Policijski glasnik

СТРАНА 176

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

Б1'ОЈ 20

окој, стар је 52 год. Кажњаван је више пут^ за скитњу, прошњу и мање крађе, те са тога скрећемо пажњу нарочито пограничним властима на њега, да му не дозволе повратак у Србију, а ако би прешао, да га казне за повраћај и ионово пребаце преко.

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ А Л 6 У М А Катарина Јовановић—Бошковић спада међу виђеније београдске картаре. Нарочито је радо виђена у отменијим женским круговима. Та има већу к.шјентелу но многу београдски лекари што имају пацијената. А и јеоте умешна и препредена. Сваку особу она одмах промери и оцони, и онда, бацајући карте, погађа и говори обично оно, што ће дотичној особи мило бити. Имали омо нрилике да је гледамо кад је бацада карте једном интедигентном лицу, кога је у први мах зачудило њено ((Погађање", а.ш се одмах пооле видело да је то само њена нештина: шта ће којој оооби и у ком правцу говорити, Н. пр. младом човеку каже, како га једна дама воли, жени, како неки човек за њом лудује, чиновнику, да га чека пут' (а који је то чиновник који не очекује пут и премештај) и т. д. Много што шта у току бацања карата дозна и од самог оног лица што му баца карте, па то после у другој Форми каже и онда тај мисли да му је она из карата прочитала. За чудо је да има тако много света који верује оваквим лагаријама и на то баца окупе наре. Ето ова Катарина само од бацања карата живи, а живи врло добро, много боље по да је каква пензионерка са оталним дохотком. Но она не баца само карте, већ носи интриге по кућама, а бави ое и виооком евроц ском политиком, проричући шта ће све бити у свету. Због раопроотирања сујеверија и проношења лажних гласова она је пресудом Управе гр. Београда кажњена са 25 дана затвора, али

Приликом њеног притварања полиција је нашла код ње маоу писама и карата, којима је многе београдске госпође и госиођице, већином из отменијих кругова, иозивају да им дође кући тад и тад. Из више тих писама види се, да неке госпе њене посете крију од својих мужева, јер је зову у одређени час, за време канцелариског рада, када оу милостиве саме код куће. Са тога би мужеви и очеви требали да обрате пажњу на пооету ових жепа, које су многој госпођи и госпођици својим лагаријама и повлађивањем жснској сујети и машти усадиле бубе у гдаву и у породични живот унеле чесго пута много неприлика и несрећа.

прошле године са извбоним друштвом извршио велику крађу разних ствари, које је био закопао у једном винограду у окодини грочанокој. Те отвари вели да је од времепа на време откопавао и распродавао, док се од нечега није уплашио и с њом иобегао из Гроцке у срез посавски, да би затурио свој траг. У Удовицама покрао је нека дрва, те је збоГ тога морао отићи у Мислођин и Обреновац, где је притворен. Никола пориче да је какву крађу извршио, алп све околности говоре да је оп то заиста учинио, само се он користи тиме што је та крађа поодавно извршена и што се још ио зна коме је она извршена.

Пре неколпко дана ухваћено је у Обреновцу ово лице, које је изјавило да се зове Никола Павловић, земљрделац, родом из Заклопаче у ор. грочанском. Он је пре два месеца дошао у Удовице у у срезу посавском, а по том је из Удовице отишао у Мислођин у истом срезу.

/Г •)

тешко да ћс се она овога свога заиата мацутн п после јдвс казде;. те са тога, излосцЈји ј |>ецу фотографију, скрећемо на њу пажњу и полицпоким органима и приватнима.

Њега је обрепрнјачкој полицији доставила јвдгова левениана жен-а Анђа, удова Драгутина Лпвадара из Брестовнцка у ср. грочанском, с којом је и дршао у Удовице, па је о Божићу

Да је казивање његове љубазнице истинито иде у прилог то, што је он тумарао и крио оо по другом срезу и што' је и раније био ооуђиван на 1 8 година робије за опасне крађе. Због тога се позивају сва лица која би што о овом Николи впше знала. или о извршеној крађи, да то доставе Управи града Београда с позивом на Бр. 10 469.

Т Р А Ж Е С Е Љубицу ћерку Владимира Јовановића, кројача из Београда, која је побегла незпано куда, тражп кварт варошки Управе града Београда. Љубица је стара 16 год., новисока, плава, вижљава, косу пушта обично на чело; од одела има: плаву блузу, кратку оукњу, сламњи шешир, а на ногама црне чарапе, и плитке цииеле. Наређује се свима полицијским и општинским влаотима, да нотраже Љубицу у. својим домашајима, па нађену упуте горе поменутом кварту с позивом на Бр. 5 120. Стевана жена Чедомира Жујовића, из Рајковца у орезу јасеничком округа крагујевачког, побегла је 5. тек. м-ца од овога мужа и покрала разне отвари матере Чедомирове и 30 динара у новцу. Суд општине рајковачке моли ове полицијске и општипске власти , да потраже Стевану и да му је упуте, у сдучају проналаска, позивајући оо на Бр. 507. —-^318=^—

Штампа ^раљ. Срп. Државиа Штампаркја

ургДНик, пушан Ћ. У1ликПиЂ