Policijski glasnik

БРОЈ 32.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 10. АВГУСТА 1908.

ГОДИНА IV.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ЛИСТ МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА „ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" излази једанпут, а према потреби и више пута недељно. Претплата се иолаже у напред, и то најмање аа пола године, код свију полидијских власти, и изиоси: 20 дипара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. За иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у злату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО Његово Величанство Краљ Петар I., благоволео је на предлог Миниотра унутрашњих дела, поставити: за секуедарног лекара на одељењу за сифилис , венеричне и кожне болести опште државне болнице, Др. Милорада К. Савићевића, санитетског поручника у оставци. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 31. јула 1908. год. у Београду.

Његово Велнчанство Краљ Петар I., благоволео је на предлог Министра унутрашњих дела, а на основу члана 162. закона о уређењу округа и срезова, поставити: за комесара савске полиције у Београду у рангу начелника среског друге класе Богољуба. Вучићевића, комесара исте гиолиције у рангу начелника среског треће класе. Из канцеларије Министарства унутрашњих дела, 31. јула 1 908. год. у Београду. Р А С П И С свила окружшш начедсгвима По члану 4. Финансиског закона за 1908. год. од 31. јула 1908. год. који је ступио у живот истог дана, а који је оштампан у пСрпским Новинама« Бр. 172. од 1. августа текуће године — никакав нов државни порез нити у опште какав намет не сме се ударити ни прикупљати од народа, ако и у колико нема ослонца и у закону о јавној безбедности. Они државни органи, који би наређивали или вршили разрез или прикупљаљи такве буџетом непредвиђене и неодобрене нове државне намете, па ма на основу специјалног закона или решења, казниће се губитком чина и службе и одговараће материјално за прикупљене суме. Тако исто и самоуправна тела, окрузи, срезови и општине не смеју ваплаћивати еи установити никакав прирез, иијачну таксу или каку другу дажбину, ако на то немају права и овлашћења у којем земаљском закону, па и ако су до сада овакве дажбине, ма по коме основу наплаћивали. Органи самоуправних тела, који би противно овоме пропису наплате вршили или ове наређивали, казниће се по пропису § 114. казненог законика.

Према овом закону распис мога претходника од 17. јуна 1907. год. ПН. 1 1325. остао је и даље у важности по коме и од сада треба у свему тачно поступати. Али, како сам се уверио, да ,су поједине општине и мимо овог закона и расписа ипак вршиле наплате неких намета, који немају ослонца ни у Финансиском ни у којем другом закону, и да полициске власти у таквим случајевима нису брзо поступиле по закону према одговорним часницима, то наређујем свима начелствима и среским властима да сваку наплату противзаконог намета одмах спрече, а пре.ма одговорним лицима предузму истрагу и поступе онако, како је иаређеж) расписом ГШ. 1 1325/1907. год. Нарочито им скрећем пажњу на еезаконите наплате пијачних такса: на пијацама, улицама и улазима у варош, а тако и за време недељних пазарних дана, пошто је чл. 13. закоеа о панађурима и недељним пазарним данима, по коме су онштине наплаћивале таксе у истом члану одређене, укинут законом о изменама и допунама овог закона од 8. Фебруара 1907. год. Опазим ли, да чиновници не врше тачно и брзо оно што је поменутим Финансиским законом и расписима овим и ПН. 1 1325/1907. год. у дужност стављено полициским властима, ја ћу одмах према тим чиновницима употребити сва она права, која су законом мени у дужност стављееа. И овај распис доставиће се одмах свима самоуправним властима, а чиновницима полициским да се на потпис саопшти ради знања и управљања. ПБр. 14031. 2. августа 1908. год. у Београду. Министар унутрашњих двла, Св. Милосављевић с. р.

СТРУЧНИ ДЕО ДОКАЗ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ (НАСТАВАк) Има кривичних дела која се не могу сматрати као резултат покварености. па стога ни закон не треба исказу таквог унапред да одузима сваку вредност, иа ма:сар то дело