Policijski glasnik

УЈ^ЈЈ -14

1ШЈШЦШиПИ 1Ј1А1ЈНИК

*ЈТЈг*АИА 1У1

Из ових разлога извршен.в пресуде из имовине председникове не би се могло законски бранити. У осталом, постоји и одлука Држ. Савета од 8. маја 1907. г. Бр. 3558, која регулисава један сличан случај, на име да се над часницима, који су дали оставку на службу, не може ни изрицати казна одузимања плате. Ово је мишљење уредништва, а за сваки случај нека се суд обрати са питањем својој среској власти, па ће се ово питање надлежно расправити. II. Суд општине скробничке, актом својим Бр. 896, пита: „Многа лица обраћају се суду са молбом да копирају пресуде по грађанским или кривичним предметима, или траже препис других акта. Моли се уредништво за обавештење: какву таксу треба иаплаћивати на ове молбе а какву за копирање и у чију корист — државну или општинску'? к — На ово питање одговарамо : Као што је и раније на слична питања одговарано, уредништво стоји на томе гледишту, да се код општинских судова не наплаћује такса на разне молбе и жалбе, нити се за препис акта може наплаћивати такса из тач. 20. зак. о таксама. Али како је г. Министар Финансија, као надлежан, расписом својим од 17. априла ове године ПБр. 15584, наредио, да се и код општинских судова наплаћује за копирање такса из т. 20. зак. о таксама, то се тако мора и поступати. Нека суд нађе поменути распис и прочита, па ће онда знати како ће и колику таксу наплаћивати. III. Суд општине сремачке, актом својим Бр. 779, пита: »Заступник општине сремачке, писменом својом представком Вр. 879, молио је суд и одбор ове општине, да сходно законским прописима регулишу питање о општинском дуговању од стране 11 лица, у суми од 3507-97 динара. Између осталога он је предложио да се ова сума расходује као пропала, пошто се зна, да се од дужника не хоже наплатити. Поводом овог његовог захтева суд је у недоумици шта ће да ради, управо не зна какве су одлуке потребне. да ли само суда и одбора или и збора пошто је сума велика, и коме те одлуке треба слати на одобрење. Моли се уредништво за потребно обавештење." — На ово питање одговарамо: Шта све треба учинити пре него што се приступи расходовању извесних сума од оних дужника, који не могу да плате дуг општини, тачно је одређено и прописано расписом г. Министра Финансија од 9. јуна 1907. год. ПрБр. 1848.

Нека суд нађе овај распис, нека га свестрано проучи и по њему поступи, па ће правилно привести крају истакнуто питање. За чуђење је, да деловођа суда не зна за овај распис, кад је он скорашњи, него се постављају питања којима нема места, и која су чак и у листу била објашњавана. IV. Суд општине ст-аџибеговачке, актом својим Бр. 1719, пита: ,,Кад су у одељку Ш тачкама: 96, 7 и 8. закона о таксама, одређене таксе, које општински судови могу на[Јлаћивати онда да ли ће они наплаћивати и таксе из т. 8. кад издају појединцима наплаћене суме по разним иресудама. и кад не узимају нарочите признанице, него пријамници на самим актима извршења бележе да су дотичне суме примили, или кад само изјаве, да су од дотичних непосредно измирени. Сем тога да ли ће наилаћивати таксу из т. 23. под а. зак. о таксама, кад изВ Р Ш УЈУ^ И разне пресуде врше продају покретне имовине к . — На ово питање одговарамо : Кад год општински судови наплаћују приватним лицима досуђене дугове, дангубе, накнаду штете и т. слично, било да се то утврђује нарочитим признаницима или на самим актима извршења, наплаћиваће одговарајућу таксу из т. 8. зак. о таксама. Што се тиче таксе из тачке 23. под а за њу важи одговор под II, дат општини скробничкој, јер кад се налази да таксу из тачке 20. треба наплаћпвати и код општина, онда. би се могла наплаћивати и ова. V. Један општински писар пита: »У мојој општини десио се овај стучај: Пре неколико дана код једног сељака било је на копању 10—15 копача, међу којима је било мушких и женских. Један од тих радника опклади се са другом двојицом, да са себе свуче одело и да наг прође кроз оне копаче, па и крон копаче друге, који су били близу њих на раду код другог сељака. Међу овим копачима неки су се нашли увређени, што се онај свукао и наг кроз копаче ишао, па су доставили суду овом и тражили да га суд за ово дело казни. У кривичном закону нема нигде за оваква дела прописана нарочита казна, сем ако ово дело не подлежи иод тач. 2. § 357. крив. зак. Због овога сам дошао у недоумицу како да се ово дело пресуди, јер ја мислим да ово дело подпада под тач. 2. § 357. кр. зак. док се у суду истиче и мишљење да је ова казна прописана тач. 4. § 362. крив. зак. Да би се ова кривица тачно утврдила и пресуда над окривљеним правилно по закону донела, учтиво молим Уредништво

