Policijski glasnik

ВРОЈ 14.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 111

Како овим чланом, а и ни једним другим чланом закона о опгат, није одређено вроме судоког рада, то суд учтиво моли уредништво за објашњење: кад је време оудског рада по општинским судовима, да ли треба одредити канцелариско време, и ако треба онда ко је надлежан и на основу кога законског прописа?" — На ово питање одговарамо: Законом није нарочито одређено време канцеларијских часова за општинске судове. Али, како се оии јављају и као месне полицијске власти, онда и за њих мора бити оно исто време канцеларијских часова, које је и заполицијске власти утврђено уобичајеном праксом, јер потреба службе изискује, да су и они на послу упоредо са оним првим. Часове рада одреКује председник општине у смислу чл. 103. закона о онштинама, водеКи рачуна о часовима рада надзорних власти и величини послова у општини. III Г. Драг. В. Пауновић, полицијски писар, Ш1 та: в По нропису § 55. казненог закона, »Доца, која немају пуних 12 година, неКс се осуђивати, за злочинства и преступљења, која би учинила, него ће се дати родитељима или туторима, да их ови казно«. По пропису § 29 тач. 6. крив. суд. пост. »Ислеђење неће се отпочињати, а отпочето прекинуће се, кад се докажу дела н околности, које сваку казну искључују, по казненом законику." Према овоме, мишљења сам, да кад иследне иолиц. власти буде оптужено какво лице за злочинство или пресупљење, које нема пуних 12 год., да је ова дужна, према пропису § 55 каз. закона, а на основу § 29, тач. 6. крив. суд. иост. нрекинути кривичну истрагу и оптуженог малолетника предати родитељима или туторима да га ови казне. Међутим алексиначки првостепени суд, у оваком случају, не само што ништи решење овосреске иследне власти, донето на основу изложених законскик проииса, о прекиду кривичне истраге, веК у једном злочином делу, по коме има више криваца, међу којима је један испод 12 год. старости, што је изводом из књига рођених утврђено, а који је само стављен нод кривичну истрагу, тражи, да се и он стави у притвор, из разлога, да иследна полиц. власт није надлежна, да цени малољетност, но само Суд. Молим уредништво за објашнење, о правилности мишљења у оваким случајевима ради будућег управљања.« — На ово питање одговарамо: Кад је у § 55. криминалног законика речено, да се деца, која немају пуних дванаест година. неКе осуђивати за злочина и преступна дела, онда се никако не да претпоставити, да је законодавац имао намеру да их лишава слободе и држн у притвору за време претходне истраге, нарочито у случајевима, где је доба њихове старости утврђено крштеницама, као јавним исправама.

Према овоме, захтев суда, да се дотични кривац испод дванаест година притвори, не би одговарао духу закона, у толико пре, што иоледна власт има права и по § 29. и по § 157. кр. суд. поступка, да прекине поведену истрагу кад се утврди : да се окривљени не сме казнити по закону — т. 6. § 29. Судски захтев, да полицијска власт не прекида истрагу, био би оправдан само у том случају, ако је тужбом тр икена накнада штете, па би од истраге зависило: хоКе ли се она моКи утврдити и ставити на рачун одговорних у смислу § 807. грађанског закона или не. Али, кад је решење о прекидању истраге веК поништено, а примедбе су судске, међутим, обвезне за истражну власт, онда она нека иследи дело и кривца спроведе суду са тужбом, не доносеКи решење о притвору, па Ке тако и избеКи евеитуалну одговориост за незаконит поступак према малолетнику и одговорити захтеву суда.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П 0 Т Е Р Е Никола Петровић, винароки оензал, одговара за доло утаје новца, али ое налази у беготву. Он јо отар 30 година, раота ородљог, плавих бркова и браде. У оделу је зелене боје. — Акт кварта савамалоког Бр. 2 47 5. Радивоје Рузкић, бивши шлосер, извршио је у Фабрици „Гођевац" крађу разног алата па за тим погао. Он је родом из Ужица, стар 27 година, раота виооког, црномаи.аот, малих црних бркова, у једно око разрок, у оделу грађаноком. — Акт комеоара топчедерске полиције Бр. 60 3. Трифун Петровић, слуга, родом из Лапова, 19. Фобруара нобегао је из затвора начелника среза лепеничког. Он је отар 4 5 година, крупагг, просед, малих нлавих бркова, обријаи у оел ачком оделу. — Депеша начелника среза лепеничког Бр. 7101. Непознати крадљивци ноћу измођу 3. и 4. овог месеца, на опаоан начин извршили оу крађу Чедомиру Ранковићу, из Раче, и однели му: више душека, јаотука, јорганских чаршава, ћилимова, тепиха, пешкира, мушког и женског одола. — Депеша начелника среза лепеничког Бр. 8034. Милорад С. Николић., из Ратара, иобегао је 29. прошлог меоеца незнано куд. Сумља се да је извршио убиство над Алексом Радојичићем, из Ратара, који је нађен убијен ноћу између 28. и 2 9. врошлог месеца. Милорад је стар 2 5 — 26 година, сродњег раста, црномањаст у оделу је сељачком. — Депеша начелника ореза посавског округа ваљевског Бр. 4411. Непознати крадљивци ноћу између 2 9. и 30. прошлог месеца, украли су Душану 11етровићу, закупцу кујне у хотелу (('Гаково® следеће отвари: једне панталоно од црног камгарна; један женски сат са једним капком и црним ланцем од перла; једну ручну црну торбу у којој је било: 24 круне у разној монети, један иов пешкир, два бријача, два ре-

