Policijski glasnik

СТРАНА 162

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 21.

се и зими и лети одржава стална температура од 3° С, смештају се лешине, које чекају на дозволу државног тужиоштва или суда за сахрану, што може трајати више дана. Простора има за 50 лешева, по три у засебним стакленим добро затвореним преградама. Лешеви леже у нарочитим, на точковима покретним, лежиштима, одакле се лако једним колицима превозе до »ауфцуга«, којим се по потреби износе горе у надземни спрат, где се налазе канцеларије комесаријата за старање о лешинама (1 криминални комесар, 1 крим. наредник и неколико крим. шуцмана), сала за фотограФИсање, одељење и сала за обдукцију и одељење где се нопознати лешеви излажу публици ради рекогносцирања. Овај излог налази се из дворишта према улици и једна велика маса света долази свакодневно да види изложене лешеве. неки из радозналооти, а неки да виде неће ли у њима познати кога свога несталог сродника или познаника. За време наше посете у моргу било је 26 лешева, од којих је једна чекала на судску одлуку о сахрани преко 20 дана. Па ипак због једномерно хладне температуре и сувог ваздуха није се у подземним одељењима, где су лешине смештене, осећао никакав непријатан задах. У 1907. годиии било је у њему 1835 лешева. Све комесаријату у моргу упућене лешине уписују се у посмртни регистар, по коме се после дужег низа година може дати извешће о дану и узроку смрти, код кога је »штандесамта« смрт регистрирана и на ком је гробљу и ком месту сахрана извршена. Полицијски затвор. — Полицијски затвор састоји се из два одељења: из иолицијског затвора за иривремено затворене (РоПгеЈ^ел^аћгват) и аравог иолиц. затвора (РоИге^еГапдгиаз). У први затвор примају се лица, која се на основу § 6. закона за заштиту личне слободе од 12. Фебруара 1850. године притварају у своме сопственом интересу или ради одржања јавнога морала, сигурно.сти и мира, где, по правилу, у заједничким одајама остају до отпуста,. спровођења суду или друге какве иаредбе. На против по судском решењу притворена лица или она која су на делу ухваћена затварају се у овај други затвор, који у исто време служи и за издржање кратковремених полицијских казни. И један и други затвор смештени су у једном делу полицијскога президиума, али одговарајући разноликости намењених им циљева разнолико су и удешени и просторно одељени. а) Подицијсви ватвор. За полицијски затвор важи уредба о затворском реду од 1890. године, која садржи одредбе о управи затвора, дужностима чиновника, о пријему, отпусту и поступању према притвореницима, као и о понашању затвореника. Чиновнички персонал састоји се из једног надинспектора, три полицијска секретара, два писара, једног домаћина, једнога вишег надзорника, десет надзорника, две надзорнице и једног лекара.