за објашнење: постоји ли овде дело кривице из тач, 2. § 357. крив. зак. и ако не постоји, онда по којој се законској одредби казни ова кривица?« — На ово питање одговарамо: Кривице ове врсте не казне се ни по тачци 2. § 357. ни по тачци 4. § 362. кривичнога закона, јер овим одредбама нису ни предвиђене. Оне се кажњавају по тачци 14. правила о регулисању проституције од 31. јула 1900. г. СБр. 6974 (Полицијски Зборник, стр. 1355), која гласи: »Мушкиње и женскиње, које блудничи на отвореним местима, улицама или шетницама, па макар то не било из користи, и које, м а на канав начин: речима, аостуацима , сликама, безобразним списима и др. вређа јавну наравственост, има да се казни до 150 динара глобе или до 30 дана полицијског притвора". За извпђање н пресуђење ове кривице није надлежан општински суд, него среска власт, према распису г. Министра унутр. дела од 14. јула 1881. г. СБр. 2762. (Полицијски Зборник, стр. 1357), којој и треба послатн тужбу или доставу на даљи поступак.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Никола Станковић, из Коиривнице, Дима Стојановић из Јагличија и Живадин Здатановић, из Чегривца, среза пишког, поћу између 1. и 2. овог меоеца иокради оу Крсту Вогдановића, ћерамицију, из Мезграја, ореза лужничког, који је радио у вароши Десиотовцу, и по извршењу дела одмах су иобег.1и. Том придиком укра.ш су 90 динара у новчаницама, 1 покровац, 1 торбу, 1 иоњаву, 3 пара опанака 1 џак, а поред тога са собом су однели све своје ствари и алат. Никола је стар 32 године, средњег раста, смеђа лица, очију граорастих, пдаве косе, ћосав, смеђих бркова; Дин а је стар 2 3 године, средњег раста, сувоњав, косе плаве. ћосав и Живадин је стар 26 година, омаден, добро развијен, косе смеђе, малих плавих бркова, сва ■гри у сукненом сељачком оделу какво се носи у источном крају. Позивају се сво полицијске и општинске власти да их живо иотраже и пронађене стражарцо спроведу начелнику среза деспотовачког о позивом па депешу Бр. 7 415.

Јеврем П. Миленковић, земљоделац из Ћовдина, среза млавског пре извеоног времена извршио је опасну крађу ствари Николи Јовичићу, из Сидмостена, и по извршењу деда одмах побегао. Јеврем је стар 20 година, косе смеђе, ћосав. Нека га све подицијске н општинске вдасти потраже и пронађеног стражарно спроведу иачелнику среза деспотовачког с позивом на депешу Бр. 8 48 0.

Обрен Милосављевић, земљод. из Криваје, пре неколико дана украо је на опасан начин 1 43*80 динара Љубомиру Лазићу, земљод.