Policijski glasnik

БРОЈ 45

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 375

зио и вршио, те ипак нема права на накнаду, ондаје његово тражеше неумесно, те је по томе, излишно говорити још и о застарелооти његовога ирава. Овако стоји ова ствар, кад се она оцењује, само са гледишта. свештеничког права. Али, кад се на њу гледа с друге стране, на име, колико је упутно да општински суд у опште оспори један овакав захтев свештеника, онда би се разложно могао учинити прекор и општ. суду, што није изашао у суерет свештенику, и нашао начина и пута да ова е.твар у опште не буде предмет расправљања овим путем, јер ако је свештеник вршио свећење вздице за време божићних поста без нарочитог иозива, њему то чинодејство није отказано; и 2, Законом о уређењу свештеничког стања, истина није одређена такса, коју би свештеник имао наплатити за вршење заклетава, али како чинодејсгва ове врсте нису увршћена у ред послова, које они по чл. 5. врше по званнчној дуншости и без награде, то им се мора платити награда онолика, колику би наплатили за слична чинодејства по чл. 8. пом. закона. Награда ова може се наплаћпвати пз канцеларијских трошкова, ако у буџету не постоји нарочита позиција за ово. IV. Суд општине големо-селске, актом својим од 8. октобра ове год. Бр. 1903, пита: »За изравнање прихода са расходом по одобреном буџету за ову годипу, треба покупити општински прирез на суму нопосредног иореза, који је плаћала ова општина у прошлој години, у суми 001)0 дин. по 50°] о свега 3045 динара. По распореду бр. 6. за ову годину, иепосредни порез износи 5874 дин. дакле мање од прошле годнне 216 динара, то ће тако, и сума приреза, разрезана по 50°] о бити мања за 108 динара од оне, која је буџетом предвиђена за измирење расхода у овој години. Да би се добила буџетска сума у 3045 дпн. треба разрезати на суму непосредног пореза по 52°[ ц а не 50, као што је одобрено. Питање је сада: да ли оигнт. суд смс покупити 52°ј 0 кад му је одобрено свега 50, јер ако не покупи 52, онда ће општииа бити оштећена са 108 дин. те неће моћи подмирити све своје издатке ? — На ово питање одговарамо: Кад је уз одобравање буџета одређена и стопа приреза, који се сме покуиити, онда се с обзиром на т. 17. чл. 108. закона о уређењу округа и срезова, не сме покупити већа стопа, него или треба тражитинакнадно одобрење, или неисплаћене трошкове унети у буџет за идућу годину, која је и иначе на прагу.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ ТРАЖЕ СЕ Недељка Милосављевића, бив. осуђеника нз Губина Дола, тражи наче.шик ореза

ужичког код кога има да издржи пет година ттодицијског падзора. Оп је одмах по пздржању осуде огумарао незнано куда. Стар је 46 — 48 годива. раста средњег , развијен , коое и бркова црних, занима се траварством. Нека га све полицијске и општинске вдаотп живо потраже и у случају проналаска известе истог пачедппка о позивом на акт Бр. 9720. Дазара Петровића, бив. оарача из Београда, родом из Богосапца, ореза иоцерског, тражи топчидерока полиција, код које има да одговара за лаку повреду тела. Он се је пре извесног времена удаљио из Београда оа Фамплијом незнано куда. Стар је 38 година, ожеп,сн, рредњег раста, слабо развијен, сув, плав, браду штуцује, у грађаиском оделу. Нека све полицпјске и општпнске вдасги живО иотраже Лазара и у случају пропаласка о томе известе комееара топчидерске полиције с иозивом па Бр. 25 13.

УБИЈЕН Спасоје Ненадић, одбегли осуђеник , за кога смо у 41. броју ( ( 11олицијскога Глаоиика® јавпли да је побегао, према извегатају начелства округа ужичког Бр. 88 87, убијен је у сукобу оа жандармеријском патродом.

