Policijski glasnik

СТРАНА 242

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 30

садање општине јањске, у срезу нишавском, округа пиротског, и да само за себе образује нову општину под називом : општина црновршка, у истом срезу и округу « »да се село Ћуштица, по изјављеној жељи својих становника, одвоји од своје садашње општине балтабериловачке, у срезу нишавском, округа пиротског, и да само за себе образује општину под називом: општина ћуштичка, у истом срезу и округу.« »да се село Гњилан, по изјављеној жељи својих становника, које сада са селихма Великим Суводолом и Малим Суводолом сачињава општину гњиланску, у срезу нишавском, округа пиротског, одвоји од села В-зликог и Малог Суводола и само за себе образује општину под називом општина гњиланска у истом срезу и округу. А села Велики Суводол и Мали Суво.^ол да образују нову општину под називом општина велико-суводолска, такође у срезу нишавском, округа пиротског«. »да се село Лрштани, по изјављеној жељи евојих становника, одвоји од своје садање општине велико-мокролушке, у срезу врачарском, округа београдског, и да само за себе образује нову општину, под називом: општина лештанска, у истом срезу и округу«. »да се село Табаковац, по изјављеној жељи својвх становника одвоји од своје садање о штине брусничке, у срезу крајинском, округа крајинског, и да само за себе образује нову општину под називом: општина табаковачка у истомсрезу и округу.« Из канцеларије Минисгарства унутрашњих дела, 9. јула 1907. г. у Београду.

КРЕТДН=>Е КРИМИНАДИТЕТД у месецу мају 1907. год. Према званичним извештајима окружних начелстава и Управе града Београда, у току месеца маја извршено је у Србијн: - . 1. Убистава 42 2. Детоубистава - 5 3. Нехотичпих убистава • • • 10 4. Иокушаја убистава 26 5. Разбојништава 10 6. Силовања 1 7. Тешких телесиих повреда • 17 • 8. Иаљевина 33 9. Онасних крађа • - .... 157 10. Злонамерпих нопиштаја туђих ствари 30

Од изложених дела пронађено је:

Убистава

41

1ЛИ

97-6%.

Детоубистава

4

»

80 %•

Нехотичних убистава

10

»

100 %•

Покушаја убистава • •

24

»

92 «/о-

Разбојништава • • •

7

))

70 °/ 0 .

Силовања

1

»

100 %•

Тешких телесних повреда 16

»

94 0 /„

Паљевина

• 6

»

18 %.

Опасних крађа ....

50

»

31 '8°/ в '

Злонамерних поништаја

туђих ствари • • •

8

»

26-67,,

Највећи број убистава извршен је дсшоћу ватреног оружја (19),затимпомоћу

оштрог (14), помоћу туиог (8), и дављењем (1). Узроци са којих су ова убиства извршена леже: у освети за 19 случајева, у међусобној свађи за 13, у користољубљу за 3, у домаћој расири за 2, у нужној одбрани за 2, у очајању за 1, у неморалним иобудама за 1 и у вршењу аваничне дужности за 1 случај. Посматрана према местима, у којима су извршена изложена, убиства јављају се: у срезу косаничком 4 1 ), у срезу драгачевском 4, 2 1 у срезу поречком 2, у срезу мачванском 2, у срезу рамском 2, 3 ) и по 1у срезовима: космајском, посавском окр. београдског, грочанском, врачарском, јабланичком, крагујевачком, неготинском, расинском, деспотовачком, беличком, ресавском, алексиначком, нишком, нишавском, млавском, качерском, љубићском, таковском, бољевачком, зајечарском, заглавском, рачанском, златиборском, пожешком, моравичком (непронађено), жичком, и у варошима : Крушевцу и Ужицу. Поред ових убистава у току месеца маја тек. год. откривено ј« и убиство Грује Морића, земљоделца из Бељајке, среза деспотовачког, кога су 27. априла тек. год. убили његова жена Наува и Димитрије Давидовић, земљод. из Бељајке, и по извршењу дела бацили у воду. Узрок је убиству користољубље. Детоубиства су извршепа: у срезу златиборском 2, и по 1 у срезовима: лепеничком (непронађено), пожошком и црногорском. Нехотичиа убиства извршена су: у срезу пожаревачком 7, п по 1 у срезовима: грочанском, моравичком и лепеничком. Покугааји убистава извршени су:, у срезу јабланичком 2, у Крушевцу 2, у срезу деспотовачком 2, у срезу параћинском 2, у срезу јадранском 2, у срезу јасеничком окр. смедеревског 2, у срезу прокупачком 2, у срезу жичком 2 (1 непронађен), и по 1 у срезовима: посавском окр. београдског, лелеиичком, расинском, лужничком, посаво-тамнавском (непронађен), хомољском, косаничком, пожешком, драгачевском 4 ) и у Веограду. Скоро сва ова дела извршена су у међусобној свађи. Разбојништва су извршена: у срезу гружанском 2 (1 непронађено), у срезу рамском 2, 5 ) и по 1 у срезовима: колубарском окр. београдског, подгорском, брзопаланачком, качерском (непронађено), прокупачком, и у вароши Неготину (непронађено). Једно силовање извршено је у срезу ресавском. Тешке телеспе повреде извршене су: у срезу космајском 2 (1 непронађена), у Ј ) Три од ових убистава извршили су непознати Арнаути из Турске. г ) Сва ова убиства извршио је убијени хајдук Радоје Караџић, из Дољег Дубца. 3 ) Једно од ових убистава извршио је оглашени хајдук Сава Р. Иерић, из Сиракова. 4 ) Овај покушај убиства извршио је убијепи хајдук Радоје Караџић, из Доњег Дубца. ») Оба ова разбојништва извршили су оглашени хајдуци Сава Р. Перић, из Сиракова, и Драгутин Јовановић из Курјачз,.

