Policijski glasnik

БРОЈ 34.

У БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 24. АВГУСТА 1908.

ГОДИНА IV.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК СЛУЖБЕКИ ЛИСТ МИНИШРСТВА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА „ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК" издази једанпут, а ирема потреби и више пута недељно. Претидата се полаже у напред, и то најмање за нола године код свију полицијских власти, и износи: 20 дипара на годину за државна и општинска надлештва, а за све друге претплатнике у опште 12 динара годишње. :ја иностранство: годишње 24, полугодишње 12 динара у здату. Поједини бројеви „Полицијског Гласника" не продају се. Рукописи се не враћају.

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Р А С П И С свима окружним начелствима Г. Министар Народне Привреде, писмом од 12. ов. мес. ПБр. 12562, известио ме је, да је ове године велику штету причинила гусеница, и да од ње прети опасност воћкама и за идућу годину. Да то не наступи, г. Министар Народне Привреде издао је наредбу преко тога начелства, да се воћке и цвеће у близини воћњака и шљивара очисте од гњезда с јајима тога лептира и за извршење тога оставио је рок до 15. октобра т. год. Како су по закону о » уништавлњу штетних животиња. и биљака и заштити корионих животињ а« дужни да то ураде на приватним имањима њихови сопственицн или закупци, а општине, односно села, на јавним местима и у својим забранима; како је тај закон лабаво, или никако није вршен, то препоручујем начелству — свима полициским властима, да ове по чл. 7. наведеног закона, воде надзор над општинским властима о извршењу ове еаредбе и наредбе Господина Министра Народне Привреде, и да их за невршење или лабаво вршење тога строго кажњавају. ПН. 15210. 17. августа 1908. год. у Београду. Миниетар Унутрашњих Дела, Св. МилосављевиЋ с. р.

КАЖБЕНИ ЧИНОВНИДИ За разне олужбеме неисправности цадњени су: Г. Тешман Николип, начелник среза пчинског укором решењем г. Министра унутрашњих дела од 12. овог месеца ПН. 11102, а за кривицу из § 43. тач. 10. в. закона о чиновницима грађанског реда; Г. Милан МихаиловиК, писар Управе гр. Београда губитком илате за двадесет дана решењем г. Министра унутрашњих дела од 12. ов. мес. ПН. 13809, а за кривицу из § 43. тач. 10. под а. и 6. зак. о чиновницима гра1 ; анског реда;

Г. Ђорђе Ауковић, начелник округа крајинског губитком једномесечне сслате решењем г. Министра унутрашњих дела од 13. ов. мес. ПН. 15001, а за кривицу из § 43. тач. 1. и 10. а. закона о чиновницима гра^анског реда; Г. Коста БогдановиГ), начелник среза јабланичког укором решењем г. Министра унутрашњпх дела од 13. ов. мес. ПН. 15019, а за кривицу из § 43. закона о чиновницима грађанског реда; Г. Добросав КостиК, писар среза ваљевског губитком двомесечне алате решењем г. Министра унутрашњих дела од 14. ов. мес. ПН. 14533, аза кривицу из § 500. а. грађан. суд. поступка, и Г. Коста СтојановиК, начелник среза лепеничког укором решењем г. Министра унутрашњих дела од 14. ов. мес. ИН. 11520, а за кривицу из § 43. тач. 10. а. зак. о чиновницима грађан'-ког реда.

СТРУЧНИ ДЕО

ДОКАЗ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ

(НАСТАВАк) Погрешно би било, ако би се у том случају бројало и узимало оно за доказано, за што има већи број сведока, већ се има да нађе које су сведоџбе истините а које нису. Да се то на1)в, потребно је да се најбрижљивије подвргне оцени свака сведоџба, и да се према свима ранијим моментима, ислеђеним околностима. према личности сведока, њиховом карактеру и животу оцени, чија ће сведоџба имати вредности а чија не. Овде, дакле, судију не могу да вежу никаква законска правила, већ има да оцењује по овом личном нахођењу. Тако н. пр. ако два способна сведока сведоче да је А убио ножем Б, док друга три способна сведока тврде да је А у времену извршења дела био на другом месту с њима, судија ће ипак узети за доказано оно што прва два сведока сведоче, ако се нађе да су то разборити и честити грађани и да је до ситница подједнако описују сам догађај, а да су друга тројица непоз-нати људи, или да им сведоџбе нису јасне, или да је један од њих познат као лак^мц-лен а други