Policijski glasnik

БРОЈ 40

СТРАНА 327

Исто тако не може се за извршење ових пресуда продавати оно имање, које је продато на лицитацији за наплату кривичних трошкова, па га купили синови, јер они својим имањем не одговарају за дугове очеве.

Суд општине стамничке, актом својим од 21. јуна ове год. Џр. 724, пита: »§ 471. грађ. суд. пост. вели, да земљоделац не може да прода своје имање иопод 5 дана орања и кућу с плацем. Кад се једна жена уда и донесе извесно непокретно имање, које заједно са оним што је код мужа затекла не износи више од пет дана орања, да. ли онда она може продати своје донесено имање , по пристанку и одобрењу свога мужа, и може ли купцу издати тапију?« — На ово питање одговарамо: Благодејање и ограничење, које иредвиђа § 471. грађ. суд. поступка, не односи се само на старешину куће, него је тежња да се од сиромаштине заштити цела нородица земљорадничка. Према томе, кад удружено имање жене и мужа не износи више од пет дана, дакле једва онолико, колико је једној породици довољно за живот, онда оно не може бити предмет отуђивања ни по пристанку мужа. III. Суд општине пријеворске, актом својим од 28. јуна ове године Вр. 1021. пита: »Главни Савез земљорадничких задруга, учинио је извесну позајмицу земл>орадничкој задрузи, а она је то разделила члановима ради куповине стоке. Главни Савез сада тражи да поднесу сточне билете, као доказ, да је новац утрошен на оно ради чега је и издат. Како они нису узимали сгочне билете у своје време, они сада траже Формална уверења о томе, како имају толико и толико комада стоке, и та уверења траже бесплатно. Моли се уредништво за обавештење: да ли суд мора издавати ова увер ња без таксе, или има права на наплату?" — На ово питање одговарамо: У смислу чл. 95. и 98. закона о земљорадничким и занатским задругама, и расписа Министра унутрашњих дела од 21. октобра 1901. I'. ПБр. 24148, задруге и задругари ослобођени су плаћања такса, за све радње што их с државним и општинским властима имају, у колико су ове нераздвојне од њиховог задругарства. Према томе, кад се уверењима, која траже, има да утврди један Факат, који има свога извора у њиховом задругарском положају, онда не треба наплаћивати таксу. IV. Суд општине салаша црнобарског, актом својим од 6. јуна ове године Вр. 776, пи га:

Како ће се вршити избор општинских часника у смислу чл. 174. зак. о опшгнама ?« — На ово питање дат је одговор у бр. 39. »Полиц. Гласника« за ову год. под II, поводом питања општине височке. Нека, дакле, суд тамо потражи потребан одговор. V. Суд општине јежевачке, актом својим од 4. јуна ове године Бр. 694, пита, како ће се наплаћивати такса за сточне билете. — На ово питање одговорено је у бр. 37. »Полиц. Гласника« за ову год. под II, поводом пигања општине цветојевачке. Нека суд тамо потражи потребан одговор. VI. Суд општине косерићске актом својим од 19. јуна ове год. Бр. 1729, пита: »По чл. 1, закона о накнади штете, учињене злонамерном паљевином и намерним противзаконим ноништајем ствари, сваку штету, учињену злонамерном паљевином и намерним противзаконим поништајем необезбеђеиих ствари, као и крађом : стоке, земљоделских алата, хране (људске и сточне), воћа, живине, кошница и пољских зграда, плаћа оштећеном накнаду она општина, у којој је казнимо дело учињено. Пошто је овом суду нејасно, како се разумеју обезбеђене, а како необезбеђене горе побројане ствари, и да ли се рачуна да је храна л>удска необезбеђена и онда кад је она смештена у каквој згради, па је крадљивац зграду обио или провалио и крађу извршио, или се то сматра за обезбе^ено, и мора ли опгитина такву крађу накнадити. Даље, да ли се у л->удску храну сем жита убраја и сланина, месо, маст, бели мрс или ие, и морају ли с > исте накна'дити оштећеном, ако су покрађене обијањем или проваљивањем стаја, ускакањем и т. д.?« — На ово нитање одговарамо: Накнада намерно поништених ствари везана је за услов, да су необезбеђене , н. пр. да су приступачне сваком, као што су усеви у пољу, воћњаци, виногради, и т. д. и да су без непосредног надзора и чувања сопственика, остављене тако са вером у имовну сигурност. Према томе, кад год се неком намерно униште усеви, воћњаци виногради, поврће и т. д. па се кривац не пронађе, општина плаћа накнаду штете. Код краћа стоке, земљоделских алата и осталих ствари, побројаних у чл. 1. поменутога закона, није пос/гављен никакав услов, па ни онај, да су оне необезбеђене, него се накнада даје кад год се изврши крађа једне од поменутих ствари, па било да је крађа извршена из отворених или затворених иростора, било обијањем, проваљивањем или ускакањем. У људску храну, сем хлеба и жита, рачуна се и сланина, маст, бели мрс, и све оно остало, чиме се људи хране.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

