Policijski glasnik

БРОЈ 24.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 10. ЈУНА 1907.

ГОДИНА ПХ.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

„ПОЈ1ИЦИЈСКИ ГДИ.СНИК" издази једанпут, а преиа потреби и више пута недељно. Претплата се полаже у напред, и то најмање за пола годино код свију полицијских власти, и износи: 20 дпнара на годину задржавна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у ошпте 12 динара годишње. За иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гдасника" не продају се. Рукоииси се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

ПРАБИЛА

нездравим становнма и локалима у нојима се људи стално или лривремено задржавају

Чланом 4-тим тач. 11 -ом, —чланом 9-тим тач. 8-ом, и чл. 12-ти тач. 12-ом закона о уређењу санитетске струке и чувању народнога здравља, стављено је у дужност санитетско-полицијским властима, да истражују и отклањају све оно, што би било опасно по живот и здравље грађана. Чланом 95-им тач. 5-ом закона о онштинама дужност ова проширена је и на општинске судове. Опазио сам, да ни санитстско-полицијске власти, ни општински судови ову важну дужност не испуњују са ревношћу и озбиљношћу, коју она по свему зао.чужује, а нарочито у погледу нездравих станова и јавних локала у опште, који врло често постају права легла болештина и зараза. Имајући ово у виду, а позваи дужношћу да се старам о здрављу српских грађана, на основу чл. 27-ог тач. 1-ве уст])ојства централне државно Управе и чл. 33-ег тач. 1-ве закона о уређењу санитетске струке и чувању народног здравља, прописујем ова II Р А В И .1 А Чл, 1, Обитавање у нездравим становима и локалима забраи.ује се како закупцима тако и самим сопственицима. Чл. 2. Исто тако забрањује се употреба нездравих локала за занатлијске и Фабричке радаонице било за привремоно било за стално борављењо људи.

Чл. 3. Као нездрави станови, локали и радионице имају се сматрати све зграде, које су из хигијенских разлога штетне по живот и здравље становника, посетилаца и радника, то јест којо су : а) влажне; б) мрачне; в) неаристгЈаачне довољној сунчаној светлости (бар два часа дневно); г) без неаосредне везе са слободним ва.з духом; д) тесне у толикој мери, да на једног обитзваоца долази мање од 12 кубних метара зааремине; ђ) аод земљом (сутерени), ако им је аатос исаод околног терена нреко 1*50 м; а теме свода ииже 1 '50 м.. над тротоарем или нивоом дворишта, и е) у неаосредној близини места, која проузрокују, смрад и задах, као што су нужници и т. п. Чл. 4. Констатовање свега овога може бити само иомоћу нарочите комисије, коју ће састављати: државни или оигатински лекар, један полицијски чиновник или часник месног општинског суда и јодан тохничар но чл. 5. ових правила, где га има. Чл. 5. У окружним варошима на место полицијског чиновника у састав комисије улазиће месни државни инжињер, или његов заступник, а у Београду један члан гра1 )0винског одбора у смислу чл. 5. грађевинског закона за варош Београд, Чл. 6. Чланове комисије бира месна дрлсавна или општинска власт, а њихове су дужности : а) да по позиву државне или општинско власти нрегледају станове и локале, који су означени као нездрави, и б.) да испитују и означују узроке штетности овихзграда по живот и здравл.е

њихових ооитавалаца, и предлажу сродства за њихово отклањање. Чл. 7. Нрегледу кошисијском подлеже: а). све данашње зграде за обитавање; б). хотели, механе, каФане, разне продавнице и сви јавни локали у којима се људи ма у ком циљу скупљају и задржавају, као нар. ашчинице, млекаџинице, и т. д. в). Фабричке и занатлијоке радионицо, као и локали за обављање трговачких послова; г). сво зграде, којо би се у будуће подигле за стално или привремоно бављење људи у њима. Последње зграде нв смоју се употребљавати, док их претходно комисија не прегледа и не одобри њихову употребу. Чл. 8. Прегледи ови вршиће се ш> звпничној дужности, а и на захтев сваког заинтересованог лица. У овом последњем случају заинтересовани, који нису сиромашног стања, плаћају члановима комисије (изузев полицијских чиновника) по 5 динара на име дијурне. Чл. 9. Мишљење комисије, односно њене већине, обавезно је како за власт тако и за соиственико прегледаних станова. Чл. 10. Ако комисија нађе да извесне зградо из игијснских обзира треба оправити или преправити, надлежна власт наредиће сопственицима да ово изврше у року и на начин, који је комисија одредила. Рок овај не може бити дужи од годину дана. На случај непослушности, власт ће забранити даље обитавање или бављење у дотичним сгановима или локалима.