесије Бошковић, из Мушпћа, округа ужичког и Богосав Богићевић из Рачевића, округа ваљевског, обојица осуђеници београдског казненог завода, поћу између 25 — 26 гек. м-ца побсгли оу из Добричева где су на раду били Јелесије има 3 6 год., раста јс високог, црвомањаст; Богосав има 3 0 год., омален је, плав. За одбеглим ооуђеницима наређује се најживље тражење. УБр. 37529. Непознати лопов, ноћу између 2 5 и 26 овог меоеца украо је г-ђи Злати Иоака Адањо, трг. агента, из шупе један ћуп пекмеза, у тежини 15 клгр , један бакрач и једно казапче. Скреће се иажња свима иолиц. властима на ову покрађу, ради пропалаока крадљивца. Јанку Илићу, из Бусура, среза млавоког, украдена су ноћу између 26 и 27 тек. месеца

два вола, од којих је један бео а други шарен, оба матора по 4 год. и без роваша. За крадљивцем и покрађом наређује се живо тражење. УБр. 37589. Димитрије Живковић , ооуђеник пожаревачког казненог завода, родом из Четережа, окр. пожаревачког, 27. тек. месеца побегао је са осуде. Бегунац има 20 год., стаса је средњег, косе, обрва и очију црних. За одбеглим Димитријем наређује ое иајживље тражење. Пронађеног треба стражарно спровести поменутој унрави о позивом на Бр. 257 4, или Управи града Београда с позивом на Бр. 37630. Радомир Видојковић, калФа кројачки, украо је пар одеда од црног шевијота и један кишобран своме мајстору Ђорђу Рајићу, из Ћуприје, и побегао. Крадљивац има 20 год., малога је стаса, очнју илавих, по лицу је бубуљичав. Начелство округа моравског актом Бр. 1257 4, моли за тражење крадљивца и покрађе. УБр. 37 14 5. Раде М. Бојовић, бив. пиоар оиштине дубовоке у срезу добричком, досељеник из Црне Горе, 22. тек. месеца убио је из пушке своју жепу Станицу, и побегао. Убица има 2 4 год., средњег је раста, коое, обрва и очију црних. Начелник среза добричког депешом Бр. 1 2 475 моли све нолиц. власти да Рада у својим домашајнма најенергичније потраже и нронађеног њему стражарно спроведу. УБр. 37129.

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА Јован Петровић — Попче, скитница и коцкар, родом из Београда, стар 29 год., омеђ, бркова смеђих и доле опуштених, кажњават је иступно небројено пута, а једном и судски. Последњи пут је кажњен концем прошлога месеца и протеран у окр. моравски, но он је се отуд наскоро вратио и по Београду скитао.

При њему су виђене неке заложнице, од којих је једна била од танког златног ирстена, те је с тога ухваћен и притворен, пошто је и иначе врло сумњив човек. Износећи његову фотографију молимо све полиц. власти и прив. лица да јаве Управи гр. Београда, ако што знају о овом лицу. •■-слдаиз—

ШТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. Н.