Policijski glasnik

БРОЈ 30.

У ВЕОГРАДУ, НЕДЕЉА 2. ОКТОБРА 1905.

ГОДИНА 1.

[ШсжИУЈ ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИОТ МИНИСТАРОТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ПОЛИЦИЈСКИ ГДЛСИИК" издази једаинут, а према иотреби и више пута недељпо. Претплата се полаже у иапред, и то најмање за иола године, код свију полидијских власти, и износи: 20 динара на годину за државна и ошптинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње За иностранст1!о: годишњо 24, иолугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" ие продају се. Рукописи се не враћају

СЛУЖБЕНИ ДЕО Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашших дела, решено је да се: Милаву Антићу, начелнику треће класе ореза јасеничког, округа смедеревског, и Љуоомиру Вуловићу, начелнику треће класе среза мачванског, — уваже оставке, које су иоднели на државну службу. Из канцеларије Министарства унутрашњихдела, 27. септембра 1905. г. у Београду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушап у Министарског Савета, решено је: да се Антоније Иавловић, писар прве класе среза крагујевачког, на основу § 70. аакона о чиновницима грађанског реда, ■отави у пенсију, која му припада по годинама службе. Из канцеларије Министарства унутрашњихдела, 27. септембра 1905. г. уБеограду. Указом 1Веговога Величанства Краља Петра 1., на предлог Министра унутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решеио је: да се Љубисав Грковић, писар прве класе среза хомољског, на основу § 76. закона о чииовницима грађанског реда, — отпусти из државне службе. Из канцеларије Министарства унутрашших дела, 27. септембра 1905. г. уБеограду.

Указом Његовога Величанства Краља Петра I., на предлог Министра уттутрашњих дела, а по саслушању Министарског Савета, решено је да се: да се Петар Алимпић, нисар друге класе иачелства округа рудничког, на основу | 76. закона о чиновницима грађанског реда, — отиусти из државне службе. Из канцеларије Министарства унутрашн.их дела, 27. сеитембра 1905. г. у Београду.

КРЕТАТ4зЕ КРИМИНДДНТЕТА у шесецу августу 1905. год. Према званичним подацима полицијских власти, у току месеца августа тек. год. било је у Србији: 1. Убистава 57 2. Детоубистава 4 3. Нехотичиих убистава • • • 3 4. Иокутаја убистава 33 5. Разбојнишгва 21 6. Злонамерних поништаја туђих ствари 17 7. Паљевина 87 8. Онасних гсрађа 138 9. Тешких телесних повреда • 20 Од изложених дела пронађено је : убистава 50, детоубистава 3, нехотичних убистава 3, покушаја убистава 31, разбојништава 10, злонамерних поништаја туђих ствари 2, паљевина 9, опасних крађа 42 и тешких телесних иовреда 20. * * * Највећи број убистава извршен је помоћу ватреног оружја (35), затим помоћу оштрог оруђа (13), помоћу тупог (8) и задављивањем (1). Узроци са којих су ова убиства извршена леже: у међусобпој свађи за 25 случајева, у освети за 10, у нцжној одбрани за 6, котристољублу за 4, вршењу званичне дужности за 2 и рђавом брачном животу за 1 случај. За осталих 9 олучајева узроци су непознати. Посматрана према местима, на којима су извршена, изложена убиства јављају се : у срезу јабланичком 5 (2 непронађена), у срезу лесковачком 4, у срезу млавском 3, у срезу љубићском 3, у срезу мачванском 3, у срезу драгачевоком 3, у срезу пчињском 2, у срезу неготинском 2, у срезу звишком 2, у срезу хомољском 2, у срезу тимочком 2 (1 непронађено), у срезу рачанском 2 1 ) и по 1 у срезовима:

1 ) Радомир Танасијевић из Гвозца на дан 12 августа ток. год. распорио је своја два брата, од чега су обојица оотгии на месту мртви. Узрок — свађа око имања.

колубарском окр. београдског, космајском, врачарском (вепронађено), подгорском (непронађено), посавском окр. ваљевског, пољаничком, кључком (непронађено), крагујевачком, лепеничком, јасеничком окр. крагујевачког, расинском, моравском окр. нишког, бањском, моравском окр. пожаревачког, рамском, качерском, таковском 2 ), бољевачком, добричком, нрокупачком, ужичком, жичком, и варошима : Пожаревцу (непронађено) и Ћуприји. Поред изложених убистава, у току м-ца августа откривено је убиство над Анком, удовом Милована Борђевића из Тропоње, среза ресавског, које је нестало између 20. и 21. маја тек. год. Вођеном истрагом утврђено је, да су Анку убили Никола Б. Стокић, циганин из Гоброва и и жена му Петрија. Кривци су у притвору и дело признају ; извршили су га из користољубља — за 20 динара. Детоубиства су извршена: у Нишу 1 (непронађено), у срезу пожаревачком 2 и у срезу јасеничком округа смедеревског 1. Нехотична убиства извршена су по 1 у срезовима: расинском, ресавском и хомољском. Сви су извршиоци познати. Нокушаја убисгава било је: у срезу јабланичком 5, у срезу гружанском 2, у срезу рас.инском2, у срезу орашком. 2, и по 1 у срезовима: врачарсгсом, грочанском, колубарском окр. београдског (непронађено), посавском окр. ваљевског, ваљевском, неготинском, крагујевачком, трстеничком, левачком, ресавском, бањском, сврљишком (непрона^ено), мачванском, хомољском, млавском, моравском окр. пожаревачког, јасеничком окр. смедеревског, бољевачком,добричком, прокупачком, косаничком, жичком и у Београду. Од ових дела њих 22 извршена су у међусобној свађи, 5 у нужноЈ одбрани, 3 из освете, 2 из нористољубља, а за 2 су непознати узроци.

2 ) Милан Јаковљевић из Бруснице, стар 24 год удавио је своју мајку Јеку ноћу између 24 и 25 августа тек. год.