верса о заложеним лозовима ( ,Црвоног Крста 8 два реверса о датим отплатама радњи Ж. Иетровића, мењача из Београда за узете лозово и лично механско-каФанско право, које гласи на Душана. — Акт кварта теразијског Бр. 3584. Ђорђе Митровић — Николић, кажњеи је пресудом Самоста.ше Монополске Управе са 30 дана затвора, и плаћање трогакова, али со налази у бегству. Лични опис непознаг је. Акт начелника среза лесковачког Бр. 30402/909. Димирије Калчов, бугарски војни бегунац, коме је одређено место за становање Уб, отумарао је незнаио куда. Он је стар 22 године, висок, косе и бркова црних, очију црних, у оделу је грађанском са шубаром или шајкачом на глави. — Акт начелника среза тамнавског Бр. 5114. Стеван Земановић, ФотограФоки раденик, украо је своме газди 150 динара па побегао. Он је стар 23 године, средњег раста, слабуњав, косе смође, у опште плав. Од одела има на себи : браон одело, црн иберцнгер, зелен гаегаир и на ногама цицеле. — Допеша начелпика среза голубачког Бр. 2729. Коста Петровић, тежак из Врбовца, убио је 2. овог месеца овога рођеног брата Јована па за тим побегао. Он је стар 3 5 година, виоок, сувоњав, плав, погурен. — Депеша начедника среза прокупачког Бр. 6174. Криста Дамњанов , рудароки раденик, украо је својим друговима — радпицима — у Сењском Руднику 2 50 динара, па побегао. Он је родом из Бугарске, стар 2 5 годива, висок, смеђ, у оделу грађанском и циполама на ганир. — Депеша комесара Ссњског Рудника Бр. 4 53. Васа Ранимировић, кочијаш, родом из Јарковца у А. Угарској, 22. прошлог мосеца иокрао је свога газду Марка Томића, кафеџију из Земуна, и однео му: једну новчаницу аустријску од 1000 круна; 7 новчаница аустријских од по 100 круна; 20 круна снтног новца; 10 купона Босанско - Херцеговачке Земаљске Банке и један челичан сат без горњег капка. Он је стар 20 година, омален, дежмекаст, ћосав, плећат, великих уста, кривих ногу у коленима у оделу је оомотском. — Акт Управе града Београда Бр. 12 53 3. Непознати крадљивац 2. овог месеца украо је Иетру Паљићу, гимназисти из Београда, један иберциер, боје зелене оа монограмом „II,Ц. 8 — Акт кварта дорћолског Бр. 1729. Препоручује се полицијским и опгатинскнм властима, да за свима побеглим личностима учине најзкивљу потеру, и у случају проналаска стражарно их упуте властима које су потернице издале, о по^ивом на означене бројеве акта или депегаа. УХВА1ЕНИ Драгомир Јовановић, чију смо нотер' ницу донели у прошлом броју листа, ухваћен јо те је према томе престала потреба за даљим његовим тражењем. Владимир Здравковић, звани «Црни Влајко", коцкар, чију смо сдику донели у 12. броју од ове године, ухваћен јо у Смедереву и отуда опроведен кварту теразијском који га је и тражио.