Надинспектор је шеФ затвора и стара се о његовој управи, уређује и надзирава службу потчињеиих му чиновника. води економију и'изриче дисциплинске казне над притвореницима. Секретари воде старање о пријему и отпусту притвореника, воде књиге и акте и раде све иисмене послове. Они су одговорни за то, да се нико не прима у затвор противно постојећим одредбама и да се сваки благовремено иусти. Писари израђују преписе и помажу секретарима. Виши надзорник одговара за сигурност затвора за мушке, он је први претпостављени затвореничких надзорника, чију службу уређује и надзирава. Надзорници и надзорнице чувају затворенике-це у одељењима која су им за надзор додељена, старајући се о одржању прописаног хапсенског реда и о чистоти. Лекар долази сваки дан око 11 часова лре подне по позиву, ако има оболелих затвореника, прегледа их, преписује лекове или издаје наредбу за упут у болницу. Затворски службеници врше службу по уредби 10 часова дневно, на смену. Притвореници се држе по ћелијама. Кад се јединачне ћелије попуне, онда они преко 25 година старости затварају се заједио. Из здравствених обзира лекар може усамљенички затвор заменити општим. По § 1 8. немачкога казн. зак. казна затвора састоји се у простом одузимању слободе; према томе се управља и са затвореницима. Лица под истрагом такође се не смеју строже држати, но што то захтевају циљ истраге и затворска правила. Према свима поступа се озбиљно и строго. Случаји непокорности су врло ретки. Дисциплинске казне се састоје у одузимању топле хране и постеље, затварању у мрачну ћелију и везивању. Затвореници могу једаред недељно примити посете родбине, ну само по дозволи надинспектора, а притвореници под истрагом по дозволи кривичне полиције. Затвореницима који не остају у затвору дуже од 7 дана састанак се дозвољава само у важним случајевима. Сва писма прегледа инспектор за кажњене, а крив. полиција за оне под истрагом. Они који у затвору не остају дуже од 7 дана не пуштају се на слободан ваздух, а после седмог дана пуштају се по пола часа дневно на проходњу у затворском дворишту под надзором шуцмана. Затвореници који остају дуже од 24 часа могу добити св. писмо и молитвеник са побожним песмама. Они који остају преко 7 да.на могу примити сходну лектиру или је тражити из затворске библиотеке. При тешким обољењима по захтеву доводи се свештеник. Храна се састоји: из јутра из 0'5 литра беле каФе и 200 грама хлеба, у подне 0.75 литра супе или поврћа с месом и 100 грама хлеба и у вече опет 0*5 лит. беле кафе и 200 гр. хлеба. Они који остају дуже од три месеца добијају додатак у масти за 5 Фенига дневно. Дневни оброк стаје свега 35 Фенига (0'40 дин.). Изузетно се допушта и храна ван затвора.

Ако су затвореници чисти и одвло добро онда га могу задржати, иначе добијају заводско одело и рубље се мења сваке недеље. Свакоме следује гвоздени кревет са мадрацем, јастуком, вуненим покривачем (ћебе) и потребним пресвлакама. Бољима се дозвољава и доношење приватног кревета. Затвореници који хоће могу радити што лично за себе, само тај рад не сме бити противан затворским правилима. У затвор, који се састоји из пет спратова, може се у редовним приликама сместити 417 лица, које по ћелијама, које по заједничким собама. Женски затвор је потпуно одељен од мушког. Ћелије су довољно велике, видне, добро проветрене и здраве. Зими се греју централним парним грејањем. По ћелијама су енглески нужници са водоводним испирањем. У сутерену се налазе каде за купање и тушеви, апарат за дезинФекцију загађеног одела, кујна, перионица, собе за одело и рубље и магацин. б) Привремени полицијски ватвор. Дели се на мушко и женско одељење. Од персонала има 3 канцеларијска чиновника, 4 надзорника, 1 виша надзорница, 3 надзорнице, по један доктор и докторка и 10 шуцмана за специјалне службе (потпору у чувању и за спровођење). Овај затвор (Оетеаћгват) служи како за пријем лица која се својевољно јаве за преноћиште и оболелих, тако иза скитнице, за тим спроведена лица због каквог иступа, особито прошње, нереда, преко- , рачења полицијских наредаба, лажног имена, беспосличења и прекорачења санитетско-полицијских прописа. Овде се при- , мају и док се не отрезне задржавају пијана лица. Оболела лица и онима којима је потребна помоћ упућују се варошком азилу или којој болници. Због иступа спроводена лица предају се сутра дан једном одељку среског суда (Аш^в^епсћ!;), који заседава и одмах по кратком поступку пресуђује ту у президиуму. Због пијанства и скитње први пут затворена лица сходно § 361. кр. зак. по опомени се отиуштају. Пријем у овај затвор је само привремен и траје најдаље један дан, јер се судом осуђена лица више не враћају, већ спроводе у судски затвор. Сви притвореници држе се овде заједно по великим одајама, снабдевеним само покретним клупама. Изузетно први пут због блудничења затворене женске и кад су у опште први пут у затвору, држе се у засебним ћелијама са дрвеним креветима -— без простирача. Ови затвореници добијају само изјутра парче хлеба са белом каФом, а они који су спроведени пре 9 час. ујутру добијају и по подне супу или какво зеље. Сопствена храна није дозвољена. Сваки задржава своје одело. Нечисти се прво у затвору купају и хаљине им дезинфицирају. Над приведеним лицима врши се још у кварту преглед одела и одузима новац и предмети којима би се могло извршити самоубиство. Новац се по од-