Policijski glasnik

СТРАНА 376

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 39

челство округа подриноког, налазећи, да је жалитељка слабија у праву, по § 466. грађанског судоког поступка, упутило је на спор за доказивање својине, с тога, што је попис за Управу Фондова, по решењу шабачког првостепеног суда од 1 3. октобра 1899. године Бр. 25660, којим је одобрена забрана на непокретност мужа жалитељкиног, извршен 20. октобра исте године, а уступање Љ. С., ио коме жалитељка доводи право својине на пописату покретност, датирано је 2. маја 1902. године, дакле доцније. Остали разлози изнесени у решењу начелства, а засновани на прописима § 469. грађанског судског поступка и § § 29. и 303 а. грађанског закона, по којима начелство узима да горње уступљење не вреди, да Љ. С. није сопственик него поверилац, и да жалитељка нема залоге, без утицаја су на решење о упућењу на парницу, јер за расправу тих питања начелство није било надлежно, него искључиво судови, по чл. 146. устројства. С тога је Државни Савет, на основу чл. 26. свог пословника, одлуком својом од 26. априла 1905. године Бр. 2689., одобрио решење Министрово, а жалбу одбацио као неумесну. М. в.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ Т Р А Ж Е С Е Раду Мојићевића , кројача из Ваљева, окривљеног пбог нреваре, тражи начелотво окр. иаљевског. Рада јо стар 20 год., раста средњег, у лицу је плав, образа дугих. Пронађеног треба отразкарпо спровеоти поменутом начелству с позивом на акт Бр. 10545. Бонку Илијеву — Кузманов , родом из Софпје, тражи Управа града Београда. Бонка је стара 14 год., коое и очију црних, до пре кратког времена живела је у Софији . Ко о овој девојчици буде ма шта знао , моли се да то достави Управи града Београда с позивом на Бр. 331 50. Тодору Н., олужавку, које је пре неколико дана пестало из Београда, тражи Управа града Београда актом Бр. 3 3 380. Неотала Тодора стара је 9 — 10 год., мала је, црномањаста, ошишана и веома живахна, родом је из Врање. Од одела нма на себи : црвену сукњу са црним карнером и плаву блузу. Ко о Тодорп буде ма шта знао, моли се да о томе одмах извеотп Управу града Београда.

СКРЕЋ.Е СЕ ПАЖЊА У Пожези је ухваћен један скитачкпп циганин оа уверењем оуда онштине вукотићоке, од 2 8. августа тек. год. № 130 3, које гласи на име Милана Нешића. У државини Милановој нађена су три коња: један длаке зелене, матор 8 год. са жигом „В. В.°; други длаке вране, матор 12 год., на челу мало цветаст, а. на носу брњаст, и један ђогат, матор 9 год., на носу брњаот. Онравдана је оумња да су ови коњи украдени, па с, тога начелство среза пожешког позива све полицијске и општинске

Штампа 1\раљ. Срп. Држама Штампарија

власти да му што пре јаве: одговара ли Милан за какво казнимо дело, и зна ли се чији су ово коњи? УБр. 3^655.

ПОВИШЕНА УЦЕНА Гвозден Минић, бив. пекар а једно време и жандарм, родом из Сече Реке , у орезу црногорском, окр. ужичком, извршио је у иретпрошлој години познато убиотво над Танаоијем Савићсм, бив. порезником среза колубарског, и због овога је решењем начелсгва округа ваљевског од 15. марта тек. год. Бр. 28 40 оглашен за хајдука и уцењен са 1000 динара. Одмах нооле овога Гвоздена је нестало и ове до пре месец дана о њему се ништа позитивно није оазнало. Јатаци његови, међутим, протурали су ревнооно глаоове да је Гвозден пребегао у Босну, а у последње време чак да је и убијен. Јуна месеца тек. год. у овом циљу чак је откривен и један човечји леш у Зарошкој плани (срезу рачанском), за који оу извеони тамошњи људи уверавали власт да је леш Гвозденов. Све ово, на жалост, није била иотина, јер је неоумњиво утврдио : да је Гвозден 4. авгуота тек. год., у друштву оа још два непозната зликовца, извршио убиство над Срећком

Имајући све ово у виду, а у жељи да се овај окорели зликовац што пре ухвати или убије, г. Министар унутрашњих дела решењем својим од 24. пр. меоеца ПБр. 20.879, на основу чл. 12. закона о јавној безбеднооти, повисио је уцену Гвозденову на ЗООО динара, која ће се сума издати онима који га убију, ухвате или полицијокој влаоти прокажу. У овом циљу изноои ое и слика Гвозденова, као и олике именованих му другова: Томе и Милана, који су још у 1900. години оглашени за хајдуке и уцењени са по бООО динара.

П 0 Т Е Р Е Јован Гајић, који је био под истрагом и у притвору код начедника среза крајиноког, због крађе, побегао је из притвора 28. пр. м-ца. Јован има 26 год., средњег је раста, иде погурен, у једно је око жмирав, по темеву ћелав, у оделу је оукненом. За одбеглим крадљивцем наређује се живо тражење. Пронађеног треба стражарпо спровеоти срезу крајинском с позивом на Бр. 93 36. Никода Јекић, бив. кувар Милутина Крунића, каФеџије из Ваљева, стар 17 — 18 год., раота средњег, лица дугог, косе и очију црних,

Гвозден Минић Марковићем, трговцем из Драгуљевице, а 15. пр. месеца у друштиу са оглашеним хајдуцима: Томом Јевтићем и Миланом Максимовићем, овај напад на г. Илију Гвозденовића, порезника ореза азбуковачког, који је стао живота зкандарма .Тована Пветковића.

Тома ЈевтиЋ Милан Максимови^ 27. пр. м-ца украо је 106 динара Војипу Шапоњићу, арџији, и по извршеној крађи побегао. Позивају се све полицијоке и општинске власти, да Николу најживље потраже и нађеног опроведу начедотву округа ваљевског, с позивом на Бр, 10816.

уредннк, пушан Ј). ЈЈлимииЋ.