Т Р А Ж Е С Е Благоја Павловића, земљодедца иа села Раче, среза кооаничког, који је нре неколико дана отумарао из места пребивања, тражи начедник среза косаничког актом Бр. 837 4, ради извршења извесне пресуде. Пронађеног треба спровести номенутом начеднику. Александра Јеличића, тежака из Грабовца (среза посавског окр. ваљевског), који је 22. тек. м-ца отумарао од своје куће, тражи Управа града Београда ради предаје родитељима. Александар је стар 15 година, нисоког раота, плаве косе; од одела има на оеби: сељачку кошуљу и гуљ, на ногама опанке с кајишима. Позивају се све полицијске и општиноке власти да Александра живо потраже и иађеног упуте поменутој Управи с позивом на акт Бр. 39162 и 387448.

п 0 Т Е Р Е Данило Петровић, слуга, који је ноћу између 6. и 7. тек. м-ца покрао свога газду Рајка Ђорђевића, из Рипња, и однео му: један мали никлени сат са простим ланцем и 20 динара у новцу, налази се у бегству. Данило је стар 2 2 године, средњег раста, смеђе косе, малих бркова. Позивају се све полицијске и општинске власти да Данила жиио потраже у кругу своје власти и нађеног спроведу начелнику среза врачарског с позивом на акт Бр. 1 3639. Драга Стефановић, собарица, родом из Великог Лаола (среза млавског), одговара код начелства окр. погкаревачког за крађу ствари. Драга је стара 22 године, високог раота, у лицу смеђа. Позивају се све полицијске и онштииске власти да Драгу живо потраже и у случају проналаска уиуте номенутом начелству с иозивом на акт Бр. 1 1 998. Марица, кћи Ане Пилер, из Аустро-Угарске, одговара кривично за побачај детета код начелцика среза ножаревачког. Марица је до ире неког времена живела стално у Костолцу, а чим је сазнала да је полиција тражи побегла ;је из места пребивања. Марица је стара 2 1 годину, средњег раста, плавих очију, у онште илава, мадог носа, округлих образа. Нека је ове подицијске и општинске власти најживље потраже у својим домашајима и нађену спроведу поменутом начелнику с позивом иа депешу Бр. 17 3 18. Светомир Маринковић, ро_дом из Прекопуца |ереза прокупачког), који је отављен под кривичну истрагу, због крађе етоке, налази се у беггтву. Светомир је сгар 15 година. средњег раста, у опште плав; од одела има на себи: старо сељачко одело, на глави подерану шајкачу, а на ногама поцепане онанке. Позивају се све полицијоке и општинске власти да Светомира најживље потраже и иађеног стражарно спроведу начелотву округа крагујевачког с позивом иа депешу Бр. 1 2 437. Непознати крадљивци ноћу између 20. и 21. тек. м-ца украли су из спаваће собе Димитрију Поповићу, каФеџији, код каФане ((Гргеч". један сребрн сат са ланцем који има два капка, на горњем капку налази се једна рупа, око које су назачени бројеви, а о ланцу виси