Policijski glasnik

БРОЈ 28

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 223

Овде имамо нарочито да напоменемо то, да сугатину ствари не мења та околност, да ли пресуда гласи на затвор или на новчану казну. Исто тако овде се не сме гледати: да ли се окривљени брани застарелошћу или не, јер је застарелост у кривичним делима, па и код иступа, предвиђена у јавном интересу, те власти морају пазити на њу по својој дужности и не смеју извршити ни једну пресуду, која је застарила, у погледу саме казне. По § 396. кр. закона, пресуде застаревају у року од три месеца, односно од године дана, од дана извршности, само у погледу изречене казне. Што се тиче застарелости досуђене накнаде штете, дангубе, трошкова и таксе, важе прописи грађанског закона и закона о таксама у смислу последњег става т. 2. § 397. кр. закона. Органи, који допусте да застари пресуда, одговорни су двојако. Тако, ако се утврди да су то учинили нехатом, долази одговорност административнб-дисциплинска уз накнаду штете, а ако је то учињено намерно, одговарају по § 128. кр. закона у вези са § 132. истога закона. III. Суд општине дединске, актом својим Бр. 1220, пита: »Извесно лице кажњено је са 10 дана затвора за једну иступну кривицу. Пошто је издржало у затвору 4 дана, оно је тражило лекарски преглед, и лекар је нашао да га треба упутити у болницу на лечење. У болници је издржало 6 дана, па је пуштено као оздрављено. У кривичном закону није нигде предвиђено, да ли болест прекида затвор, и да ли време проведено у болници, треба урачунати у затвор или не. Моли се уредништво за обавештење: да ли се оних 6 дана, проведених у бол- ници. рачунају у затвор или не, и да ли одлазак у болницу прекида застарелост пресуде ? к — На ово питање одговарамо : Отпочето издржавање казне не може се прекидати (§ 289. кр. суд. пост.). Али и по духу овога законског наређења и по чл. 22. и 23. правила о притвореницима и осуђеницима код полицијских и општинских власти од 15. маја 1906. године ПБр. 10630, време боловања у болници, рачуна се у издржавање казне. Према томе, кад је осуђени издржао 4 дана у затвору и 6 дана у болници без прекида, онда је на тај начин издржао целу казну, на коју је био осуђен. IV. Суду општине попшичке, аа акт Бр. 850, одговара се, да је постављено питање о прибирању кошевске хране расправљено у 40. бр. »Полиц. Гласника" за 1906. год. па нека тамо тражи потребан одговор.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈАВЕ

П О Т Е Р Е Радован Кнежевић, Јуда Леон Ашеровић и Светозар Стојановић, осуђеници пожаревачког казненога завода, ноћу између 3. и 4. овог месеца побегли су са осуде и до сада иису ухваћени. Радован је стар 1 7 година, малог раста, очију жуто-зедених, косе плаве, ћосав, млли прот десне ноге повијеп му је унутра; на осуди је био због опасие крађе.

Симеун Ристић, земљодедац изНереснице, среза звишког, и Јозеф Гуран, рударски радник из Кучајне, који су били у притвору и окову код начелника среза звишког, због разбојништва и опасне крађе, ноћу измођу 30. прошлог и 1. овог месеца провалили су зид на апсани и побегли са оковима. Симеун је стар 32 године," омален, у лицу смеђ, малих смеђих бркова, на себи има гуљ и чакшире од сивог сукна, на глави влашку шубару а на ногама опанке; Јозеф је стар 25 година, средњег раста, сув, црномањаст, брија се, црних

Јуда је стар 16 година, средњег раста, очију зеленкастих, косе смеђе, ћосав, на десном палцу руке има белегу од посекотине, у облику праве линије, правца косог ведичине 1*5 см., за 4 см. изнад превоја шаке, на страни антеријорној; ооуђен је био на три године затвора због више опасних крађа. Свегозар је стар 17 година, малог раста, косе смеђе, ћосав; осуђен је био на осамнаест месеци затвора због опасне крађе, : а ово му је друго бегство са осуде.

бркова, на себи има панталоне и прслук од сегетлуха, шарену цицану кошуљу, на глави црн штог-ани шешир а на ногама опанке. Треба их живо потражити и пронађене стражарно спровести начелнику среза звишког с позивом на депешу Бр. 6057.

Драгутин, син Петра О. Миленковића, земљод. из Брачина, који је био у притвору код општине бусиловачке због опасне крлђе^

Износећи ФотограФијо Радованову и Јудину, позивамо све власти да их енергично у својим домашајима потраже, и пронађене стражарно спроведу Управи пожаревачког казненога завода с позивом на депешу Бр. 1670.

побегао је 7. овог месеца из притвора и до сада није пронађен. Драгутин је стар 2 5 година, у лицу плав, ћосав, на бради има једну белегу од посекотине; од одела има на себи гуњ п чакшире од сукна, на глави шајкачу а на ногама опанке. Нозивају ое све полицијске