II О Т Е Р Е Светислав син Стевана Божића, земљод. из Годечева, стављен је под кривичну иотрагу п у притвор због крађе и чим је дознао за то решење побегао је. Он је стар 19 година, раста оредљег, коое заковрчене и рнђе, ћосав. Препоручује се свпма полицијским и општинским влаогима, да Светислава најживље потраже и у случају проналаска извеоте начелника среза црногорског с иозивом на деиешу Бр. 8801. Влајко Сокић, земљод. из Кушића, који је стављен иод истрагу због опаоне крађе, побегао је незнано куда. Он је стар 30—3 2 год. средњег раста, добро развијен, у лицу пун, косе црне, брија се, од одела има на оеби: коиоран од пдаве чохе, папталоне од сукна и па гдави шубару. Обраћа се пажња свима иодицпјским и општинским вдастима, да Влајка живо иотраже и у случају проналаска, да га спроведу стражарно начелшшу среза моравичкпг с позивом на акт Бр. 1 22 6 5. Милан Брадваровић пз Вуковара или Випковаца у Ауотро-Угарској, изврншо је превару узевши на име свога газде ЈосиФа Апела, пивара у Нишу, 220 дпнара у повчаницама, па је затим побегао. Мидан је стар до 28 година, средњег стаса, развијен, бркова црних, брије се, црномањаот, по лицу има бубуљице, на левој руцн и бутннп има тетовиране знакове у виду потковице, сабље н бича. Одело му је граорасто са зеленкастим пругама, на ногама чизме. Говори немачки , мађарски и српски. Препоручује се овима полицијекпм и општинским вдаотнма да га потраже и о резудтату извеоте начелство округа нишког с позивом на депешу Бр. 2 1459. Милан Павловић, из Сар&ораца, ср. орашког, одговара за крађу код начелпика среза моравског округа пожарсвачког. Милан је стар 3 5 годпна, сувоњав, плав у дицу, од одела

има: гуњ, чакшире и опанке на ногама, у једпу је ногу ћопав. Нека га све полицнјеке и општинске власти потраже и у олучају проиадаока упуте истом наче.шику о позивом на акт Бр. 1 448 9. Непознати крадљивци ноћу између 29. и 3 0. прошлог м-ца провалили су.амбар Николе С. Јоиовића, из Танде, и из истог укралн 30 руна вуне. Обраћа се пажња свима полицпјским и општниским властнма па ову крађу с тнм, да у сдучају ироналаска известе пачелника среза иоречког с позив ш па депешу Вр. 7082. Непознати крадљивци поћу између 2 4. н 2 5. ир. м-цаушли оу у авлију Стоиљка Стојановића, земљоделца из Црковнице, отворили врата на подруму, која оу била незакључана и из подрума укра.ш ове ствари : један велики нов покровац, две нове вреће, један нов сукнен гуњ, двоје нове сукнене чакшнрс, шесторо иове вунене тканице, две подовпе мушке антеријо, четпри пара чарача, четрнаест нових вунепих и памучпих Футорки, тринаест клубета Фарбапе вунепе пређе, једну кратку пову женску антерију, једну дотињу Футорку, две нове дечје антерпје, једпо клубе модре потке за одело сукнепо, два бакарна нова сана, један сребрн прстен, један Нов жеш-ки јелек, један пов бојелек, четрнаест пари разних пртених кошуља, тридесет арпшна сукпа, једно мало иово детиње Футорче, две антерије вунене, три кошуље детиње, 7 ока беде и црне опрапе вуно, три аршнна обојеног сукна и у новцу један златан дукат. Вредност свих ових покрадених ствари пзноси око 3 22'75 динара. Нека све полицијске и општиноке вдасти цајживље потраже крадљивце и покрадене ствари и у случају проналаока о томе известе наче.шика ореза лесковачког с нозивом на акт Бр. 23252. Крађе стоке. Ноћу између 29. и 30. пр. м-ца непознати крадљивци украли су са ливаде три краве Павлу Стојићевићу, земљоделцу из Борка. Две су краве длаке зедене, рогова ви ; ластих, а једна је длаке плаве, на челу цветаста и куса; прве две су стеоне , а трећа је јуница. Денеша начедника среза посавског окр. београдског Бр. 12719.

Ноћу између 26. и 27. пр. м-ца непознати крадљивац украо је са пашњака једног непочишћеног коња Стојану Николићу, из Брајковића. Коњ је стар 3 1 ] 2 године, длаке адатаоте, на челу цветаст, у предње ноге ноткован. Депеша наче.шика ореза црногорског Бр. 8961.

Непознати крадљивци ноћу између 20. и 21. ир. м-ца украли су из обора Николе Ђурића, из Штубика у срезу брзопаланачком, две црне овце. Акт начелника брзопаланачког Вр. 10175.

Дању 7. пр. м-ца непознати крадљивцн украли су једног коња и једну кобилу Станку Танасијевићу земљоделцу из Радујевца. Коњ је матор 6 година, длаке алатаоте, на челу цветаст, са жигом „Е 8 1, 3, виоок 144 ом. Кобила је длаке зедено-отворене, матора 7 год., са жигом «0». Акт начедника ореза неготиноког Бр. 120 43.

Ноћу између 16. и 17. пр, м-ца непознати крадљивци украли су са паше једног коња Николи Јоковпћу, земљоделцу из Самарпковца