срезу колубарском окр. ваљевског 2, у срезу подунавском 2, у срезу бољевачком 2, и по 1 у срезовима: оба посавска, јасеничком окр. крагујевачког, поцерском, пожаревачком, зајечарском, прокупачком, златиборском, и у вароши Нишу. Иаљевине су извршене: у срезу драгачевском 4 6 ) (2 пронађене), у срезу бањском 3 (2 пронађене), у срезу бољевачком 3, у срезу подгорском 2, у срезу лесковачком 2, у Крушевцу 2, у срезу јадранском 2, у срезу прокупачком 2, и по 1 у срезовима: јабланичком, оба јасеничка. трстеничком, параћинском, сврљишком, ■звишком, хомољском, заглавском, косаничком, рачанском (пронађена) и у варошима: Шапцу и Београду (пронаћена). Вредност свих ових паљевина износи око 15.000 дин. Опасне крађе извршене су: у срезу тамнавском 12 (2 пронађене), у срезу срашком 8 (5 пронађених), у срезу моравичком 8, у срезу јадранском 6 (2 пронађене), у срезу јасеничком окр. смедеревског 6 (3 пронађене), у срезу трстеничком 5 (2 пронађене), у срезу звишком 5 (1 пронађена), у срезу млавском 5 (1 пронађена), у срезу подуиавском 5 (1 пронађеиа), у срезу трнавском 5 (3 пронађене), у Београду 5 (1 пронађена), у срезу лепеничком4 (1 пронађена), у срезу крајинском 4, у срезу бањском4 (1 пронађена), у ср. пожаревачком4 (1 пронађена), у срезу хомољском 4 (1 пронађена), у срезу мачванском 3 (1 пронађена), у срезу заглавском 3 (1 пронађена), у срезу космајском 2 (1 пронађена), у срезу грочанском 2, у срезу власотиначком 2, у Крагујевцу 2 (I пронађена), у срезу неготинском 2 (обе пронађене), у срезу брзопаланачком 2, у срезу копаоничком 2 (1. пронађена), у срезу деспотовачком 2 (1 пронађена), у Нишу 2, у срезу моравском окр. пожаревачког 2, у срезу прокупачком 2, у срезу црногорском 2, у срезу пожешком 2 (1 пронађена), у Чачку 2 (обе пронађене), у срезу драгачевском 2, и по 1 у срезовима: посавском округа београдског, подгорском (пронађена), пчињском, лесковачком, јабланичком , крагујевачком (пронађена), гружанском, јасеничком окр. крагујевачког (пронађена), кључком, расинском (пронађена), ражањском (пронађена), жупском, ресавском, параћинском (пронг}ђена), моравском окр. нишког (пронађена), сврљишком, азбуковачком, рађевском, голубачком (пронађена), таковском, качерском, љубићском (пронађена), бољевачком- (пронађена), зајечарском, косаничком (пронађена), ариљском (пронађена), рачанском, и у варошима: Неготину (пронађена), Крушевцу, Пироту и Пожаревцу (пронађена). Вредност свих ових крађа износи око 35.500 динара. Злонамерних поништаја туђих сгвари било је: у срезу јадранском 4, у срезу тамнавском 3 (2 пронађена), у срезу лепеничком 2, у срезу трстеничком 2, у срезу параћинском 2 (1 пронађен) и по 1 у срезовима: колубарском окр. ваљевског, гружанском (пронађен), брзоиала6 ) Једну од ових паљевина извршио је убијени хајдук Радоје Караџић из Доњег Дубца.